Locuitorii din Câmpina, sfătuiți să nu bea apă de la robinet. Probele prelevate în vară arătau valori neconforme, dar anunțul a venit abia anul acesta

Locuitorii din Câmpina, sfătuiți să nu bea apă de la robinet. Probele prelevate în vară arătau valori neconforme, dar anunțul a venit abia anul acesta

Locuitorii din municipiul Câmpina sunt sfătuiţi de autorităţi să nu consume apă din sistemul centralizat, pe motiv că apa are anumite valori neconforme. Depășirea parametrilor a fost depistată la o probă de rutină din vara anului trecut, dar rezultatele au fost anunțate abia la 7 luni de la prelevare, scrie Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis, vineri, de Primăria Câmpina, la data de 25 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a informat primăria, operatorul Hidro Prahova şi cabinetele medicale individuale ale medicilor de familie cu privire la faptul că o probă de apă prelevată în cursul anului 2023, mai exact la 26 iunie, neconfirmată de o a doua probă recoltată, conform procedurii, până la acest moment, a evidenţiat neconformităţi în privinţa a doi compuşi chimici peste concentraţia maximă admisă.

Conform comunicatului, cei doi compuși se numesc tetracloretenă şi tricloretenă.

„Până la prelevarea celei de-a doua probe în vederea confirmării/infirmării concentraţiei celor doi produşi chimici, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a recomandat evitarea consumului de apă pentru băut, gătit şi spălat”, arată sursa citată.

Operatorul Hidro Prahova explică faptul că depăşirea indicatorilor este una minimală, respectiv 12,5 ľg/L faţă de valoarea admisă de 10 ľg/L.

În aceste condiţii, în perioada 26 – 28 ianuarie ar fi fost efectuate lucrări pentru igienizarea tuturor rezervoarelor şi a staţiei de tratare Muscel – Voila, urmând să se repete analiza de apă de la ieşire staţie pentru a se determina valorile parametrilor tetracloretenă şi tricloretenă, adaugă sursa citată.

„Proba în cauză a fost prelevată în data de 26.06.2023, iar informarea Direcţiei de Sănătate Publică Prahova către Hidro Prahova SA a venit în data de 25.01.2024″, mai spune operatorul.

Pe de altă parte, Direcţia de Sănătate Publică Prahova a făcut o serie de precizări către Agerpres, referitoare la acest caz, arătând că, de fapt, instituţia a intrat în posesia raportului pentru această probă abia în cursul lunii ianuarie.

Pe 22 ianuarie a fost convocată o ședință de lucru la DSP Prahova pentru a elimina cauzele parametrilor anormali detectați în apă și au fost luate mai multe măsuri.Astfel, pentru data de luni, 29 ianuarie, a fost programată retestarea calităţii apei la punctul neconform, precum şi testarea apei brute din sursa de apă pentru parametrul neconform identificat.

Totodată, DSP explică în răspunsul transmis Agerpres că cei care consumă apă cu concentraţii de tricloretenă şi tetracloretenă peste concentraţia maximă admisă timp de mai mulți ani pot dobândi afecţiuni hepatice, renale, ale sistemului imun, sistemului nervos central și sistemului reproductiv masculin.

De asemenea, consumul apei neconforme poate afecta dezvoltarea fetusului şi crește riscul de cancer.

Hidro Prahova va pune la dispoziţia locuitorilor din Câmpina surse alternative de apă prin amplasarea containerelor de tip IBC cu apă potabilă care să fie folosită până la obţinerea noilor rezultate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *