Care sunt alimentele benefice pentru ficat

Care sunt alimentele benefice pentru ficat

Ficatul este cea mai mare glandă din corpul uman, fiind și organul cu cel mai mare volum. Acesta are numeroase funcții metabolice esențiale în procesul de digestie și de eliminare a toxinelor din organism. În pofida faptului că este vital pentru sănătatea organismului, mulți oameni se confruntă cu diverse afecțiuni hepatice, fie acestea ușoare sau severe. În aceste situații, adoptarea unui regim alimentar specific pentru afecțiunile hepatice poate să ajute la ameliorarea simptomelor bolilor de ficat.

Din fericire, această dietă nu este excesiv de restrictivă. Însă pacienții cu afecțiuni hepatice trebuie să acorde o atenție sporită alimentației și să adopte un stil de viață sănătos. În cele ce urmează te invităm să descoperi care sunt alimentele pe care ar trebui să le consumi în cazul unor afecțiuni hepatice.

Ce este ficatul

Ficatul este unul dintre cele mai dense organe din corpul uman. Acesta este situat în partea superioară dreaptă a cavității abdominale, sub diafragmă, respectiv deasupra stomacului, rinichiului drept și intestinelor. Ficatul are o formă conică, este de culoare brun-roșcat închis și, de obicei, cântărește în jur de trei kilograme la adulți, fiind aproximativ de mărimea unei mingi de fotbal.

Ficatul conține aproximativ o jumătate de litru de sânge, ceea ce înseamnă 13% din sângele care circulă în organism. Este alcătuit din doi lobi principali, iar fiecare dintre aceștia sunt alcătuiți din câte opt segmente care constau din 1.000 de lobuli (lobuli mici). Acești lobuli sunt conectați la mici canale, denumite tuburi, care se conectează cu canalele mai mari pentru a forma canalul hepatic comun. Acesta transportă bila produsă de celulele hepatice către vezica biliară și duoden (n.n. – prima parte a intestinului subțire) prin intermediul canalului biliar comun, aflăm de pe site-ul Hopkins Medicine.

Care este rolul ficatului

Ficatul îndeplinește multiple funcții vitale, inclusiv cele metabolice, detoxifiante și de susținere a sistemului imunitar. Rolul principal al ficatului este acela de a regla majoritatea nivelurilor chimice din sânge și de filtra și elimina toxinelor din organism. Tot sângele care părăsește stomacul și intestinele trece prin ficat, iar acest sânge este procesat de ficat, care apoi descompune, echilibrează și creează substanțele nutritive. De asemenea, ficatul metabolizează medicamentele în forme mai ușor de utilizat pentru restul corpului sau acelea care nu sunt toxice.

Totodată, ficatul este un organ puternic datorită capacității sale de a se regenera biologic. Acest lucru înseamnă că, după orice leziune sau intervenție chirurgicală pentru a elimina țesutul, țesutul hepatic poate crește înapoi într-o anumită măsură. Un ajutor natural în menținerea sănătoasă a ficatului este silimarina. Aceasta este bogata în proprietăți antioxidante și detoxifiante și acțiuni hepatoprotectoare. Ficatul începe să crească din nou prin faptul că celulele sale existente se măresc. Ulterior, noi celule încep să se multiplice.

Ce funcții îndeplinește ficatul

Ficatul îndeplinește peste 500 de funcții. Iată care sunt cele mai cunoscute dintre acestea:

producția de bilă, care ajută la eliminarea deșeurilor și la descompunerea grăsimilor în intestinul subțire în timpul digestiei;
producerea anumitor proteine necesare fluxului de plasmă sanguină;
producția de colesterol și de proteine speciale care stimulează transportul grăsimilor în organism;
transformarea excesului de glucoză în glicogen pentru depozitare (glicogenul poate fi transformat ulterior din nou în glucoză pentru energie) și pentru a echilibra cantitatea de glucoză, în funcție de necesități;
reglarea nivelului de aminoacizi din sânge, care formează elementele constitutive ale proteinelor;
prelucrează hemoglobina în vederea utilizării fierului (ficatul stochează fierul);
convertește amoniacul otrăvitor din alimente și băuturi în uree; aceasta este produsul final al metabolismului proteinelor și este eliminată prin urină;
curățarea sângelui de medicamente și de alte substanțe nocive;
reglarea funcției de coagulare a sângelui;
producerea factorilor imunitari și eliminarea bacteriilor din fluxul sanguin astfel încât organismul să reziste la infecții.
elimină bilirubina din celulele roșii din sânge; trebuie să știi că, în cazul în care există o acumulare de bilirubină în celulele roșii, pielea și ochii devin mai galbene decât în mod obișnuit, potrivit Hopkins Medicine.

Alimente benefice pentru ficat

Atunci când se consumă preponderent alimente procesate, bogate în substanțe toxice și grăsimi, activitatea ficatului este îngreunată, iar acest organ nu va mai putea să-și îndeplinească în mod eficient funcțiile. Există, însă, o serie de alimente care sunt benefice pentru sănătatea ficatului și îl ajută să-și mențină activitatea, contribuind la detoxifierea organismului.

Pentru pacienții care se confruntă deja cu diverse afecțiuni hepatice, cum ar fi hepatita sau ciroza, consumul acestor alimente benefice devine extrem de important. De accea, este recomandat să consumi alimente printr-un regim alimentar special pentru afecțiuni hepatice. Iată ce ar trebui să conțină dieta pentru problemele hepatice:

Cafea

Cafeaua reprezintă una dintre cele mai bune băuturi pe care le poți consuma pentru a avea un ficat sănătos. Studii recente în domeniu au demonstrat beneficiile pe care le poate avea consumul de cafea în protejarea organismului împotriva afecțiunilor hepatice. Consumul de cafea poate reduce riscul de ciroză sau de leziuni hepatice permanente la persoanele cu afecțiuni hepatice cronice. De asemenea, poate reduce riscul de cancer hepatic și are efecte pozitive asupra bolilor hepatice și a inflamației. Cafeaua are capacitatea de a reduce inflamația și de a crește nivelurile de glutation, acel antioxidant care neutralizează radicalii liberi nocivi din organism. Aceste beneficii par să provină din capacitatea cafelei de a preveni acumularea de grăsimi și colagen, doi dintre markerii principali ai afecțiunilor hepatice. Ficatul beneficiază cel mai mult de aceste beneficii ale cafelei.

Ceai

Ceaiul este considerat benefic pentru sănătate în general, însă cercetările au demonstrat că poate avea beneficii mai ales pentru ficat. Un studiu important din Japonia a arătat că un consum de cel puțin 5 cești de ceai verde pe zi a fost asociat cu îmbunătățirea valorilor markerilor care sugerează afecțiuni hepatice. Un alt studiu a constatat că ceaiul verde este bogat în antioxidanți, iar dacă este consumat poate duce la îmbunătățirea nivelurilor de enzime hepatice. Totodată, consumul de ceai verde reduce depozitele de grăsime din ficat, reducând astfel probabilitatea de a dezvolta cancerul hepatic. Înainte de a consuma cantități mari de ceai verde este, totuși, recomandat să consulți un medic deoarece acesta poate fi contraindicat în unele afecțiuni hepatice, relatează specialiștii de la HealthLine.

Grapefruit

Efectele protectoare ale acestui fruct apar în două moduri: prin reducerea inflamației și protejarea celulelor hepatice. Grapefruitul conține antioxidanți care protejează în mod natural ficatul, în special naringenin și naringin. Aceste două flavonoide contribuie la protejarea ficatului de leziuni și pot reduce dezvoltarea fibrozei hepatice, care apare ca urmare a inflamației cronice. Consumul de grapefruit sau suc de grapefruit poate îmbunătăți capacitatea ficatului de a metaboliza alcoolul și de a contracara unele efecte negative ale consumului de alcool.

Afine și merișoare

Aceste fructe conțin antociani, care sunt antioxidanți ce le conferă culorile distincte. Acestea au multiple efecte benefice pentru sănătate, protejând ficatul împotriva unor afecțiuni și contribuind la creșterea imunității. Antioxidanții din aceste fructe încetinesc dezvoltarea leziunilor și fibrozei hepatice, precum și dezvoltarea cancerului hepatic.

Struguri

Strugurii, în special cei negri și roz, conțin o varietate de compuși vegetali benefici sănătății hepatice, cum ar fi resveratrolul. Acesta reduce inflamația și previne deteriorarea ficatului. De asemenea, un studiu efectuat la persoanele cu steatoză hepatică non-alcoolică a arătat că extractul de semințe de struguri poate îmbunătăți funcția hepatică după trei luni de consum. Totuși, un studiu recent sugerează că, dacă vei consuma struguri, aceștia nu vor avea nici un efect asupra enzimelor hepatice și, deci, nu ar putea contribui la îmbunătățirea funcției hepatice.

Fructe de cactus

Cunoscute sub denumirea științifică de Opuntia ficus-indica, fructele de cactus sunt utilizate în medicina tradițională ca tratament pentru ulcere, răni, probleme digestive și afecțiuni hepatice. Studiile au demonstrat că extractul din fructe de cactus poate reduce efectele negative ale consumului de alcool, precum greața, durerile de cap și apatia, prin reducerea inflamației hepatice.

Suc de sfeclă roșie

Acesta este o excelentă sursă de nitrati și antioxidanți, denumiți betalaine. Aceștia pot ajuta la menținerea sănătății cardiace și hepatice, dar și la reducerea daunelor cauzate de diverse inflamații. De asemenea, poate crește valorile enzimelor hepatice. Cu toate acestea, în timp ce majoritatea studiilor au fost efectuate pe animale, sunt necesare mai multe studii pentru a confirma beneficiile pe care sucul de sfeclă le are asupra sănătății ficatului uman.

Legume crucifere

Legumele crucifere, cum ar fi varza de Bruxelles, broccoli și conopida, sunt cunoscute pentru conținutul ridicat de fibre, dar și pentru gustul lor distinctiv. Consumul acestora poate crește nivelurile de enzime hepatice implicate în detoxifiere, reduce stresul oxidativ și previne apariția insuficienței hepatice.

Nuci

Nucile sunt bogate în grăsimi și substanțe nutritive, inclusiv antioxidanți și vitamina E. O dietă bogată în nuci îmbunătățește nivelurile de enzime hepatice și poate fi asociat cu un risc redus de steatoză hepatică.

Pești bogați în grăsimi

Peștele gras conține acizi grași Omega-3, care sunt grăsimi sănătoase ce ajută la reducerea inflamației și sunt asociate cu un risc scăzut de boli hepatice și cardiace. Grăsimile din acești pești sunt benefice pentru ficat prin menținerea unor niveluri normale de enzime și prin combaterea inflamației hepatice. Cu toate acestea, raportul dintre grăsimile Omega-3 și Omega-6 este foarte important, iar un nivel prea ridicat poate favoriza dezvoltarea afecțiunilor hepatice. De aceea, este recomandată reducerea aportului de grăsimi Omega-6.

Citeşte şi: Care sunt beneficiile consumului de peşte

Ulei de măsline

Uleiul de masline este considerat o grăsime sănătoasă datorită numeroaselor beneficii pe care le are pentru sănătate, inclusiv pentru ficat. Studiile au demonstrat că uleiul de măsline îmbunătățește nivelul enzimelor hepatice, dar și nivelul de grăsimi. Totodată, consumul de ulei de măsline poate să crească nivelul de proteine asociate cu efecte metabolice pozitive și duce la o acumulare mai mică de grăsimi și un flux mai bun de sânge către ficat. Trebuie să știi că acumularea de grăsimi în ficat face parte din primele etape ale bolii hepatice. Prin urmare, efectele pozitive ale uleiului de măsline asupra grăsimilor hepatice îl fac o opțiune importantă pentru o dietă sănătoasă, mai scrie HealthLine.

Vezi şi 10 alimente bune pentru sănătatea pielii!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *