Judecătoarea din Suceava acuzată că lua mită ca să ofere informații traficanților de droguri, plasată în arest la domiciliu

Judecătoarea din Suceava acuzată că lua mită ca să ofere informații traficanților de droguri, plasată în arest la domiciliu

Curtea de Apel Suceava a decis vineri, 2 februarie, să înlocuiască arestul preventiv cu arestul la domiciliu pentru magistratul Ana Maria Chirilă. Ea fusese trimisă în judecată după ce a fost acuzată de luare de mită, că a livrat informații nepublice și a favorizat inculpați cercetați de DIICOT, dar și că a deținut și a traficat droguri.

„Admite cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura arestului la domiciliu formulată de inculpata Chirilă Ana-Maria și, în baza art. 242 alin. 2 Cod procedură penală raportat la art. 218 Cod procedură penală, înlocuieşte măsura arestării preventive, dispusă prin încheierea F/DL din data de 12.10.2023, pronunţată de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curții de apel București în dosarul nr. 6849/2/2023, și ulterior prelungită succesiv până la data de 8.02.2024, faţă de inculpata Chirilă Ana-Maria”, a anunțat Curtea de Apel Suceava.

O măsură similară a fost luată și pentru celălalt inculpat vizat de ancheta DIICOT, Mihai Pînzari, acuzat de dare de mită pentru a obține hotărâri judecătorești favorabile. Deciziile instanței pot fi contestate în termen de 48 ore de la comunicare.

Judecătoarea Ana Maria Chirilă a fost arestată preventiv pe 12 octombrie 2023, decizie rămasă definitivă la Înalta Curte de Casație și Justiție. Cinci infracțiuni au fost reținute în sarcina magistratului, de la luare de mită și divulgare de informații nepublice la consum de droguri.

Alături de judecătoare a ajuns după gratii și Mihai Pînzari, suceveanul pe care Ana Maria Chirilă îl judeca pentru infracțiuni de crimă organizată: camătă, sechestrare de persoane, constituire de grup infracțional organizat. 

A botezat copilul unui inculpat cercetat pentru trafic de droguri

Potrivit datelor din motivarea Curții de Apel București, Pînzari o mituia pe cea care îl judeca în mod constant. Judecătoarea era cea care pretindea mita, spun procurorii Parchetului General, nu doar de la inculpat, ci și de la anturajul acestuia, persoane cercetate pentru trafic de droguri sau alte infracțiuni. În plus, îi avertiza și cine este judecătorul „de temut” din Tribunalul Suceava.

Relațiile dintre judecătoarea Ana Maria Chirilă și traficanții de droguri din Suceava erau atât de apropiate, încât aceasta a botezat copilul unui inculpat cercetat pentru trafic de droguri și mergea la evenimente private organizate de persoane care erau cercetate pentru trafic de droguri, le-a declarat procurorilor cel care a denunțat-o pe judecătoare pentru corupție.

Parchetul General a anunțat pe 31 ianuarie trimiterea în judecată a magistratului Ana Maria Chirilă de la Tribunalul Suceava, acuzată că a livrat informații nepublice și a favorizat inculpați cercetați de procurorii DIICOT.

Informații livrate inculpaților prin intermediul iubitului

În perioada 11-14 noiembrie 2022, spun anchetatorii, judecătoarea a luat cunoștință de informații nepublice privind actele de urmărire penală și măsurile dispuse într-un dosar DIICOT Suceava privind perchezițiile domiciliare care urmau să se facă, dar și alte detalii nepublice, inclusiv principalele persoane vizate de aceste măsuri.

Potrivit rechizitoriului, înaintea perchezițiilor, judecătoarea a oferit informațiile iubitului ei, Ciprian Cotoară. Acesta le-a transmis mai departe inculpatului vizat de ancheta DIICOT, Mihai Pînzari.

Potrivit anchetatorilor, în schimbul informațiilor oferite inculpaților vizați de DIICOT, judecătoarea Ana Maria Chirilă era mituită cu bijuterii, primea contravaloarea unor sejururi, i se oferea spre folosință gratuită autoturisme de lux și i se asigurau servicii de pază și protecție.

Acuzată de trafic și consum de droguri

Pe lângă infracțiunile de corupție, Ana Maria Chirilă este acuzată și de deținere de droguri pentru consum, în formă continuată (șase acte materiale) și de punerea la dispoziție, cu știință, cu orice titlu, a unei locuințe pentru consumul ilicit de droguri (cinci fapte).

„Potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada august – octombrie 2023, inculpata a deținut în locuința sa cantități droguri de mare risc în vederea consumului propriu, din care a consumat în mod repetat atât singură, cât și împreună cu o altă persoană”, au precizat procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

De asemenea, judecătoarea este acuzată și de două infracțiuni de trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *