Lideră europeană, lăudată că „mănâncă ruși la micul-dejun”, victima unei păcăleli virale de 1 aprilie: „Prima șefă” a NATO

Lideră europeană, lăudată că „mănâncă ruși la micul-dejun”, victima unei păcăleli virale de 1 aprilie: „Prima șefă” a NATO

Premierul estonian Kaja Kallas a negat o farsă de 1 aprilie în care se spunea că „a obținut sprijinul Statelor Unite, Franței, Germaniei și Regatului Unit pentru a deveni următorul secretar general al NATO”, scrie marți Politico.

Păcăleala, care a devenit virală după ce a fost publicată pentru prima dată de Estonian World – o revistă online cu sediul la Londra care scrie despre estonienii din întreaga lume – remarca, de asemenea, că șefa guvernului de la Tallinn ar fi prima femeie, dar și primul lider din Europa Centrală și de Est care ar conduce alianța militară.

Mesajele de felicitare au început să curgă, iar un important comentator, istoricul Timothy Garton Ash, a afirmat într-un mesaj publicat pe rețeaua de socializare X că „aceasta este o veste excelentă – și trimite un mesaj important Rusiei lui Putin”. Între timp, postarea istoricului a fost ștearsă.

La scurt timp după aceea, Kallas a intervenit pentru a potoli tsunamiul de mesaje, răspunzându-i lui Garton Ash: „Aceasta a fost o glumă de 1 aprilie a cuiva. Nu este adevărat”.

Luna trecută, Kallas a negat, zâmbind, că „mănâncă ruși la micul-dejun”, după ce un oficial al Uniunii Europene, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, a lăudat-o pentru pozițiile anti-Moscova inflexibile.

„Faptul că această glumă de 1 aprilie a generat atât de multă atenție și susținere arată vocea puternică a lui Kaja Kallas pe scena strategică europeană”, a scris fostul înalt oficial al NATO, Camille Grand, tot pe rețeaua X.

Silver Tambur, editor al Estonian World, a precizat, pentru Politico, că scopul articolului a fost acela de a crește atenția publică pentru candidatura lui Kallas la șefia NATO. „Asta a fost o parte din ceea ce am vrut să facem și sunt fericit de atenția pe care a primit-o articolul”, a spus el.

În noiembrie anul trecut, Kallas a afirmat că este interesată să preia conducerea NATO, în condițiile în care alianța formată în perioada Războiului Rece continuă să navigheze în ape tulburi în conflictul declanșat de invazia rusă din Ucraina și se află în căutarea unor strategii comune împotriva Chinei și a altor amenințări emergente.

Mandatul actualului șef al NATO, Jens Stoltenberg, care a condus alianța militară din 2014 încoace, se va încheia în luna octombrie a acestui an.

Noul șef al NATO va fi numit în vară, iar premierul olandez Mark Rutte se află în pole position pentru a prelua această funcție, după ce a primit sprijinul Washingtonului, Londrei, Parisului și Berlinului.

Citiți și:

SUA anunță prin ambasadorul său la NATO că-l susțin pe Rutte pentru șefia Alianței, nu pe „prietenul” Iohannis, „căruia îi dorim toate cele bune”

Foto: Profimedia Images

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *