Luminița Odobescu, după întrevederea cu omologul său de la Chișinău: Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin

Luminița Odobescu, după întrevederea cu omologul său de la Chișinău: Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin

“Republica Moldova este în prima linie a războiului hibrid orchestrat la Kremlin. Ultimii doi ani au fost extrem de dificili pentru administraţia de la Chişinău, confruntată cu un val nemaiîntâlnit de acţiuni de destabilizare şi provocări. Vedem încercări de manipulare şi diverse acţiuni vizibil orchestrate din exterior. Din nefericire pentru cei care finanţează astfel de planuri şi din fericire pentru Republica Moldova, Chişinăul a rezistat şi va rezista. Îşi consolidează capacităţile instituţionale, este în plin proces de reforme şi, mai ales, ţara este ferm ancorată în parcursul său european”, a declarat Odobescu, citat de Agerpres.

Şefa diplomaţiei române şi-a arătat convingerea că ministrul Mihai Popşoi va acţiona “hotărât” pentru consolidarea rezilienţei şi securităţii Republicii Moldova. Ea a subliniat că ţara vecină “se bucură de sprijinul puternic, durabil şi multidimensional al Bucureştiului”.

Luminiţa Odobescu l-a asigurat pe omologul său de la Chișinău de eforturile făcute pentru ca Republica Moldova să rămână o prioritate pe agenda Uniunii Europene şi a pledat pentru un proces de aderare sustenabil şi durabil.

“România va continua să sprijine Chişinăul, ferm, în tot acest proces”, a transmis ministrul român, care a evidenţiat că eforturile de reformă ale Republicii Moldova sunt “vizibile” şi “apreciate”.

Luminiţei Odobescu amenționat că, din păcate, Rusia continuă războiul de agresiune împotriva Ucrainei şi acţiunile “de destabilizare regională”.

“Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea regiunii Mării Negre. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci apără principiile şi normele ordinii internaţionale bazate pe reguli”, a explicat ea.

“Republica Moldova nu va fi niciodată singură, inclusiv la nivel european şi internaţional”, a mai punctat ministrul român de Externe. 

La rândul său, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, viceprim-ministrul Mihai Popşoi, i-a mulţumit omologului român pentru decizia de la Consiliul European din decembrie anul trecut pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Chişinăul.

El a afirmat că, în actualul context internaţional, între Chişinău şi Bucureşti există o comunicare “strânsă”, “intensă”.

“Ultimii doi ani au fost pentru Republica Moldova o mare provocare, dar şi o oportunitate de a se transforma pozitiv, pe calea integrării europene. În acest proces am beneficiat de asistenţă masivă din partea României în dezvoltarea, modernizarea şi rezilienţa statului nostru. Apreciem sprijinul solid, permanent al diplomaţiei române, al Guvernului, al Parlamentului, al Preşedinţiei, inclusiv al europarlamentarilor care ne-au ajutat să obţinem această decizie importantă a Consiliului European din 14 decembrie”, a transmis el.

Şeful diplomaţiei de la Chişinău a amintit că anul acesta se împlinesc zece ani de la anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia.

“Continuăm să condamnăm ferm agresiunea Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, care reprezintă o violare gravă a dreptului internaţional şi a angajamentelor asumate de Federaţia Rusă. Victoria Ucrainei este indispensabilă pentru securitatea şi stabilitatea din regiunea Mării Negre. Susţinerea comunităţii internaţionale nu vine doar în sprijinul Ucrainei, ci în apărarea principiilor şi normelor internaţionale bazate pe lege”, a spus Popşoi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *