Intel va construi o fabrică de semiconductori de 4,6 miliarde de dolari în Polonia, „cea mai mare investiție greenfield din istoria țării”

Intel va construi o fabrică de semiconductori de 4,6 miliarde de dolari în Polonia, „cea mai mare investiție greenfield din istoria țării”

Prim-ministrul Mateusz Morawiecki a salutat momentul, declarând că este „încântat să extindă rolul Poloniei în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori”. Varșovia nu a precizat ce subvenții a oferit Intel, scriu Reuters și Financial Times.

Intel va construi o fabrică de asamblare și testare a semiconductorilor în Polonia, în valoare de 4,6 miliarde de dolari, producătorul american de cipuri mizând pe faptul că Berlinul va ceda la cererile sale pentru mai multe subvenții pentru o unitate de producție planificată peste graniță, în Germania, anunță Financial Times.

Uzina din Wroclaw va contribui la satisfacerea „cererii critice de capacități de asamblare și testare” și ar trebui să fie gata până în 2027. Tot atunci se preconizează că va fi funcțională și instalația sa de producție de cipuri în valoare de 17 miliarde de euro din orașul german Magdeburg.

Producătorul american de cipuri a anunțat încă de anul trecut că intenționează să construiască un mare complex de cipuri în Germania, împreună cu instalații în Irlanda și Franța, în încercarea de a beneficia de normele de finanțare și de subvențiile Comisiei Europene, în timp ce UE încearcă să își reducă dependența de aprovizionarea din SUA și Asia.

Fabrica din Polonia va angaja 2.000 de muncitori și va crea alte câteva mii de locuri de muncă în timpul fazei de construcție și a angajării de către furnizori, a precizat compania într-un comunicat.

„Polonia a fost doar un pic mai dornică pentru de a câștiga acest amplasament”, a declarat directorul general al Intel, Pat Gelsinger, într-o conferință de presă, potrivit Reuters.

Mai multe țări s-au luptat pentru a convinge Intel să investească în regiunile lor, iar unele dintre ele, precum Germania, care a obținut un angajament din partea Intel, au purtat discuții cu privire la valoarea subvențiilor pe care le pot oferi.

Ziarul Handelsblatt a relatat joi, spre exemplu, că guvernul german și Intel sunt aproape de un acord pentru subvenții de 9,9 miliarde de euro, față de 6,8 miliarde de euro convenite anterior.

„Nu cerem pomană, ci competitivitate”, a declarat Gelsinger într-un interviu.

Valoarea subvențiilor oferite Intel de către Polonia nu a fost făcut public în timpul anunțului de vineri.

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat însă că este „încântat să extindă rolul Poloniei în lanțul global de aprovizionare cu semiconductori”.

Șeful guvernului a subliniat că fabrica Intel va fi cea mai mare investiție greenfield din istoria Poloniei, scrie site-ul televiziunii poloneze. O investiție de tip greenfield este un tip de investiție străină directă în care o societate-mamă creează o filială într-o altă țară, construindu-și operațiunile de la zero.

Cel mai mare centru de cercetare și dezvoltare al Intel din Europa se află deja în orașul polonez Gdansk, unde are aproximativ 4.000 de angajați.

Intel a refuzat de asemenea să precizeze care este valoarea subvențiilor pe care le va primi de la Varșovia, dar a precizat că, „la fel ca în toate locațiile în care își desfășoară activitatea, Intel va căuta stimulente adecvate, pentru a se asigura că operațiunile sale sunt competitive la nivel mondial”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *