Luptele continuă în Fâșia Gaza, în ciuda votului prin care Consiliul de Securitate al ONU a cerut încetarea focului

Luptele continuă în Fâșia Gaza, în ciuda votului prin care Consiliul de Securitate al ONU a cerut încetarea focului

Orașul Rafah, din sudul Fâșiei Gaza, a fost bombardat de avioane de război israeliene în cursul nopții, potrivit martorilor citați de BBC, în timp ce în jurul spitalelor din orașele Khan Younis și Gaza au avut loc schimburi de focuri. Confruntările au loc în ciuda adoptării luni seara a unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU prin care s-a cerut o încetare „imediată” a focului.

Marți dimineață, armata israeliană a declarat că avioanele de luptă au lovit „peste 60 de ținte teroriste” în Fâșia Gaza în ultima zi. Aceasta precizează că desfășoară în continuare „activități operaționale precise” în zona spitalului Shifa, insistând că trupele sale „previn vătămarea civililor, a pacienților, a echipelor medicale și a echipamentelor medicale”.

Sirenele de avertizare în privința atacurilor cu rachete au răsunat și în orașele israeliene din apropierea graniței cu Fâșia Gaza.

Statele Unite s-au abținut de la votul din Consiliul de Securitate al ONU, permițând astfel adoptarea rezoluției, ceea ce a stârnit furia Israelului, care a anulat o reuniune la Washington, ca răspuns la gestul celui mai apropiat aliat al său.

Rezoluția, care a cerut și „eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor” a fost adoptată cu sprijinul tuturor celorlalți 14 membri ai Consiliului.

La câteva ore după vot, Hamas a anunțat că le-a spus mediatorilor internaționali că își menține cererile inițiale pentru o încetare a focului cuprinzătoare, care include retragerea trupelor israeliene din Gaza și întoarcerea palestinienilor strămutați.În replică, biroul prim-ministrului israelian Benjamin Netanyahu a calificat aceste solicitări drept „nerealiste”.

Între timp, Francesca Albanese, expertă independentă numită de ONU pentru a monitoriza drepturile omului în regiune, a afirmat că există motive rezonabile pentru a crede că Israelul a comis „acte de genocid” în Gaza.

Albanese își va prezenta raportul astăzi în fața Consiliului ONU pentru Drepturile Omului, unde atât Israelul, cât și apărătorii palestinieni și familiile ostaticilor israelieni pot lua cuvântul.

Israelul a emis deja o declarație în care condamnă raportul ca fiind „o denaturare scandaloasă” a Convenției privind genocidul.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *