Justiţie rapidă pentru martorul-cheie din dosarul crimei de la Sibiu. Acuzat că i-a ajutat pe cei trei ucigaşi ai afaceristului, Sitariu află curând verdictul instanţei 

Justiţie rapidă pentru martorul-cheie din dosarul crimei de la Sibiu. Acuzat că i-a ajutat pe cei trei ucigaşi ai afaceristului, Sitariu află curând verdictul instanţei 

Ilie Sitariu i-a adăpostit în casa lui şi i-a dus cu maşina la Sibiu pe cei trei bărbaţi acuzaţi că l-au ucis, în noiembrie anul trecut, pe Adrian Kreiner. După comiterea crimei, el l-a ajutat să fugă din ţară pe Cosmin Zuleam, liderul grupului, care e şi acum căutat de poliţie. Sitariu a fost acuzat de favorizarea făptuitorului. Dosarul lui a ajuns în instanţă la începutul acestui an şi a trecut de camera preliminară, dar şi de judecată pe fond, în mai puţin de două luni. 

În noaptea de 6 noiembrie 2023, afaceristul Adrian Kreiner a fost atacat, în vila lui din Sibiu, de trei bărbaţi cu cagule care l-au ucis în bătaie. Anchetatorii au stabilit că cei trei sunt Cosmin Zuleam, Marian Minae şi Laurenţiu Ghiţă. 

La patru luni de la crimă, unul singur se află în custodia Poliţiei Române: Laurenţiu Ghiţă, extrădat din Scoţia. Marian Minae a fost arestat în Irlanda de Nord, dar extrădarea lui nu a fost încă aprobată. Cosmin Zuleam, creierul operațiunii, este, în continuare, dat în urmărire internaţională.

Condamnat în SUA, pentru clonare de carduri

În noaptea de 7/8 noiembrie, anul trecut, când l-a ajutat pe Zuleam să fugă din ţară, ducându-l cu maşina până-n Budapesta, Ilie Sitariu ştia că prietenul lui îl tâlhărise pe afaceristul din Sibiu, dar şi că acesta murise, între timp, la spital.

Ilie Sitariu

Ştia şi ce înseamnă o anchetă penală. În 2015, Sitariu fusese arestat în SUA, după ce, împreună cu un complice (Gheorghe Cîrstea), a furat 127.000 de dolari din bancomatele din New York și Massachusetts, folosind dispozitive de clonare a cardurilor şi camere pentru înregistrarea codurilor PIN. 

Anchetat de FBI, Sitariu a pledat vinovat şi a fost condamnat la 48 de luni de închisoare, plus 2 ani de supraveghere, după executarea condamnării. Pe contul lui de pe o reţea de socializare, Sitariu spune că, în perioada arestului din SUA, „a studiat Afaceri Internaționale la Universitatea din Pennsylvania”. 

În vara lui 2019, bărbatul s-a întors în România şi a închiriat un apartament în Dumbrăviţa, lângă Timişoara. De aici l-au arestat, pe 17 noiembrie anul trecut, poliţiştii care anchetau crima din Sibiu.

Casa lui Sitariu, cuib pentru gruparea lui Zuleam

Pentru că a lăsat, în casa de unde supraveghea vila lui Kreiner, un ambalaj pe care era profilul lui genetic, Zuleam a fost primul identificat de poliţie.

Mai departe, în baza imaginilor de pe camerele de supraveghere video din Sibiu, anchetatorii au reconstituit traseul lui Zuleam şi aşa au aflat că, pe 4 noiembrie 2023, cu două zile înainte de crimă, acesta era în compania lui Sitariu, în parcarea unui mall de la intrarea în oraş.

După ce a fost arestat, Sitariu a povestit, detaliat, varianta lui despre acele zile şi a devenit, astfel, un martor-cheie în dosarul crimei din Sibiu.

Zuleam a venit în România, împreună cu iubita lui, pe 29 octombrie 2023, cu o săptămână înainte de crimă. A aterizat pe aeroportul din Budapesta, iar de acolo a ajuns cu o maşină, în Dumbrăviţa, acasă la prietenul lui, Ilie Sitariu. 

Era ziua de naştere a acestuia, împlinea 44 de ani, așa că seara au petrecut cu toţii la un restaurant, iar peste noapte, Zuleam şi iubita lui au rămas în apartamentul lui Sitariu. A doua zi, la rugămintea lui Zuleam, Sitariu a mers cu maşina la o benzinărie de lângă Dumbrăviţa şi l-a luat de acolo pe Marian Minae, care venise din Germania, cu un microbuz.

„L-am adus la mine”, a declarat Sitariu, în anchetă, „apoi m-am întors la lucru, iar seara, când am ajuns acasă, am văzut că acolo mai era încă un bărbat, care a spus că-l cheamă Laurenţiu”. Era Laurențiu Ghiţă. Gruparea cu care Zuleam plănuia să dea lovitura la Sibiu se întregise. 

Le-a dat maşina, ca să meargă la furat

Musafirii au rămas în acel apartament două zile şi au dormit, toţi patru, în living. Pe 1 noiembrie, Zuleam l-a rugat pe Sitariu să-i dea maşina, pentru că voia să meargă, cu prietenii lui, într-un sat din Dolj. „Mi-a zis că-mi lasă, la schimb, maşina cu care venise Laurenţiu. Îi auzisem cum discutau între ei și cum unul zicea ceva de un vecin, care are magazin și bani, și, pentru că nici n-au vrut să se ducă cu maşina lor, am dedus că plănuiau vreo spargere”, le-a declarat Sitariu anchetatorilor.

Cu toate acestea, a fost de acord să le împrumute mașina. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu a anunţat, săptămâna trecută, că „există indicii destul de serioase” că cei trei au comis, în judeţul Dolj, „alte două spargeri”.

În noiembrie anul trecut, după două zile prin Dolj, cei trei bărbaţi s-au întors la locuința lui Sitariu şi au rămas acolo. A doua zi, Zuleam l-a rugat pe prietenul lui să-l ducă cu maşina la Sibiu. 

„Am bănuit de la bun început că vor să dea o spargere”

Pe 4 noiembrie, au plecat din Dumbrăviţa cu două maşini. În cea condusă de Sitariu erau Zuleam și iubita lui, iar în mașina lui Ghiţă se afla acesta, împreună cu Minae. Grupul celor cinci apare în imaginile de pe camerele video din benzinăria unde au oprit ca să alimenteze autoturismele. 

De acolo au mers la Deva. Ghiţă şi-a lăsat maşina în faţa unei case şi a urcat, împreună cu Minae, în autoturismul lui Sitariu. Acesta spune din nou că a bănuit „de la bun început că cei trei vor să dea o spargere. Ştiam că ei cu asta se ocupă, iar Zuleam îmi zisese că în Sibiu stă un afacerist bogat, care e posibil să aibă mulţi bani în casă. Primise și el pontul de la un alt prieten de-al lui”. 

Pe drum, iubita lui Zuleam a sunat şi a închiriat un apartament în Sibiu, „inițial, pentru trei nopți”, spune Sitariu, care a auzit discuţia. La intrarea în oraş, au oprit în parcarea mallului din Șelimbăr. Au intrat înăuntru doar el, Zuleam, care „a făcut mici cumpărături”, şi iubita acestuia, care „a schimbat niște bani la o casă de schimb valutar”. 

Apoi au mers la apartamentul închiriat, iar Zuleam, Ghiţă şi Minae au rămas acolo. Iubita lui Zuleam s-a întors cu Sitariu, la Dumbrăviţa. El spune că, pe drum, i-a zis femeii că nu vrea să fie implicat în nimic, „pentru că eu am problemele mele din trecut”.

Căutând pe net „Jaf Sibiu”, a aflat că victima e în comă

În acea noapte şi a doua zi, Zuleam, Minae şi Ghiţă au supravegheat vila lui Adrian Kreiner dintr-o casă nelocuită, aflată peste drum. Iar în noaptea de 5/6 noiembrie, la ora 2.22, cei trei au intrat în casă peste bărbat şi l-au bătut crunt, ca să le spună unde ţine banii.

La ora 3.00, ei au plecat din vila afaceristului şi au mers, pe jos, până la apartamentul închiriat din cartierul Şelimbăr. Dimineaţă, au luat un taxi care i-a dus în Deva, iar de acolo, la ora 9.30, spune Sitariu, Zuleam l-a sunat şi l-a rugat să vină să-i ia. 

„Părea foarte agitat”, mărturiseşte Sitariu, „şi mi-am dat seama că fusese implicat în ceva care îl alarma. Discuția a fost foarte scurtă, și eu am refuzat să merg în Deva, spunându-i că nu am cum chiar așa repede şi că-l voi suna înapoi. Ca să evit implicarea mea, l-am sunat înapoi de pe un alt număr de telefon, pe care nu îl prea folosesc, tocmai pentru a nu fi legat de această eventuală faptă”.

Până la urmă, din Deva, cei trei au plecat cu maşina pe care Ghiţă o lăsase acolo, iar în Dumbrăviţa, la Sitariu, au ajuns în jurul prânzului. L-au chemat şi pe acesta acasă şi apoi, în dormitorul locuințe lui, au înșirat cele 16 ceasuri de lux furate din casa lui Adrian Kreiner. 

Apoi au căutat pe internet, ca să vadă cât ar costa fiecare. „Țin minte că cel mai scump ceas era între 40.000 și 120.000 de euro”, își amintește Sitariu. El spune că şi-a dat seama că ceasurile sunt furate, iar mai târziu, după ce a plecat de acasă, a căutat pe internet detalii despre furt și a dat căutare pe Google „Jaf Sibiu”. „Atunci am aflat”, spune el, „că victima e la spital, în comă, și că i-au fost furate mai multe ceasuri de valoare”.

Cum l-a scos din ţară pe Zuleam

A doua zi, spre seară, au mers cu toţii la un restaurant și, în timp ce erau acolo, spune Sitariu, Zuleam a primit un telefon de la cineva care i-a transmis că afaceristul care fusese tâlhărit murise. După ce a închis telefonul, „ne-a zis să plecăm. «S-a terminat», a zis Zuleam, apoi ne-a anunţat că bărbatul a murit. Am plecat spre casă, iar el mi-a zis că vrea să plece și m-a întrebat dacă îl scot din țară. Am fost blocat și eu, nu i-am dat niciun răspuns până n-am ajuns acasă”, spune Sitariu. 

În faţa blocului, Zuleam a stat de vorbă, între patru ochi, cu Laurenţiu Ghiţă, apoi a mers şi „a dezgropat ceasurile. Cred că fuseseră îngropate undeva, aproape, pentru că nu i-a luat mult să se întoarcă cu ele”, spune Sitariu. 

Au urcat cu toții în apartament, iar acolo, potrivit martorului-cheie, Ghiţă le-a arătat cum l-a strâns de gât pe bărbat, spunând că a vrut doar „să-i dea somn”. Tot el le spunea celorlalți că „oricum, n-au cum să ne găsească, numai dacă ne dă cineva în primire” şi că „această discuție va rămâne în mormânt”.

Pe urmă, Zuleam a urcat în maşina lui Sitariu, care l-a scos din ţară pe la vama Nădlac şi l-a dus până în Budapesta. În maşină era şi iubita lui Zuleam, dar ea s-a întors în țară, împreună cu Sitariu, în aceeași noapte.

Martorul-cheie a mai precizat că cele 16 ceasuri furate din casa lui Kreiner i-au fost lăsate lui Ghiţă. Informația s-a confirmat luna trecută, când şeful IPJ Sibiu a anunţat că ceasurile au fost găsite, ascunse în maşina cu care Ghiţă fugise în Marea Britanie.

Procurorii nu l-au acuzat de complicitate

Pe 17 noiembrie anul trecut, la zece zile după ce l-a ajutat pe Zuleam să scape, Sitariu a fost arestat. Cauza lui a fost disjunsă din dosarul de omor, iar pe 9 ianuarie anul acesta, el a fost trimis în judecată, pentru „favorizarea făptuitorului”, adică pentru „ajutorul dat, în scopul împiedicării sau îngreunării cercetărilor într-o cauză penală, tragerii la răspundere penală, executării unei pedepse sau măsuri privative de libertate”. 

Potrivit încheierii Tribunalului Sibiu, în rechizitoriu se arată că Ilie Sitariu, „deși cunoștea faptul că inculpatul Zuleam Cosmin împreună cu inculpații Minae Marian si Ghiţă Laurenţiu au săvârșit mai multe infracțiuni pe raza orașului Sibiu (respectiv infracţiunea de omor calificat şi tâlhărie calificată), observând că aceștia s-au întors la locuința sa cu bunurile provenite din acele infracțiuni, respectiv 16 ceasuri cu o valoare financiară însemnată, constatând și faptul că victima infracțiunii a decedat ca urmare a vătămărilor suferite, le-a oferit acestora ajutor, adăpostindu-i în apartamentul său, a chemat o persoană care ar fi putut să îi ajute la valorificarea ceasurilor sustrase, după care, în data de 8.11.2023, l-a transportat pe inculpatul Zuleam Cosmin în afara țării, în scopul sustragerii acestuia de la urmărirea penală”. 

Dar, potrivit altor documente din dosar, Sitariu le-a mărturisit procurorilor şi cum i-a transportat la Sibiu pe cei trei, deşi bănuia, „de la bun început”, că aceştia merg acolo pentru a comite un jaf, dar şi cum le-a împrumutat maşina, pentru ca ei să ajungă în Dolj, unde, de asemenea, Sitariu bănuia că se duc să dea o spargere. 

Potrivit Codului Penal, „persoana care, cu intenție, înlesnește sau ajută în orice mod la săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală este complice”, iar „complicele la o infracțiune săvârșită cu intenție se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru autor”.

Procesul a avut un singur termen

Dosarul lui Sitariu a ajuns la Tribunalul Sibiu pe 9 ianuarie anul acesta, iar pe 15 februarie a trecut de camera preliminară. Inculpatul, prin avocat, reclamase că ar trebui să fie judecat la Judecătoria Timișoara, dar instanţa i-a respins excepţia, iar el n-a mai contestat decizia.

Apoi, cauza a intrat imediat pe fond şi a primit termen pe 4 martie. A fost singurul termen. Deşi în minuta încheierii nu se precizează, cel mai probabil Sitariu şi-a recunoscut faptele şi a mers pe procedura simplificată a procesului, care reduce cu o treime limitele pedepsei.   

Infracţiunea de „favorizarea făptuitorului” se pedepsește, conform Codului Penal, cu închisoare de la unu la 5 ani sau cu amendă. 

Tribunalul Sibiu a anunţat că, în dosarul lui Ilie Sitariu, va pronunţa verdictul vineri, pe 15 martie. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *