“Maia Sandu” și-a anunțat “demisia” într-un fake news extrem de credibil. Chișinăul a cerut detalii de la Facebook -VIDEO

“Maia Sandu” și-a anunțat “demisia” într-un fake news extrem de credibil. Chișinăul a cerut detalii de la Facebook -VIDEO

Video-ul montat care a apărut în online la 4 noiembrie începe cu mesajul unei moderatoare a canalului public de televiziune Moldova 1 care anunță că urmează “mesajul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu”. Urmează apoi imagini cu o femeie care seamănă cu Maia Sandu, dar care este îmbrăcată într-un veșmânt mai degrabă musulman. Totul a fost realizat prin tehnica deep fake de montaj între diverse surse de imagini, sincronizate audio și video prin tehnologie AI, potrivit NewMarker.md. 

 

Video-ul a fost plasat pe o pagină de Facebook la 4 noiembrie la ora 10:29. Acesta a adunat peste 2.000 de comentarii, 1.400 de distribuiri şi aproape 5.000 de aprecieri.

 

Înaintea falsului mesaj al Maei Sandu, aceeași pagina de Facebook a distribuit un video cu oligarhul fugar Ilan Şor, care-i îndemna pe moldoveni să-i voteze pe candidaţii susţinuţi de formațiunea sa politică.

PREȘEDINȚIA ȘI GUVERNUL MOLDOVEI AU CERUT AJUTORUL META

Contactată de NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei, Irina Gotişan-Sotnic, a declarat că administrația prezidențială s-a adresat pe canale instituţionale către compania Meta, pentru a scoate acest video de pe Facebook şi așteaptă „să se intervină cât de curând”.Și purtătorul de cuvânt al Guvernului de la Chișinău, Daniel Vodă, a îndemnat persoanele care găsesc astfel de informații manipulatorii să le semnaleze.„La etapa actuală, inteligența artificială permite crearea de conținut care nu corespunde realității prin urmarea fiți foarte atenți la mesajele pe care le vizualizați, video-urile, dar și conținutul audio care este plasat, de obicei, pe pagini obscure, pagini care au fost recent create, pagini care nu este clară originea și apartenența acestora. (…) Ajuta-ți întreaga țară să scape de aceste falsuri prin 2 modalități simple. Dacă vedeți pe rețelele de socializare, raportați-le la respectiva rețea. Totodată în cazul radio sau TV, există mecanismul de sesizare a Consiliului Audiovizualului ”, a spus reprezentantul Guvernului.Recent, românii au fost și ei vizați de un deep fake, dar de natura un pamflet care dorea , în care președintele american Joe Biden îi întreba pe români de ce nu schimbă 100 de dolari și îi mulțumea unei femei din Suceava.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *