La cât a ajuns amenda pentru vorbitul la telefon la volan. În ce condiții pot rămâne șoferii fără permis

La cât a ajuns amenda pentru vorbitul la telefon la volan. În ce condiții pot rămâne șoferii fără permis

Legea rutieră din România prevede două tipuri de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul.

Pe de-o parte, conducătorul auto poate primi amendă contravențională. Dar, în anumite situații, poate fi suspendat permisul de conducere.

În cazul în care șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, riscă o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă.

În condițiile în care punctul de amendă este 165 de lei, amenda pentru utilizarea telefonului fără hands-free poate ajunge, așadar, la 1.320 de lei, scrie promotor.ro.

Aceeași sancțiune se aplică și celor care filmează, fac poze sau scriu un sms când se află la volan.

Dar, dacă încalcă și o altă lege rutieră în timp ce folosesc un dispozitiv mobil, pot rămâne fără permis.

În ce situații poți rămâne fără permis dacă vorbești la telefon

„Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni […] folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepţia celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulaţia vehiculelor”, prevede Art. 100. punctul 3 (h), din legea circulației.

Ceea ce înseamnă că șoferii care folosesc un dispozitiv electronic și încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru utilizare în mod neregulamentar a mobilului, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

În această situație polițistul dispune suspendarea permisului pentru o perioadă de 30 de zile. Iar dacă are loc un accident rutier din cauza utilizării telefonului, atunci permisul va fi suspendat 60 de zile.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *