Lider al teroriștilor Hamas spune că nici măcar el n-a știut ziua exactă a atacului. „E prima dată când palestinienii trec granițele și luptă pe teritoriul lor istoric”

Lider al teroriștilor Hamas spune că nici măcar el n-a știut ziua exactă a atacului. „E prima dată când palestinienii trec granițele și luptă pe teritoriul lor istoric”

Unul dintre principalii lideri politici ai Hamas, organizație teroristă care a atacat Israelul, a vorbit, într-un interviu pentru The New Yorker, despre strategia grupării. Și s-a contrazis singur. Acesta a sugerat și că acest război este o lecție pentru viitoarele generații de israelieni. „Vor ști că nu pot continua să ocupe teritorii palestiniene”. 

Jurnaliștii publicației americane The New Yorker l-au intervievat de curând pe Mousa Abu Marzouk, lider politic al Hamas. Marzouk trăiește în exil la Doha, Qatar, și, potrivit declarațiilor lui, comandanții militari ai grupării teroriste, cu sediul în Gaza, nu i-au dat detalii despre planul de invazie a Israelului. Nu știa că atacul urma să aibă loc sâmbătă, 7 octombrie.  

„Toți liderii Hamas care nu sunt militari au primit vestea sâmbătă dimineața devreme”, a declarat Abu Marzouk. 

În această săptămână de război, conform Al Jazeera, peste 2.200 de oameni și-au pierdut viața în Fâșia Gaza, după ce Israelul a reacționat la rândul său, iar în Israel au murit cel puțin 1.300 de persoane.

The New Yorker a realizat acest interviu cu liderul Hamas pentru a înțelege strategia grupării teroriste. Jurnaliștii l-au întrebat, între altele, de ce organizația teroristă, care controlează Gaza, unul dintre cele două teritorii palestiniene încă din 2007, a lansat acum acest atac? 

Mousa Abu Marzouk. Foto: Profimedia

Despre pregătirea trupelor israeliene: „Nu ne-am așteptat niciodată la asta”

Mousa Abu Marzouk s-a declarat surprins de pregătirea slabă a trupelor israeliene de la granița cu Fâșia Gaza. Se aștepta ca acele trupe să fie „cel mai bine antrenate”, cu „multe informații”, precum și cu asistență din partea „ofițerilor de informații care știu multe despre mișcările noastre”, a spus liderul politic al Hamas. Dar a observat că israelienii au fost mai degrabă derutați de toată operațiunea: „Nu ne-am așteptat niciodată la asta”, a spus el.

Marzouk a susținut, potrivit The New Yorker, că Hamas nu a executat civili israelieni și că astfel de violențe ar fi putut fi comise de militanți și civili palestinieni care i-au urmărit pe luptătorii Hamas după spargerea zidului de la graniță. Abu Marzouk a mai subliniat că, deși nu a fost la curent cu detaliile finale, el și alți lideri politici ai Hamas au autorizat strategia generală a atacului. 

De asemenea, liderul Hamas s-a contrazis pe parcursul interviului. A declarat ba că gruparea a decis să invadeze cu doar câteva ore înainte ca zidul să fie spart, ba că a fost „un plan pregătit de ani de zile”. 

„Ei au fost antrenați și pregătiți să facă toate acestea. Nu a fost un lucru spontan”, a mai spus Abu Marzouk. 

Liderii Hamas au viziuni diferite 

Un purtător de cuvânt al militarilor Hamas a declarat că, dacă Israelul bombardează casele din Gaza fără a-i avertiza mai întâi pe civili, ca să fugă, gruparea va difuza înregistrări video cu ostatici civili executați. 

Abu Marzouk și-a exprimat dezacordul în interviu. „Este o greșeală, nu putem executa ostatici”. A precizat că patru prizonieri, soldați israelieni, au murit deja, dar că au fost uciși de un atac aerian israelian, nu de luptători Hamas. 

La rândul său, Mkhaimar Abusada, un politolog stabilit în Gaza, a subliniat, într-o convorbire telefonică cu New Yorker, diferența de gândire dintre liderii Hamas și ceilalți locuitori din Gaza: „Populația palestiniană din Gaza are mult de pierdut. Majoritatea palestinienilor nu vor să moară. Dar o organizație ideologică precum Hamas crede că a muri pentru o cauză dreaptă este mult mai bine decât a trăi această viață fără sens.”

„Nu am găsit nicio cale politică care să ne elibereze de ocupație”

Mai mulți analiști au sugerat, după atac, faptul că gruparea Hamas le-a transmis forțelor de securitate israeliene „un fals sentiment de securitate”, notează autorii articolului. 

În ultima vreme, Hamas a împiedicat alți militanți sau civili din Gaza să încerce să atace forțele israeliene de peste graniță și a avut un acord de securitate discret cu Israelul. Chiar dacă, în același timp, critica Autoritatea Palestiniană, care controlează celălalt teritoriu palestinian, Cisiordania (West Bank), pentru colaborarea sa mai deschisă. 

Hamas a ajuns la acorduri cu Israelul care au adus sute de milioane de dolari din Qatar pentru familiile sărace, scrie The New Yorker, și a mărit numărul de permise pentru ca rezidenții din Gaza să lucreze în Israel. Abu Marzouk a insistat, în interviu, asupra faptului că aceste eforturi de negociere au fost autentice și că nu pregăteau în acest timp un atac. 

De asemenea, a subliniat că Israelul și puterile occidentale le-au pus piedici constant. „Am bătut la ușa reconcilierii și nu ni s-a permis să intrăm. (…) Vrem pace, dar dați-ne o parte din drepturile noastre. Nu am găsit nicio cale politică care să ne elibereze de ocupație.”

Vrea să fie un avertisment pentru tinerii israelieni

Ce speră Hamas să câștige vărsând sânge nevinovat?, au continuat să întrebe jurnaliștii. Au primit același răspuns despre cum alte state au eșuat să le ofere sprijin palestinienilor. 

„Am vorbit cu americanii, cu europenii și cu toți oamenii pentru a obține drepturile poporului palestinian, fără niciun beneficiu”, a răspuns Abu Marzouk. „Nu s-a obținut nimic în direcția ideii de două state, din 1948 până astăzi. Suntem un popor aflat sub ocupație.”

Putem să privim atacurile recente și ca parte a unei bătălii interne între palestinieni, explică jurnaliștii. Prin războiul asupra Israelului, Hamas spun ei, a stârnit probabil din nou furie în Cisiordania atât față de Israel, cât și față de Autoritatea Palestiniană. Astfel, gruparea teroristă își reafirmă statutul „de voce a rezistenței palestiniene.”

Publicația l-a întrebat pe Abu Marzouk ce a obținut Hamas cu acest atac. „E prima dată când palestinienii trec granițele și luptă pe teritoriul lor istoric”, a insistat el. „Israelul obișnuia să poarte război împotriva noastră în afara granițelor sale, să ne ucidă. Acum este invers. Acum, viitoarele generații israeliene vor ști că nu pot continua să ocupe teritorii palestiniene – nu pot continua războaiele la nesfârșit.”

Foto: Profimedia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *