Locuitorii din Gaza, între ordinul de evacuare al Israelului, îndemnul Hamas și bombe. „Uitați de mâncare sau de apă, singura noastră preocupare e dacă vom supraviețui”

Locuitorii din Gaza, între ordinul de evacuare al Israelului, îndemnul Hamas și bombe. „Uitați de mâncare sau de apă, singura noastră preocupare e dacă vom supraviețui”

Israel a dat un ultimatum celor 1,1 milioane de oameni care locuiesc în nordul Fâșiei Gaza să evacueze zona, în timp ce Hamas i-a îndemnat să rămână în locuințe. The Guardian a realizat un reportaj despre dilema oamenilor care riscă să devină victime în confruntarea sângeroasă dintre Israel și Hamas.

Nebal Farsakh, purtător de cuvânt al Societății Semilunii Roșii Palestiniene din orașul Gaza, a izbucnit în lacrimi, în timp ce încerca să vorbească despre situația critică. „Uitați de mâncare, uitați de electricitate, uitați de combustibil”, a spus ea. „Singura noastră preocupare este dacă vom supraviețui”, a sintetizat Nebal.

Ministerul palestinian al Sănătăţii a transmis că 1.799 de persoane au fost ucise şi peste 6.400 au fost rănite de când Israelul a început să lovească Gaza, sâmbătă trecută, ca răspuns la atacul-surpriză al Hamas. Alți 400.000 și-au părăsit deja casele, potrivit unor estimări ale ONU. Mulți s-au îndreptat chiar către zonele pe care acum Israelul le-a cerut să fie evacuate.

„Sperăm să rămânem în viață. Rugați-vă pentru noi”

„Plec din ceea ce credeam că este cel mai sigur loc”, a spus Rama Abu Amra, o studentă care a fugit de mai multe ori cu familia ei prin orașul Gaza de la începutul bombardamentelor.

Nu știu, mă rog doar la Dumnezeu să ne protejeze, să ne protejeze casele. S-ar putea să nu-o mai găsesc când mă voi întoarce.

Rama Abu Amra:

„Doar că nu prea știm unde să mergem. Sperăm să rămânem în viață. Rugați-vă pentru noi. Nu avem internet, apă sau mâncare, totul este atât de greu. Au fost multe conflicte și înainte, dar nu am trăit niciodată așa ceva.””, a adăugat Abu Amra.

În ciuda bombardamentelor și a deplasărilor în masă, Hamas a îndemnat oamenii din Gaza să nu se miște, pentru a nu se repeta ceea ce palestinienii numesc Nakba („n.r. „Catastrofa”) din 1948, când 700.000 de oameni au fost expulzați sau au fugit din casele lor în războiul din jurul creării statului israelian.

„Le spunem oamenilor din nordul Gazei și din orașul Gaza, să rămână pe loc”, a spus Eyad Al-Bozom, purtător de cuvânt al Hamas. 

Făcând masacre împotriva civililor, ocupația vrea să ne strămute din nou din pământul nostru. Exodul din 1948 nu se va întâmpla. Vom muri și nu vom pleca.

Eyad Al-Bozom:

Ministerul Sănătăţii din Gaza a declarat că va fi imposibil să se evacueze numeroşii răniţi din spitale, adăugând că personalul spitalului nu va acţiona în conformitate cu avertismentul Israelului.

„Avem o datorie și o misiune umanitară și nu putem evacua spitalele și lăsa răniții și bolnavii să moară”, a declarat un purtător de cuvânt, Ashraf al-Qidra.

În cazul unor lovituri severe israeliene, a adăugat el, pur și simplu nu exista niciun alt loc în Fâșia Gaza pentru a lua și trata pacienții.

Mutarea pacienților din spitale, „condamnare la moarte”

Acest punct de vedere a fost întărit de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „Există persoane grav bolnave ale căror singură șansă de supraviețuire este să fie pe suport de viață”, a spus purtătorul de cuvânt al OMS, Tarik Jašarevici.

„Deci mutarea acelor oameni este o condamnare la moarte. A cere lucrătorilor din domeniul sănătății să facă acest lucru este dincolo de crud.”

Semiluna Roșie Palestinienă, cu patru paramedici care au fost uciși în Gaza în ultimele zile, a transmis că va rămâne în Gaza.

Nu am plecat și nu vom pleca. Paramedicii noștri vor continua să asigure misiunile umanitare până în ultimul moment. Nu vom lăsa oamenii să se confrunte singuri cu moartea.

Societatea Semilunii Roșii Palestiniene

Agenția ONU pentru Refugiații Palestinieni, UNRWA, a declarat că nu își evacuează școlile, unde s-au adăpostit sute de mii de oameni. Dar și-a mutat sediul în sudul Gazei, potrivit purtătorului de cuvânt Juliette Touma.

Presat de reporteri dacă armata israeliană va proteja spitalele, adăposturile ONU și alte locații civile, un purtător de cuvânt al armatei a descris zonele drept „o zonă de război”.

Contraamiralul Daniel Hagari, purtător de cuvânt pentru Forțele de Apărare a Israelului, a spus: „Dacă Hamas îi împiedică pe rezidenți să se evacueze, responsabilitatea le revine”.

Clive Baldwin, consilier juridic la Human Rights Watch, a declarat că avertismentul Israelului nu a fost pur și simplu eficient și a cerut liderilor lumii se se implice.

„Drumurile sunt distruse, combustibilul este puțin, iar spitalul principal se află în zona de evacuare”, a spus el. „Acest ordin nu modifică obligațiile Israelului în operațiunile militare, de a nu viza niciodată civili și de a lua toate măsurile posibile pentru a minimiza daunele aduse acestora”.

Apelul ONU: „Dreptul internațional umanitar, obligatoriu, nu opțional”

Biroul ONU pentru drepturile omului a cerut reținere de ambele părți, subliniind că 2.700 de persoane, inclusiv civili, au fost ucise în ambele tabere de la atacul Hamas asupra Israelului. Agenția și-a exprimat temerile că înalți oficiali militari israelieni au dat impresia că respectarea dreptului internațional umanitar a devenit „mai degrabă opțională decât obligatorie” în loviturile de răzbunare.

„Îndemnăm grupurile armate palestiniene să oprească utilizarea proiectilelor fără discriminare, care încalcă dreptul internațional umanitar, precum și atacurile îndreptate împotriva civililor, și îndemnăm Israelul să asigure respectarea deplină a dreptului internațional umanitar și a drepturilor omului în toate operațiunile militare”, a declarat Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

Atacuri aeriene și lovituri de artilerie au dus deja la distrugerea unor mari părți din cartierele dens populate din Gaza, iar retorica oficialilor la nivel înalt ridică îngrijorarea că li se trimite un mesaj membrilor forțelor de apărare israeliene că dreptul internațional umanitar a devenit opțional.

Ravina Shamdasani, purtătorul de cuvânt al Înaltului Comisar al ONU:
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *