Luna iulie a atins un prag crucial de încălzire peste care oamenii de știință au avertizat că lumea nu ar trebui să treacă

Luna iulie a atins un prag crucial de încălzire peste care oamenii de știință au avertizat că lumea nu ar trebui să treacă

Temperatura medie globală în iulie, cea mai caldă lună înregistrată de departe, a fost cu aproximativ 1,5 grade Celsius mai caldă decât în era preindustrială, a anunțat marți Serviciul Copernicus pentru Schimbări Climatice al Uniunii Europene, citat de CNN.

Astfel, omenirea a văzut pentru prima dată cum arată vara cu o creștere de temperatură de 1,5 grade, un prag sub care oamenii de știință avertizează că planeta ar trebui să rămână, dar de care s-a apropiat din ce în ce mai mult în ultimii ani.

Pragul de 1,5 grade este semnificativ, deoarece oamenii de știință îl consideră un reper cheie pentru planetă, dincolo de care existări riscuri uriașe ca oamenii să se confrunte cu căldură extremă, inundații, secetă, incendii și o penurie de hrană și apă care vor nefavorabile condițiile de trai.

Este obiectivul pe care oamenii de știință l-au stabilit în Acordul de la Paris din 2015 pentru a minimiza daunele provocate de criza climatică, oferind în același timp spațiu pentru a elimina combustibilii fosili fără a afecta brusc societatea și economia.

Cu toate acestea, nu este un prag care să fie urmărit pe zi sau lună. Oamenii de știință sunt deosebit de îngrijorați de faptul că temperatura globală va rămâne peste 1,5 grade pe termen lung. Până în 2022, lumea s-a încălzit cu în jur de 1,2 grade față de epoca preindustrială.

„În timp ce depășirea pragului de 1,5 grade Celsius pentru o zi sau o săptămână sau o lună nu este același lucru cu a-l depăși pentru media pe termen lung, este important să monitorizăm cât de des și pentru cât timp depășim acest prag”, a declarat Rebecca Emerton, cercetător la Copernicus, pentru CNN. „Pe măsură ce temperaturile continuă să crească, efectele vor continua să devină mai grave.”

Ultimii ani au arătat foarte clar că lumea resimte deja efecte alarmante ale crizei climatice pentru care mulți nu sunt pregătiți. Dacă planeta continuă să se încălzească, Emerton a sublniat că lumea se va confrunta cu o vreme și mai extremă decât cea a experimentat deja o mare parte a planetei.

„Am văzut impactul pe care acest tip de evenimente le au deja asupra oamenilor și asupra planetei noastre și, prin urmare, indiferent de cât de mic e procentul de încălzire, tot este semnificativ”, a spus Emerton.

Potrivit Berkeley Earth, o organizație nonprofit care analizează date de mediu, au existat doar alte 10 luni care au fost mai calde cu 1,5 grade Celsius peste media lor istorică, martie 2023 fiind cea mai recentă. Înainte de aceasta, celelalte luni care au fost cu 1,5 grade mai calde decât timpurile preindustriale au avut loc în timpul iernii sau la început de primăvară.

Anunțul a venit după o serie de valuri de căldură mortale și temperaturi record remarcabile pentru mai multe continente, precum și căldură oceanică fără precedent de pe tot globul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *