Legea pensiilor a fost adoptată. Opoziția: „Este o minciună cap – coadă!” Coaliția: „La muncă egală, venituri egale!”

Legea pensiilor a fost adoptată. Opoziția: „Este o minciună cap – coadă!” Coaliția: „La muncă egală, venituri egale!”

Deputații au dat, luni, 20 noiembrie, votul final asupra proiectului de lege privind pensiile speciale, jalon în Planul Național de Redresare și Reziliență. Impactul bugetar anunțat de guvernanți este de 15 miliarde de lei pentru indexarea cu 13.8% de la 1 ianuarie 2024 și de 10 miliarde de lei pentru recalcularea pensiilor de la 1 septembrie.

Legea a primit 199 de voturi „pentru”, 39 contra și 17 abțineri.

Temerea majoră pentru noua lege a pensiilor este că nu are sursă de finanțare. PSD și PNL au promis că banii vor proveni dintr-o mai bună colectare a taxelor și impozitelor. Ministerul de Finanțe a avertizat că aplicarea legii ar putea să contribuie la majorarea deficitului în 2024.

Legea prevede că va exista o recalculare a tuturor pensiilor de la 1 septembrie 2024, dar în urma acestui proces nicio pensie nu va scădea. Ministerul Muncii a recunoscut că softul pentru recalcularea pensiilor nu a fost momentan achiziționat.

Premierul Marcel Ciolacu și președintele PNL, Nicolae Ciucă, au promis că taxele și impozitele nu vor crește anul viitor pentru a se plăti pensiile.

În schimb, Opoziția susține că majorarea pensiilor nu are acoperire economică, ci este doar un vehicul electoral pentru ca social-democrații și liberalii să câștige mai multe voturi.

„E o minciună, această nouă lege este o minciună cap – coadă! Vedeți pensionarii ca o masă de manevră în scop electoral! E o minciună că legea elimină inechitățile. În continuare există pensii speciale pe care le-ați salvat pentru încă 40 de ani. Creați un haos bugetar cu bună știință. Un parlamentar din comisie a spus: e o tâmpenie, dar votăm oricum”, a fost poziția deputatului USR, Cristian Seidler.

Față de forma votată în Senat, deputații au adus mai multe modificări, printre care cele legate de pensiile minerilor. Sindicatul minerilor a susținut, în dezbaterea de la Senat, că pensiile celor care vor ieși la pensie vor fi la jumătate față de cele în plată. Liberalii și social-democrații au declarat că problema a fost rezolvată prin amendamentele depuse în Camera Deputaților.

Ceartă între PNL și AUR

„Nu ați putut niciodată să ne spuneți care este sursa bugetară. Nu am văzut raportul Băncii Mondiale”, a reclamat Antonio Andrușceac, deputat AUR.

„Ați preferat să faceți ce știți mai bine: zgomot. AUR a venit la comisii cu 40 de pancarte și a rămas la vot cu Titi patru mâini (n.r. – deputatul Titi Stoica) care nu înțelegea. Creșterea este fără precedent în 32 de ani, vom găsi soluții pentru a crește din nou veniturile pensionarilor”, a replicat Tudor Polak, deputat PNL.

UDMR a propus a 13-a pensie pentru cei cu venituri sub 2.000 de lei. PSD și PNL nu au fost de acord

Proiectul a primit susținere, în timpul dezbaterilor, din partea UDMR.

„Sunt 1.5 milioane de persoane care au pensie sub 1.500 de lei. Ce ați putea face cu 1.500 de lei după o viață de muncă?”, i-a întrebat deputata UDMR, Eva Csep, pe colegii săi din Parlament. Uniunea a propus introducerea celei de-a 13 pensii pentru pensionarii care au venituri sub 2.000 de lei la 31 decembrie 2024, dar propunerea a fost respinsă.

Fosta ministră a Muncii din guvernul Orban, Violeta Alexandru, a subliniat că noua lege a generat un haos, iar oamenii nu au aflat ce se va întâmpla cu pensiile.

„Mințiți și nu sunt bani!”, a fost critica Violetei Alexandru la adresa parlamentarilor din majoritate.

Președintele AUR, George Simion, a precizat că partidul său nu a votat legea, deoarece nu sunt bani în buget. „Să vă fie rușine pentru asta”, și-a încheiat discursul liderul Alianței.

Vârsta de pensionare depinde de speranța de viață

Legea prevede că stagiul complet de cotizare contributiv este de 35 de ani, atât pentru femei, cât și pentru bărbați. Stagiul complet de cotizare și vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcție de evoluția speranței de viață din România, la un interval de maximum 3 ani.

În situația în care se constată o evoluție pozitivă a speranței de viață, autoritățile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare, stagiului complet de cotizare și a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creștere a speranței de viață, prin modificarea cadrului legal.

Femeile vor ieși la pensie la 65 de ani începând cu 2035. Va exista o diferențiere la pensionarea mai rapidă a femeilor în funcție de numărul de copii:

1 copil – 6 luni
2 copii – 1 an
3 copii – 18 luni
4 copii – 2 ani
5 copii – 2 ani și jumătate
6 copii – 3 ani
peste 6 copii – 3 ani și jumătate
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *