„Mai multe victime civile și o catastrofă umanitară”. Tot mai multe avertismente și temeri privind o ofensivă israeliană în Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor

„Mai multe victime civile și o catastrofă umanitară”. Tot mai multe avertismente și temeri privind o ofensivă israeliană în Rafah, ultimul refugiu al palestinienilor

Comunitatea internațională este tot mai îngrijorată după ce premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut armatei sale un „plan combinat” de evacuare a civililor din Rafah şi de „distrugere” a Hamas, transmit BBC și CNN. Orașul din sudul Fâşiei Gazei, la granița cu Egiptul, oferă refugiu pentru circa 1,3 milioane de palestinieni refugiați din calea războiului, iar o ofensivă israelinană ridică temeri că ar duce la o baie de sânge.

Peste 27.900 de oameni au fost uciși și cel puțin 67.000 au fost răniți de când Israelul bombardează Fâșia Gaza, ca urmare a atacului Hamas pe 7 octombrie 2023, când gruparea a ucis circa 1.200 de israelieni, potrivit bilanțului Ministerului Sănătății condus de Hamas.

Peste jumătate din populaţia de 2,3 milioane a Gazei a căutat refugiu în Rafah, una din singurele regiuni care nu au fost încă vizate de o ofensivă terestră israeliană. Premierul israelian a cerut acum armatei să pregătească o invazie în zonă.

„Este imposibil de realizat obiectivul războiului fără eliminarea Hamas și lăsând patru batalioane Hamas în Rafah. Este clar că activitatea intensă din Rafah necesită ca civilii să evacueze zonele de luptă”, a transmis vineri, 9 februarie, biroul lui Netanyahu.

Pe fondul instrucțiunilor date de Netanyahu, oamenii nu mai au unde să meargă, iar tot mai multe țări avertizează Israelului să nu invadeze Rafah.

„Ne rugăm lui Dumnezeu ca ceea ce s-a întâmplat în orașul Gaza să nu se întâmple în Rafah. Dacă la fel se întâmplă și în Rafah, nu vom avea unde să mergem”, a declarat vineri Mohammad Jamal Abu Tour, un palestinian din Rafah, pentru CNN.

„Unde să mergem? În Egipt? Numai Dumnezeu știe dacă ne vor primi sau nu”, a continuat bărbatul.

Forțele israeliene au aruncat pliante de avertizare în Rafah, pentru ca oamenii să afle de planurile din zonă. Foto: Profimedia

ONU, „extrem de îngrijorată” de planurile militare ale Israelului la Rafah

Organizația Națiunilor Unite este „extrem de îngrijorată de soarta civililor din Rafah”, a declarat vineri, 9 februarie, purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, citată de CNN.

Dujarric a spus că oamenii „trebuie protejați”, dar a adăugat că, de asemenea, ONU „nu dorește să vadă nicio deplasare forțată în masă a oamenilor”.

La rândul său, șeful ONU pentru activități umanitare, Martin Griffiths, a emis o declarație prin care îndeamnă la protecția civililor.

„Nu mai au unde să meargă în Gaza. Civilii trebuie protejați, iar nevoile lor esențiale, inclusiv adăpost, hrană și sănătate, trebuie satisfăcute”, a spus Martin Griffiths.

Miniștri europeni, „profund îngrijorați”

În urma anunțului lui Netanyahu, ministrul britanic de externe David Cameron s-a declarat „profund îngrijorat de perspectiva unei ofensive militare în Rafah”.

„Prioritatea trebuie să fie o pauză imediată în luptă pentru a primi ajutoare şi a scoate ostatici, apoi progresul către o încetare a focului durabilă şi permanentă”, a transmis David Cameron, pe contul său de X.

La rândul ei, ministra de externe din Olanda, Hanke Bruins Slot, a descris situația din Rafah ca fiind „foarte îngrijorătoare” și a avertizat că ar putea exista „multe victime civile”.

Copiii palestinieni stau la coadă pentru a primi mâncare pregătită de voluntari pentru familiile palestiniene, strămutate în sudul Gazei, 9 februarie 2024. Foto: Profimedia

„Mulți civili din Gaza au fugit în sud. Este greu de înțeles cum operațiuni militare la scară largă într-o zonă atât de dens populată nu va duce la multe victime civile și o catastrofă umanitară mai mare. Acest lucru este nejustificat”, a transmis Hanke Bruins Slot.

Arabia Saudită avertizează Israelul cu privire la „repercusiuni foarte grave”

O reacție a venit sâmbătă și din partea Ministerului saudit de Externe, care avertizează asupra „vizării orașului Rafah din Fâșia Gaza, care este ultima soluție pentru sute de mii de civili forțați de brutala agresiune israeliană să fugă”.

„Regatul își afirmă respingerea sa categorică și condamnarea fermă a deportării forțate și își reînnoiește cererea pentru o încetare imediată a focului”, a transmis Ministerul de Externe al regatului saudit, într-un comunicat.

De asemenea, ministrul egiptean de externe, Sameh Shoukry, a declarat sâmbătă că o ofensivă terestră israeliană asupra Rafah ar avea „consecințe dezastruoase” și că scopul Israelului a fost, în cele din urmă, să-i forțeze pe palestinieni să-și părăsească țara.

Critici dure și din partea SUA

Planurile Israelului pentru Rafah au atras critici neobișnuit de acerbe din partea SUA, cel mai important aliat al statului evreu.

Președintele american Joe Biden a descris răspunsul militar al Israelului în Gaza ca fiind „exagerat” și a spus că este în căutare de o „pauză susținută” în luptă.

„Sunt de părere, după cum știți, că conduita răspunsului în Fâșia Gaza a fost exagerată”, a spus președintele SUA, într-o declarație de presă la începutul acestei săptămâni.

Zeci de palestinieni, uciși în atacurile aeriene israeliene în Rafah

Israelul a desfășurat aproape zilnic lovituri aeriene în Rafah, chiar și după ce le-a spus civililor, în ultimele săptămâni, să se adăpostească acolo din calea luptele aprige la sol în Khan Younis, notează The Guardian.

Sâmbătă, cel puţin 44 de palestinieni au fost ucişi în trei atacuri aeriene israeliene asupra caselor din zona Rafah, potrivit unui oficial din domeniul sănătății și jurnaliştilor Associated Press care au văzut cadavrele sosind la spitale.

Atacurile au ucis membri din trei familii, inclusiv 12 copii, cel mai mic în vârstă de trei luni.

Palestinienii caută supraviețuitori după un atac aerian israelian asupra unei clădiri rezidențiale din Rafah, pe 10 februarie. Foto: Profimedia

În Khan Younis, forțele israeliene au deschis focul asupra spitalului Nasser, cel mai mare din zonă, ucigând cel puțin două persoane și rănind cinci, potrivit organizației medicale de caritate Doctori fără Frontiere.

Ahmed Maghrabi, un medic de la spital, a declarat într-o postare pe Facebook că tancurile israeliene au ajuns sâmbătă dimineața la porțile spitalului. Pacienți și medici au rămas blocați în spital, iar aparatura medicală era inaccesibilă pentru cei care au nevoie de îngrijiri medicale, a spus medicul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *