LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 564 | Atac aerian cu drone asupra Kievului. Rusia anunţă că a doborât opt drone lansate de Ucraina deasupra Crimeei

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 564 | Atac aerian cu drone asupra Kievului. Rusia anunţă că a doborât opt drone lansate de Ucraina deasupra Crimeei

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului duminică dimineaţa, iar exploziile au răsunat în capitala ucraineană şi în regiunea sa timp de aproape două ore, potrivit oficialilor ucraineni, în timp ce Rusia anunţă că a distrus opt drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, în primele ore ale zilei de duminică.

08:0010-09-2023

Apărarea aeriană ucraineană a distrus peste două duzini de drone deasupra Kievului

Forțele ucrainene de apărare aeriană au distrus peste două duzini de drone deasupra Kievului în timpul atacului rusesc nocturn, a transmis duminică șeful administrației militare a orașului Kiev, Serhii Popko, transmite The Kyiv Independent.

Potrivit acestuia, dronele Shahed de fabricație iraniană “au intrat în capitală în grupuri și din direcții diferite”. Apărarea antiaeriană a reușit să distrugă mai mult de două duzini de drone, iar resturi au căzut în mai multe districte.

Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a spus că resturi de drone au căzut în cel puțin patru zone ale orașului.

Serhii Popko a dezvăluit că resturi de drone au avariat un apartament dintr-o clădire înaltă.

07:3910-09-2023

Atac aerian cu drone asupra Kievului: O persoană a fost rănită

Rusia a lansat un atac aerian asupra Kievului duminică dimineaţa, iar exploziile au răsunat în capitala ucraineană şi în regiunea sa timp de aproape două ore, potrivit oficialilor ucraineni, citaţi de Reuters. Resturi de drone au căzut în mai multe cartiere centrale ale oraşului, informează News.ro.

Au fost auzite cel puţin cinci explozii în Kiev, potrivit martorilor citaţi de Reuters. Imaginile difuzate de presa ucraineană au arătat mai multe maşini avariate. Primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că o persoană a fost rănită în cartierul istoric Podil şi că un incendiu a izbucnit în apropierea unuia dintre parcurile oraşului. Resturi de la dronele doborâte au căzut în cartierele Darniţki, Solomianski, Şevcenkivski, Sviatoşnski şi Podil, a declarat primarul Kievului şi administraţia militară a oraşului.

Mai multe detalii: Atac aerian cu drone asupra Kievului: O persoană a fost rănită

07:3510-09-2023

Rusia a doborât opt drone lansate de Ucraina deasupra Crimeei

Sistemele de apărare antiaeriană ale Rusiei au distrus opt drone lansate de Ucraina deasupra Mării Negre, în apropiere de Peninsula Crimeea, în primele ore ale zilei de duminică, a anunţat Ministerul rus al Apărări, informează News.ro, care preia Reuters.

În declaraţia transmisă pe Telegram, ministerul rus nu a precizat dacă au existat pagube sau răniţi.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Ucrainei cu privire la atacurile raportate. Rusia a anexat Crimeea în 2014.

07:3010-09-2023

Oficial occidental: Rusia poate creşte producţia de muniţie peste aşteptările Occidentului, dar sub necesarul războiului din Ucraina

Rusia ar putea fi capabilă să mărească producţia de muniţie în următorii doi ani la aproximativ 2 milioane de obuze anual, aproximativ dublu faţă de aşteptările vestice anterioare, dar încă cu mult sub nevoile de război ale Moscovei în Ucraina, potrivit unui oficial occidental, citat de Reuters, informează News.ro.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a estimat că Rusia a tras anul trecut între 10 şi 11 milioane de cartuşe în Ucraina. Moscova şi-a lansat invazia în februarie 2022.

”Aceasta este situaţia pe care o au. Dacă ai cheltuit 10 milioane de cartuşe anul trecut şi eşti în mijlocul unei lupte şi poţi produce doar 1 până la 2 milioane de cartuşe pe an, nu cred că este o poziţie foarte puternică”, a spus oficialul unui grup mic de reporteri.

Alte investiţii ale Rusiei în sectorul său de apărare ar putea, de asemenea, să permită Moscovei să producă aproape 200 de tancuri pe an, dublul unor estimări occidentale anterioare. Dar şi asta, a spus oficialul, este departe de ceea ce are nevoie după ce a suferit pierderi grele în Ucraina.

”Când ai pierdut 2.000 de tancuri, ai un deceniu înainte de a ajunge acolo unde ai început”, a spus oficialul, adăugând că Rusia a pierdut şi 4.000 de vehicule blindate de luptă, peste 100 de avioane şi a suferit 270.000 de victime în conflict, incluzând morţii şi răniţii.

În mai, ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că producţia de arme şi furnizarea de arme către linia frontului din Ucraina vor fi cruciale pentru succesul a ceea ce Moscova numeşte ”operaţiunea sa militară specială”.

În iulie, Şoigu a vizitat Coreea de Nord.

Casa Albă a spus că Rusia aşteaptă ajutor din Coreea de Nord pentru a ajuta la completarea stocurilor sale de armament, adăugând că negocierile privind armele dintre Moscova şi Phenian avansează în mod activ.

Oficialul occidental a spus că aceste negocieri au avut ca scop probabil asigurarea artileriei şi au demonstrat disperarea Moscovei în Ucraina.

“Trebuie să meargă la aceşti parteneri dubioşi pentru a susţine invazia catastrofală a Ucrainei. Şi va costa o avere, deoarece Coreea de Nord va dori o afacere bună”, a declarat oficialul.

Acesta a spus că economia rusă în sine este supusă tensiunii, deoarece Moscova redirecţionează resursele către Ucraina, mărind cheltuielile pentru apărare şi reducând ”cheltuielile pentru orice altceva”.

”Aceasta declanşează apoi riscul de tulburări sociale într-un context politic fragil”, a spus oficialul.

Guvernul SUA a oferit Ucrainei armament şi alte ajutoare militare în valoare de peste 43 de miliarde de dolari, de la începutul invaziei ruse de anul trecut.

07:2510-09-2023

Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate

Rusia a desfăşurat peste 420.000 de soldaţi în zonele ocupate din estul şi sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă un general al serviciilor de informaţii militare ucrainean, citat de AFP, informează News.ro.

“Federaţia Rusă a concentrat peste 420.000 de militari în teritoriile noastre ocupate temporar, inclusiv în Crimeea”, a declarat Vadim Skibiţki, adjunctul şefului serviciului de informaţii al Ministerului ucrainean al Apărării, în cadrul unei conferinţe.

Această cifră “nu include Garda Naţională rusă şi alte structuri speciale responsabile pentru menţinerea puterii de ocupaţie asupra teritoriilor noastre”, a adăugat Skibiţki.

În ultima lună, Rusia a folosit peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o în 2014, pentru a “ataca infrastructura portuară” din sudul Ucrainei, a spus el.

“Dronele desfăşurate în Crimeea sunt folosite împotriva porturilor noastre Izmaïl şi Reni”, prin care erau transportate cereale ucrainene prin Marea Neagră până când Moscova s-a retras dintr-un acord internaţional în iulie, a detaliat oficialul.

Ministrul adjunct al Apărării, Ganna Maliar, a declarat că ruşii vor să recucerească zonele din regiunea Harkov (nord-est) eliberate în urmă cu un an de armata ucraineană.

“Vor să se răzbune”, a spus ea. “Sarcina lor în est este, de asemenea, de a deconcentra forţele noastre, astfel încât să nu le putem centraliza în zona Bahmut, unde avansăm cu succes”.

Armata rusă continuă să aibă un avantaj în faţa ucrainenilor în ceea ce priveşte armamentul, pe fondul contraofensivei ucrainene lente, care este în curs de desfăşurare din iunie, a recunoscut ea.

“Trebuie să recunoaştem că inamicul este puternic, că are mai mulţi oameni şi mai multe arme”, a declarat Maliar.

Dor săptămâna trecută, armata rusă a tras “aproape 400.000 de obuze” asupra poziţiilor ucrainene de pe frontul de est, în timp ce “noi putem folosi de opt ori mai puţine” muniţii, a spus ea.

07:1510-09-2023

Noul ministru al apărării din Ucraina: Avem nevoie de mai multe arme grele

Noul ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a făcut apel la ţările occidentale să furnizeze “mai multe arme grele” Ucrainei, care se află în plină contraofensivă împotriva armatei ruse, informează AFP, preluată de News.ro.

“Suntem recunoscători pentru tot sprijinul oferit (…), dar avem nevoie de mai multe arme grele. Arme grele. Şi încă o dată, arme grele”, a declarat vineri Umerov la o conferinţă internaţională la Kiev, declaraţiile sale fiind sub embargo până sâmbătă. “Avem nevoie de ele astăzi. Avem nevoie de ele acum”, a adăugat el.

“Luptătorii ucraineni îşi sacrifică astăzi viaţa pentru valorile fundamentale ale democraţiei şi libertăţii. Ei au nevoie de sprijinul vostru, dragi parteneri. Iar acest sprijin este reprezentat de arme”, a subliniat ministrul la două zile după numirea sa.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de vineri, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a recunoscut că Rusia încetineşte contraofensiva ucraineană şi a acuzat “lentoarea” livrărilor de arme occidentale, cerând în acelaşi timp arme cu rază lungă de acţiune şi noi sancţiuni împotriva Moscovei.

Contraofensiva ucraineană lansată în iunie s-a lovit de puternice linii de apărare construite de ruşi, inclusiv câmpuri minate şi capcane antitanc.

07:0510-09-2023

Şeful spionajului ucrainean: Contraofensiva va continua şi după apariţia vremii nefavorabile

Contraofensiva Ucrainei împotriva forţelor ruseşti va continua până la debutul vremii reci şi umede de la sfârşitul acestui an, chiar dacă va deveni mai greu de luptat, a declarat sâmbătă şeful serviciului militar de informaţii (GUR) de la Kiev, Kirilo Budanov, informează News.ro, care citează Reuters.

Ucraina a lansat în această vară o contraofensivă mult aşteptată, care a recucerit peste o duzină de sate din sud şi est în decurs de trei luni, dar a fost complicată de câmpurile minate vaste şi de forţele ruseşti puternic consolidate în spatele liniilor de apărare.

“Acţiunile de luptă vor continua într-un fel sau altul. În frig, umezeală şi noroi, este mai dificil să lupţi. Luptele vor continua. Contraofensiva va continua”, a declarat Budanov.

Comentariile, făcute la o conferinţă la Kiev găzduită de Fundaţia Victor Pinciuk, oferă cel mai puternic indiciu de până acum că Ucraina nu intenţionează să îşi oprească ofensiva atunci când vremea se va schimba în cursul acestui an.

Occidentul a furnizat echipamente militare în valoare de miliarde de dolari şi a antrenat mii de luptători ucraineni pentru contraofensiva menită să ajute Kievul să încerce să recâştige teritoriul. Însă progresul lent al contraofensivei a stârnit îngrijorări în rândul susţinătorilor Kievului că Occidentul ar putea avea dificultăţi în a menţine amploarea ajutorului militar pentru ca Ucraina să continue să lupte la aceeaşi intensitate.

Vadim Skibiţki, un alt oficial din cadrul agenţiei de spionaj militar ucrainean, a declarat sâmbătă că Rusia are în prezent 420.000 de militari în interiorul Ucrainei.

Înaintarea în regiunea sud-estică Zaporojie, centrată acum în jurul satelor Robotîne şi Verbove, este considerată o parte crucială a unei operaţiuni care urmăreşte să împartă în două forţele de ocupaţie ale Rusiei în sud, dar rămâne departe de acest obiectiv.

“Contraofensiva noastră se desfăşoară în mai multe direcţii”, a declarat Budanov, recunoscând că progresul a fost mai lent decât şi-ar fi dorit şi descriind situaţia ca fiind dificilă.

În afară de concentraţia uriaşă de mine ruseşti, el a menţionat şi numărul mare de drone ruseşti “kamikaze” ca fiind un factor cheie ce a încetinit progresul Ucrainei până acum.

Rusia, care şi-a lansat invazia la scară largă în Ucraina în februarie 2022, a declarat că actuala contraofensiva ucraineană a eşuat.

21:5909-09-2023

Partizanii ucraineni au atacat secțiile de votare din regiunile ocupate de ruși. Un om a murit, alți doi au fost răniți

Partizanii ucraineni au ucis un soldat rus și au rănit alți doi, aruncând în aer o mașină în Nova Kahovka, regiunea Herson, pe 9 septembrie, a anunțat Centrul Național de Rezistență, potrivit The Kyiv Independent.

Se pare că mașina a fost folosită pentru a proteja secțiile de votare înființate pentru „alegeri” false în teritoriile ucrainene ocupate, în timp ce Rusia încearcă să își consolideze controlul asupra acestor regiuni.

Partizanii au piratat, de asemenea, transmisiunile rusești din Crimeea ocupată, prezentând la televizor un videoclip pro-ucrainean care îndeamnă la boicotarea „alegerilor” false.

Alegerile ilegale din teritoriile ocupate au loc la aproape un an după ce Rusia a organizat referendumuri false de anexare în regiunile Zaporojie, Herson, Luhansk și Donețk, pe care Moscova le controlează doar parțial, și la nouă ani după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea.

Simulacrul de vot a început pe 31 august și este programat să se încheie pe 10 septembrie.

20:5709-09-2023

Forțele ucrainene continuă ofensiva pe frontul de la Melitopol și câștigă teren la sud de Robotîne

Forțele de apărare ucrainene și-au continuat operațiunile ofensive pe frontul de la Melitopol și operațiunile de asalt pe frontul Bahmut, câștigând teren la sud de așezările Robotîne din regiunea Zaporojie și Klishchiivka din regiunea Donețk, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

În total, în ultimele 24 de ore au avut loc 26 de lupte. Rusia a lansat 2 atacuri cu rachete și 29 de atacuri aeriene și a bombardat pozițiile forțelor ucrainene și așezările de 14 ori cu sisteme de rachete cu lansare multiplă.

Pe fronturile Volîn și Polissia, nu au existat schimbări semnificative în situația operațională.

Pe fronturile Severia și Slobodskaya, armata rusă a efectuat lovituri aeriene asupra zonelor din interiorul și din jurul așezărilor Ambarne și Budarky din regiunea Harkov.

Peste 20 de așezări au fost supuse tirurilor de artilerie și mortiere, în special Karpovîciși Leonivka în regiunea Cernihiv, Novomykolaivka, Myropilske și Turia în regiunea Sumî și Huriv Kozaciok, Budarky și Starytsia în regiunea Harkov.

20:4309-09-2023

O dronă kamikaze ucraineană a lovit un post de comandă rusesc în Kupiansk

O dronă kamikaze folosită de polițiștii de frontieră ucraineni a lovit un post de comandă rusesc pe frontul din Kupiansk, potrivit publicației Ukrainska Pravda.

Garda Ofensivă este o inițiativă întreprinsă de Ministerul ucrainean de Interne de a înființa noi brigăzi de asalt în cadrul Gărzii Naționale, Poliției Naționale și Gărzii de Frontieră a țării.

„Gărzile de frontieră din brigada de asalt Stalevyi Kordon (Frontiera de oțel) a Gărzii Ofensive au descoperit un post de comandă inamic în timpul recunoașterii aeriene pe frontul din Kupiansk.

O dronă kamikaze a fost trimisă imediat și și-a făcut treaba în liniște.

Un SUV și o parte a clădirii au fost avariate în urma atacului.”

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *