MAE de la Chișinău: Moldova poate adera la UE fără teritoriul transnistrean și poate soluționa conflictul în calitate de membru UE

MAE de la Chișinău: Moldova poate adera la UE fără teritoriul transnistrean și poate soluționa conflictul în calitate de membru UE

Republica Moldova poate adera la Uniunea Europeană fără teritoriul de pe malul stâng al Nistrului, pe care autoritățile nu îl controlează în prezent, transmite Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău (MAEIE), preluat de portalul newsmaker.md.

„Malul stâng al Nistrului este parte integrantă a Republicii Moldova, iar autoritățile de la Chișinău doresc o soluționare pașnică a conflictului transnistrean, menținând în același timp drumul european al țării. Scopul nostru principal este să aderăm la UE ca țară reintegrată”, transmite comentariul MAEIE, ca răspuns la o solicitare de a explica declarațiile ministrului Nicu Popescu, într-un interviu acordat Politico.

Ministerul indică, de asemenea, admisibilitatea unei alte opțiuni de integrare în UE.

„O altă opțiune ar putea fi aderarea la UE a acelei părți a teritoriului care se află sub controlul autorităților legale și legitime ale Chișinăului, așa cum a afirmat anterior Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, cu rezolvarea ulterioară a conflictului.

MAEIE:

În marja summitului Comunității Politice Europene din 1 iunie 2023, oficialul european a subliniat că conflictul transnistrean nu reprezintă un obstacol în calea aderării Republicii Moldova la UE, menționând că situații similare au avut loc deja.

„Astfel, dacă Republica Moldova nu va adera la UE ca țară reintegrată, autoritățile de la Chișinău, împreună cu partenerii internaționali, vor continua să caute modalități de soluționare a conflictului transnistrean chiar și după aderarea la UE”, se mai arată în mesajul MAEIE.

Și Igor Zaharov, purtător de cuvânt MAE, a venit cu precizări:

1. Aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană reprezintă prioritatea națională a țării noastre, a cetățenilor noștri și a guvernului RM. Aceasta reprezintă unica opțiune pentru asigurarea păcii, securității și progresul țării noastre. Avem un consens larg pe acest subiect.
2. Calendarul de aderare la UE este unul ambițios, cu obiectivul de a fi pregătiți de aderare până în 2030.
3. Ne dorim să aderam la UE ca o țară reintegrată. În același timp ar fi IRESPONSABIL din partea noastră să facem calendarul nostru de aderare la UE dependent de evoluțiile reglementarii conflictului transnistrean și de doleanțele liderilor separatiști din stânga Nistrului.
4. Reintegrarea pașnică a regiunii transnistrene va avea loc, fie până, fie după aderarea noastră la UE.

Anterior, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a insistat, într-un interviu acordat Politico, citat de News.ro, că aspiraţiile ţării sale la UE „nu ar trebui să fie la mila Moscovei”, iar fosta republică sovietică spune că merită să aibă veşti bune în ceea ce priveşte viitoarele planuri de extindere ale blocului comunitar, în ciuda sutelor de soldaţi ruşi care staţionează pe teritoriul său, în Transnistria.

„Totul ar fi mai uşor dacă o ţară ca a noastră nu ar avea un conflict separatist. Ne afectează securitatea, economia, capacitatea de control la frontieră , are efecte negative masive”, a recunoscut Nicu Popescu.

Susţinută de Kremlin, Transnistria, o regiune situată de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina, funcţionează ca un stat nerecunoscut de la căderea URSS, păstrându-şi steagul cu secera şi ciocanul din epoca sovietică şi folosind limba rusă ca limbă oficială.

Nimeni nu doreşte ţări divizate în interiorul UE, dar menţinerea ţărilor la mila manipulării geopolitice şi a conflictelor separatiste ar fi chiar mai rău pentru continent, pentru UE şi pentru noi.

Nicu Poopescu:

Preşedinta proeuropeană a Republicii Moldova, Maia Sandu, a condamnat în repetate rânduri invazia Rusiei în Ucraina vecină şi a declarat că ţara sa de doar 2,6 milioane de locuitori trebuie să rupă legăturile istorice strânse cu Moscova.

În iunie anul trecut, liderii UE au acordat fostei republici sovietice statutul de candidat, alături de Ucraina.

De asemenea, Bruxelles-ul a pus la dispoziţie sute de milioane de euro pentru a ajuta Moldova să pună capăt dependenţei sale de energia rusă şi a trimis o misiune civilă în ţară, în urma avertismentelor primite de la serviciile de informaţii ucrainene potrivit cărora politicienii proruşi plănuiau să organizeze o lovitură de stat şi să răstoarne guvernul.

Foto: Facebook Nicu Popescu

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *