Labradorii grași au o scuză: O mutație genetică îi face să le fie mereu foame

Labradorii grași au o scuză: O mutație genetică îi face să le fie mereu foame

O mutație genetică îi face pe unii labradori și pe retrieverii cu blană scurtă să le fie în mod constant foame, în timp ce ard mai puține calorii, spun oamenii de știință. Acest „dublu efect” înseamnă că proprietarii de câini trebuie să acorde o atenție deosebită menținerii animalelor de companie într-o formă bună.

Mutația a fost găsită la unul din patru labradorii și la două treimi dintre retrieverii cu blană scurtă

„Asta ne arată puterea genelor de a schimba modul în care vorbim despre mâncare”, spune principalul om de știință.
Dr. Eleanor Raffan de la Universitatea din Cambridge a spus că și câinii, ca și oamenii, au gene care influențează atât interesul pentru alimente, dar și metabolismul.

„Dacă ni se împarte o mână genetică de cărți care ne face să ne simțim înfometați mereu sau să vrem să mâncăm non-stop, este nevoie de mai mult efort pentru a rămâne slabi”, a spus ea pentru BBC News.

Studiul se bazează pe cercetări anterioare asupra unei mutații genetice cunoscute sub numele de POMC. Gena POMC și calea cerebrală pe care o afectează sunt similare la câini și la oameni.

Câinilor care au mutația respectivă le este mai foame între mese și folosesc și aproximativ 25% mai puțină energie în repaus, ceea ce înseamnă că nu consumă destul de multe calorii.

Peste 80 de câini Labrador au participat la studiu. Câinii cu mutația POMC au încercat mult mai mult să ajungă la cârnați decât câinii fără el, ceea ce indică o foame mai mare.

Doi din trei câini (34-59%) din țările bogate sunt acum supraponderali. Labradorul are cele mai înalte niveluri de obezitate și s-a dovedit a fi mai obsedat de mâncare decât alte rase.

Cercetarea, publicată în revista Science Advances, a fost finanțată de Wellcome Trust și Dogs Trust.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *