Locul din România pe care trebuie să-l vezi neapărat. Unde este, de fapt, satul cu 1000 de pivnițe

Locul din România pe care trebuie să-l vezi neapărat. Unde este, de fapt, satul cu 1000 de pivnițe

Dacă sunteți în căutare de locuri de vizitat în România, unul dintre cele mai deosebite este „satul cu 1000 de pivnițe”. Unde se află și din ce perioadă datează acest cătun cu peisaje remarcabile și o istorie fascinantă?

Satul cu 1000 de pivnițe, locul din România pe care toți turiștii trebuie să îl vadă

Satul Sălacea, aflat pe ţinutul Câmpia Ierului, între dealurile Sălacea -Săcuieni și râul Ier, din județul Bihor, este cunoscut drept „satul cu 1000 de pivnițe”. Aici au fost descoperite zone cu totul deosebite.

Cei care ajung aici sunt întâmpinați de un cadru fascinant, zona fiind bogată în vegetație. Cu cât pășești mai adânc în satul cu 1000 de pivnițe, poți observa așezarea plină de mister. Peisajul este unic, parcă rupt din povești.

Primele urme de așezăminte omenești datează încă din epoca de piatră. „Reprezentanţii culturii de Tisa erau pescari şi vânători, a căror urme s-au găsit din anii 2200-1800 î. Kr., iar pe promontoriul numit Varbot (Varbocz) s-au descoperit urme ale unei aşezări din epoca de bronz, pe care obiceiurile funerare din secolele XI-XIV le-au distrus aproape în totalitate”, arată bihorinimagini.ro.

De altfel, cele mai multe dintre descoperirile arheologice de aici sunt din epoca bronzului. Așezarea a aparținut triburilor din cultura otomană. Satul are o tradiție veche în cultivarea viţei-de-vie. De aici vine și denumirea „satul cu 1000 de pivnițe”.

Satul cu 1000 de pivnițe. Foto bihorinimagini.ro

Prima atestare documentară datează din anul 1067. Satul era locuit în mare parte de maghiari (peste 90 la sută din populație), însă exista deja o comunitate de slavi care se ocupa cu comerțul de sare. Potrivit istoricilor, așezarea se numea Zolos, ceea ce în slavonă înseamna „loc de depozitare a sării”.

Satul cu 1000 de pivnițe. Foto bihorinimagini.ro

Când comerțul cu sare a scăzut, oamenii au dezvoltat culturi de viță-de-vie. Ulterior, aceasta s-a transformat în cea mai puternică activitate economică din zonă. Aici se producea un vin numit Bakator.

Câte pivnițe mai sunt în prezent în Sălacea

Peste 1000 de pivnițe au fost săpate în deal, existând o așa-zisă stradă întreagă destinată acestora. Câteva dintre acestea au dispărut, iar în prezent, în satul Sălacea sunt aproximativ 970 de pivnițe. Cea mai veche dintre ele datează din 1803.

Modul în care pivnițele au fost realizate este cu totul deosebit, având în vedere că fiecare ușă este unică. Dintre cele 970 de uși ale pivnițelor, nu există una la fel ca alta. Turiștii care ajung în satul cu 1000 de pivnițe pot vizita drumul acestor încăperi și pot degusta un pahar de vin. Tot aici se află unul dintre cele mai vechi poduri de piatră din Bihor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *