Interviul care a forțat limitele „admise”: Cum a reușit o jurnalistă să scoată din sărite un lider Hamas?

Interviul care a forțat limitele „admise”: Cum a reușit o jurnalistă să scoată din sărite un lider Hamas?

Un lider Hamas s-a confruntat cu un adevărat tir de întrebări incomode din partea unei jurnaliste. Hamas Khaled Mashal a vorbit despre atacul din 7 octombrie asupra sudului Israelului într-un interviu din 19 octombrie 2023 la Al-Arabiya Network (Arabia Saudită). El a spus că atacul a fost ținut secret pentru a surprinde inamicul și toate agențiile de informații din lume și că a fost efectuat „în contextul rezistenței legitime”. 

În lumina atrocităților comise împotriva civililor israelieni, Rasha Nabil de la Al-Arabiya l-a întrebat pe Mashal dacă tratarea civililor în acest fel face parte din ideologia Hamas și dacă își va cere scuze pentru evenimentele din 7 octombrie. “Cum poți cere Occidentului sprijin pentru cauza palestiniană, când este evident ce a făcut Hamas civililor israelieni? Știți că Israelul a primit mult sprijin datorită acestor scene? Vă veți prezenta scuze pentru ceea ce le-ați făcut civililor israelieni?”.

Mashal a răspuns că Hamas se concentrează doar pe lupta împotriva soldaților, orice acuzație de fapte rele sunt „fabricații” ale lui Netanyahu și că în orice război există victime civile, dar Hamas nu este responsabil pentru ele.

Război Israel. Al treilea convoi umanitar ar fi ajuns în Gaza: 34 de camioane au traversat granița cu Egiptul

„Rușii au sacrificat 30 de milioane de oameni ca să elibereze țara de armata lui Hitler. Vietnamul a sacrificat 3,5 milioane de oameni ca să-i învingă pe americani. Afganistan a sacrificat un milion de martiri ca să învingă URSS și apoi SUA. Poporul algerian a sacrificat 6 milioane de martiri timp de mai bine de 130 de ani. Poporul palestinian este exact în aceeași situație. Nicio națiune nu se poate elibera fără un astfel de sacrificiu”, spune liderul Hamas.

„În fiecare război sunt și victime colaterale printre civili. Noi nu suntem responsabili pentru ele”, a adăugat el.

El a spus, de asemenea, că, deși confruntările din sudul Libanului sunt un lucru bun, „este nevoie de lucruri mai mari”.

Mashal a făcut apel la Hezbollah, Egipt și alte țări arabe să se alăture luptei împotriva Israelului. Întrebat de Rasha Nabil despre ostaticii israelieni deținuți de Hamas, Mashal a răspuns că aceștia nu sunt ostatici, ci prizonieri.

Răspunsul Hezbollah

Pe de altă parte, Hezbollah nu este așa de dornică să intre în conflict.

Deși este parte a tensiunilor cu Israelul, gruparea libaneză Hezbollah anunță că încă nu va intra în război. Nu pentru că ar fi pacifiști, ci pentru că, în accepțiunea liderilor grupării, Hamas încă se „descurcă bine”. 

Gruparea şiită libaneză “Hezbollah nu va intra imediat” în războiul împotriva Israelului, în momentul în care va avea loc intervenţia la sol a trupelor israeliene în Fâşia Gaza, deoarece gruparea islamistă palestiniană “Hamas poate rezista luni de zile”, a declarat duminică ministrul de externe libanez Abdallah Bou Habib, într-un interviu acordat postului independent MTV Liban, citat de EFE.

Copiii israelieni, ținta teroriștilor Hamas! Membrii grupării, instruiți să tortureze civili – Planuri diabolice – VIDEO“Hezbollah nu va intra imediat când va avea loc invazia terestră (israeliană în Gaza – n.r.). Hamas spune că poate rezista luni de zile şi că nu va exista nicio reacţie din partea Hezbollah sau a vreunei organizaţii regionale la începutul invaziei”, a declarat şeful diplomaţiei libaneze.În interviu, Bou Habib a afirmat că “prima abordare a Hezbollah, dacă situaţia nu se înrăutăţeşte mult în Gaza, este neintervenţia”, deşi a clarificat că guvernul libanez “nu are niciun control asupra lor”, cu toate că “există mereu dialog”.Şeful diplomaţiei libaneze a mai declarat că “întotdeauna” le aminteşte celor din Hezbollah că “Libanul a fost distrus în 2006, dar ei au ieşit întăriţi” şi că astăzi “au mai multă putere decât înainte”.”Dumneavoastră auziţi ce spun israelienii în fiecare zi despre Liban. În timp ce Hezbollah nu spune nimic. Desigur, există intervenţii ale liderilor lor, dar domnul Hasan (Nasrallah – liderul Hezbollah – n.r.) nu a spus încă nimic. “Nu cred că vrea război”, a apreciat Bou Habib.

Teroriștii Hamas se pregătesc să folosească arme chimice, anunță președintele Israelului – Alertă generalăMinistrul libanez a făcut astfel aluzie la declaraţiile de duminică ale premierului israelian Benjamin Netanyahu, care a avertizat că, dacă gruparea şiită libaneză Hezbollah va intra în război împotriva Israelului în sprijinul mişcării islamiste palestiniene Hamas, va comite “cea mai mare greşeală din viaţa sa” şi “va duce dorul” conflictului din 2006. Acesta a fost răspunsul lui Netanyahu la anunţul făcut sâmbătă de gruparea şiită, care a afirmat că, dacă este necesar să “intervină” în actualul război dintre Israel şi Hamas,”o va face”.

Poziția lui Netanyahu cu privire la o eventuală implicare a Hezbollah în conflict

Într-o vizită la trupele israeliene dislocate la graniţa cu Libanul, unde confruntările se intensifică, Netanyahu a declarat, potrivit unui comunicat de presă, că, “dacă Hezbollah decide să intre în război (alături de Hamas), va duce dorul celui de-al doilea război din Liban. Va face cea mai mare greşeală din viaţa sa”. “Vom lovi Hezbollah cu o forţă pe care nici nu şi-o poate imagina, iar consecinţele pentru ei şi pentru Liban vor fi devastatoare”, a avertizat premierul israelian.Netanyahu s-a adresat şi militarilor pe care i-a vizitat. “Ştiu că v-aţi pierdut prietenii şi este ceva foarte greu, dar aceasta este lupta vieţii noastre, o luptă pentru căminul nostru. Nu este o exagerare, aşa este acest război. Se pune problema de a ucide sau de a fi ucis, şi trebuie să ucideţi”, le-a spus el soldaţilor.

Cum toarnă influencerii din Germania gaz pe focul violențelor: “Dacă ieșim și spargem magazinele, israelienii se vor opri!”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *