Lecție de solidaritate după exploziile de la Crevedia. Câte persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzie București în primele trei zile. „Cu atâția donatori pe zi, nu am mai avea probleme”

Lecție de solidaritate după exploziile de la Crevedia. Câte persoane au donat sânge la Centrul de Transfuzie București în primele trei zile. „Cu atâția donatori pe zi, nu am mai avea probleme”

1.310 persoane au donat sânge duminică, luni și marți la Centrul de Transfuzie Sangvină București, potrivit directorului centrului, Doina Gușă.

Suferința zecilor de răniți în exploziile de sâmbătă seara de la Crevedia nu i-a lăsat indiferenți pe bucureșteni și pe locuitorii din zonele limitrofe, care au venit în număr mare să doneze sânge în urma apelului lansat de autorități.

Potrivit datelor obținut de Libertatea, 1.310 persoane donaseră sânge până marți la ora închiderii centrului, adică o medie de 400 de persoane pe zi, de aproape două ori mai mult decât de obicei. 

„Cu 350-400 de donatori pe zi, nu am mai fi nevoiți să luăm sânge de la centrele din jurul Bucureștiului”, adaugă Gușă.

Duminică dimineața, reporterii Libertatea au fost la Centrul de Transfuzie și au discutat cu cei care veniseră să ajute. Unii dintre ei erau chiar din Crevedia, fuseseră martori ai exploziei și cunoșteau o parte dintre victime. 

Centrul de Transfuzie Sangvină București și alte centre din țară s-au deschis duminică, în afara programului de lucru, pentru a colecta sânge pentru răniții de la Crevedia. 58 de persoane au fost rănite în urma exploziilor de sâmbătă seara. 

Condițiile pentru donare 

Centrul de Transfuzie Sangvină București așteaptă donatori și în zilele următoare, în intervalul 7.30-13.30.

Condițiile pentru a putea dona sânge: 

vârsta cuprinsă în intervalul 18-60 de ani;
greutate peste 50 kg;
puls regulat;
60-100 de bătăi/minut;
tensiune arterială sistolică între 100 şi 180 mmHg;
să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale;
femeile să nu fie: însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;
să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării;
să nu fie sub tratament pentru diferite afecțiuni: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *