LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 710 | Incendiu la o rafinărie după ce drone au fost lansate asupra unor regiuni ale Rusiei. Infrastructura energetică a Ucrainei, vizată de atacuri

LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 710 | Incendiu la o rafinărie după ce drone au fost lansate asupra unor regiuni ale Rusiei. Infrastructura energetică a Ucrainei, vizată de atacuri

Noi atacuri cu drone și rachete au vizat teritoriul ucrainean în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, fiind vizate, printre altele, instalații energetice din regiunea Dnipropetrovsk, a anunțat Kievul, precizând că a doborât nouă din cele 14 drone lansate de Rusia. În același timp, autoritățile de la Moscova au anunțat că au interceptat patru dorne deasupra regiunilor rusești Belgorod, Volgograd și Rostov. Un incendiu a izbucnit la o rafinărie de petrol din Volgograd, autoritățile ruse precizând că aceasta a fost provocat de o dronă doborâtă de apărarea aeriană.

09:1003-02-2024

Incendiu la o rafinărie din regiunea rusă Volgograd

Incendiul a izbucnit în noaptea de vineri spre sâmbătă la rafinăria din Volgograd, regiune din vestul Rusiei. Esta una dintre regiunile rusești vizate de un atac cu drone noaptea trecută.

Guvernatorul regional Andrei Bocharov a precizat pe canalul Telegram al administrației regiunii Volgograd că forțele de apărare aeriană au respins atacul, însă căderea dronei a provocat un incendiu la rafinăria de petrol, relatează agenția rusă de presă de stat TASS.

„Forțele de apărare aeriană și de război electronic au respins un atac al unei drone pe teritoriul regiunii Volgograd în districtul Kalachevsky și în regiunea Transkanal. Ca urmare a căderii UAV-ului doborât, a izbucnit un incendiu la rafinăria de petrol din Volgograd”, a anunțat oficialul.

Guvernatorul a precizat că incendiul a fost localizat și nu s-au înregistrat victime.

08:3103-02-2024

Rusia a lovit instalații energetice ucrainene în timpul nopții

În timpul nopții de vineri spre sâmbătă, forțele ruse au lansat 14 drone Shahed-136/131 asupra Ucrainei, nouă dintre ele fiind distruse, au anunțat Forțele Aeriene ale Kievului, citate de Ukrainska Pravda.

Rusia a direcționat „o parte semnificativă” dintre drone către obiective de infrastructură energetică din regiunea Dnipropetrovsk.

Forțele de apărare ale Ucrainei au distrus nouă drone în regiunile Dnipropetrovsk, Odesa, Mikolaiv și Jitomir.

Potrivit Kievului, trupele ruse a lansat și două rachete aeriene ghidate Kh-59 din regiunea rusă Belgorod, iar acestea nu au putut fi doborâte.

08:0203-02-2024

Atacuri cu drone asupra regiunilor ruse Belgorod, Volgograd și Rostov

Apărarea aeriană a Federației Ruse a doborât patru drone în timpul nopții de vineri spre sâmbătă, a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Ukrainska Pravda.

Potrivit autorităților ruse, o dronă a fost doborâtă în regiunea Belgorod, alte două în regiunea Volgograd și una în regiunea Rostov.

21:4002-02-2024

Lituania a livrat Ucrainei muniție

Lituania a livrat Ucrainei sisteme de detonare, precum și mii de cartușe de muniție pentru lansatoare de grenade antitanc, a anunțat Ministerul litunian al Apărării, transmite The Kyiv Independent.

Livrarea de arme de vineri face parte dintr-un angajament mai amplu de asistență militară pe trei ani din partea Lituaniei, în valoare de 200 de milioane de euro.

“Lituania nu va obosi să sprijine lupta Ucrainei pentru libertate”, a declarat președintele lituanian Gitanas Nauseda în timpul unei conferințe de presă la 10 ianuarie.

Ministerul lituanian al Apărării a declarat că fondurile din planul de sprijin de 219 milioane de dolari pentru perioada 2024-2026 vor fi folosite pentru a acoperi noi achiziții militare pentru Ucraina, inclusiv muniție, generatoare și sisteme de detonare, precum și 577 de transportoare blindate pentru trupe.

De asemenea, se preconizează că în perioada 2024-2025 vor fi livrate Ucrainei echipamente de deminare, muniție și rații alimentare.

“Angajamentul nostru de a sprijini Ucraina nu este doar solidaritate, ci și o investiție în securitatea Europei”, a declarat Ministerul litunian al Apărării.

Țara baltică intenționează, de asemenea, să antreneze aproximativ 3.000 de soldați ucraineni până la sfârșitul anului 2024.

Lituania ocupă primul loc în ceea ce privește ajutorul global acordat Ucrainei ca procent din produsul intern brut (PIB) al țării. Începând cu 2022, țara a livrat echivalentul a 1,83% din PIB-ul său pentru a sprijini Ucraina, potrivit Kiel Institute’s Ukraine Support Tracker.

21:1502-02-2024

Momentul în care corveta rusă Ivanoveț a fost lovită și a explodat în largul coastei Crimeei

Două rachete de croazieră anti-navă SS-N-22 Sunburn lovesc corveta Ivanoveț care explodează, arată imaginile publicate, vineri, de la atacul ucrainean din largul coastei Crimeei, relatează HotNews.ro.

Imaginile arată cu rachetele în plin lovesc nava militară rusă de clasă Tarantul, care, ulterior, se va scufunda în Marea Neagră.

Serviciul de informații militare al Ucrainei a anunțat joi că agenții săi au scufundat miercuri noapte o corvetă rusească cu rachete Ivanoveț din clasa Tarantul din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră, în largul peninsulei Crimeea.

Mai multe detalii: Momentul în care corveta rusă Ivanoveț a fost lovită și a explodat în largul coastei Crimeei. VIDEO

20:0002-02-2024

Curtea Internaţională de Justiţie va judeca plângerea depusă de Ucraina în urma invaziei ruse

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă a ONU, a declarat vineri că are competenţa de a se pronunţa asupra majorităţii aspectelor cazului intentat de Ucraina în legătură cu invazia rusă lansată în 2022, o plângere în care Kievul cere despăgubiri, informează News.ro, care preia Reuters şi AFP.

Ucraina a înaintat cauza împotriva Rusiei la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cu sediul la Haga, la doar câteva zile după începerea invaziei, în urmă cu aproape doi ani.

Cea mai înaltă instanţă a Naţiunilor Unite a decis vineri că va audia cazul, în care Kievul i-a cerut să declare că nu a comis un genocid în estul Ucrainei, aşa cum a susţinut Rusia ca pretext pentru a o ataca. Vineri, judecătorii au constatat că instanţa are jurisdicţie pentru a audia o parte din dosarul iniţial. Judecătorii au respins însă o cerere a Ucrainei de a se pronunţa dacă invazia rusă a încălcat sau nu Convenţia privind genocidul din 1948.

Mai multe detalii: Curtea Internaţională de Justiţie va judeca plângerea depusă de Ucraina în urma invaziei ruse

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *