„Kremlin Leaks”. Cum plănuiește Vladimir Putin să manipuleze populația din Rusia pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Un site din Estonia dezvăluie documente secrete

„Kremlin Leaks”. Cum plănuiește Vladimir Putin să manipuleze populația din Rusia pentru a câștiga alegerile prezidențiale. Un site din Estonia dezvăluie documente secrete

Administrația de la Moscova a alocat un buget de peste un miliard de euro pentru controlul ideologic al populației din Rusia și din teritoriile ucrainene anexate, potrivit documentelor secrete de la Kremlin divulgate de site-ului eston Delfi, relatează publicația franceză Le Point, citată de News.ro.

Banii sunt alocați pentru așa-numitul „război informațional”, pentru filme patriotice și propagandă, controlul elevilor și al profesorilor și cenzura din teritoriile anexate, iar scopul este asigurarea victoriei lui Putin la alegerile din 17 martie, potrivit „Kremlin Leaks” care au fost publicate pe 26 februarie de Delfi şi un consorţiu internaţional de presă.

„Aceste documente sunt importante din două motive. În primul rând pentru că ele confirmă exact felul în care (Kremlinul încearcă) să remodeleze întreaga ideologie a statului rus. În al doilea rând, ele arată cum se pune în aplicare acest lucru la nivel microeconomic”, a declarat Mark Galeotti, analist la site-ul de investigaţii Vsquare, implicat în dezvăluiri.

„Războiul informațional”, filme şi piese de teatru care „vor crea un context emoţional propice” alegerilor

Din bugetul de peste 1,1 miliarde de euro, o sumă de 631 de milioane de euro a fost destinată „războiului informaţiei”.

Concret, potrivit documentelor citate, propagandistul Vladimir Soloviev, prezentator de televiziune şi radio, a primit anul trecut aproximativ 15 milioane, iar în 2024 va primi o sumă de două ori mai mare.

De asemenea, aproape 600 de milioane de euro au fost alocate pentru aproximativ 15 organizații care trebuie să producă conţinuturi adecvate „propagandei de stat şi să asigure buna stare de spirit a societăţii”.

Aproape 400 de milioane de euro au ajuns, de la începutul anului trecut, la Institutul de Dezvoltare a Internetului (IDI), care a pregătit, în contextul apropiatelor alegeri prezidențiale, un document cu „conţinut creativ de campanie”, în care sunt prezentate filme şi piese de teatru care „vor crea un context emoţional propice” scrutinului, se precizează în „Kremlin Leaks”.

Astfel, în perioada alegerilor vor fi difuzate mai multe filme, precum „Callsign: Pasager”, despre un tânăr artist care intră în armată, „The Garde-Marines”, despre uniunea în secolul al XVIII-lea între Crimeea şi Rusia, prezentată drept „o alianţă sacră pe care Europa” încearcă să o rupă, sau un serial despre un spion sovietic din Republica Democrată Germană în timpul Războiului Rece, aluzie la Vladimir Putin care a fost agent al spionajului sovietic în Germania.

Totodată, va fi prezentat serialul „Fathers of the Donbas”, descris drept un „documentar în mai multe părţi despre persoane şi evenimente care se desfăşoară la frontierele de sud ale Rusiei, în regiuniule Luhansk, Doneţk, Zaporojie, Herson şi Rostov”, notează publicația Meduza.

Propaganda în școli

Planul de propagandă al Kremlinului vizează și instituțiile de învățământ, Ministerul Educației stabilind liste pe care apar angajați și așa-numiții lideri de opinie, formați de conducerea rusă pentru „a (le) creşte nivelul de alfabetizare sociopolitică”.

De asemenea, în documente se vorbește despre organizarea unor concursuri „de stimulare a participării elevilor şi profesorilor în alegeri”.

Ce se întâmplă în teritoriile ucrainene ocupate

În ceea ce privește teritoriile ucrainene ocupate, este dezvăluit un sistem de blocare a internetului finanțat de Guvernul de la Moscova și care vizează nu doar perioada alegerilor prezidențiale, ci și controlarea, în general, a informațiilor din aceste zone.

Sistemul de cenzură cunoscut drept ASB a primit anul trecut o finanțate de zece milioane de euro pentru echipamente care să permită „oprirea difuzării unor informaţii interzise, blocarea unor conţinuturi interzise în noile teritorii, asigurarea funcţionării segmentului rus de Internet, oprirea ameninţărilor şi atacurilor din afară”.

De asemenea, pretinse ONG-uri au fost finanțate pentru a-i supraveghea pe tinerii ucraineni prin controlarea a zeci de milioane de profiluri de pe rețelele sociale.

Totodată, Partidul Rusia Unită a obținut anul trecut de la Guvern 2,4 milioane de euro pentru finanțarea „noilor regiuni”.

Planul de propagandă include și o alocare de 13 milioane de euro, pe parcursul următorilor trei ani, agenției ruse de informații Readovka, sumă din care jumătate este destinată lansării unei noi reţele de presă în teritoriile ucrainene ocupate.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *