Mâna lungă a Kremlinului. Nou val de otrăviri în rândul jurnaliștilor și activiștilor ruși care activează din străinătate

Mâna lungă a Kremlinului. Nou val de otrăviri în rândul jurnaliștilor și activiștilor ruși care activează din străinătate

Două jurnaliste și o activistă din Rusia care locuiesc în afara țării au fost, cel mai probabil, otrăvite de-a lungul ultimului an, arată o investigație publicată de platforma The Insider în colaborare cu Bellingcat. Acestea sunt jurnalistele Elena Kostyuchenko și Irina Babloyan, și activista Natalia Arno. Cazurile lor rămân nerezolvate. 

Cele trei ar fi fost otrăvite cu substanțe necunoscute în timp ce călătoreau în Europa, în ultimul an, scrie The Insider. 

Și-au găsit ușile de la hotel deschise în mod misterios, au simțit mirosuri neobișnuite care persistau în camerele lor sau care emanau din propriile corpuri, iar ceea ce mâncau era complet lipsit de gust.

Ce au în comun cele trei femei: toate au expus, în munca lor, minciunile propagate de către Kremlin și au criticat, în mod deschis, regimul lui Vladimir Putin. Toate trăiesc și lucrează în afara Rusiei. 

Elena Kostyuchenko. „Era dureros să îmi ating și propria piele”

Primul simptom pe care Elena Kostyuchenko, 36 de ani, l-a observat a fost propriul miros corporal neplăcut. Se întâmpla la mijlocul lui octombrie, anul trecut. „Mirosul de transpirație era ascuțit și ciudat: mirosea a fructe stricate”, a povestit ea pentru Meduza.

Elena Kostyuchenko. Foto: Facebook

Elena Kostyuchenko a făcut parte din echipa publicației Novaia Gazeta, iar acum scrie pentru Meduza.io. După invazia Rusiei în Ucraina, despre care a scris, a existat pericolul să fie asasinată. Jurnalista s-a mutat în Berlin, Germania. 

În total, șapte jurnaliști de la Novaia Gazeta, printre care Anna Politkovskaia, Yuri Shchekochikhin și Anastasia Baburova, au fost uciși de-a lungul anilor pentru munca lor de investigație.

La scurt timp după primul simptom, jurnalista s-a simțit slăbită și dezorientată și nu a mai putut să respire cum trebuie. Apoi au urmat alte simptome: durere de stomac foarte puternică, insomnie, lipsă de concentrare. „Durerea de stomac era din ce în ce mai mare. Era dureros să îmi ating și propria piele”, spue ea. 

Investigația realizată de către The Insider și Bellingcat arată că acesta a fost, cel mai probabil, otrăvită la Munchen în octombrie 2022. Experții consultați de The Insider cred că aceasta a fost expusă la dicloroetan, un compus organic geminal, și că otrava a fost absorbită prin piele sau ingerată.

Poliția germană a închis inițial ancheta, apoi a redeschis-o

Jurnalistei i-a luat 10 zile să ajungă la un doctor. Un prim test de sânge a arătat că nivelul enzimelor ALT și AST, indicatori ai funcției hepatice, era de cinci ori mai mare decât în mod normal, în timp ce un alt test a arătat că urina ei conținea sânge.

Medicul care a tratat-o pe Kostyuchenko a exclus toate cauzele bolii sale, cu excepția otrăvirii. 

Kostyuchenko a mers apoi la poliție pentru a solicita testele necesare. Trecuseră însă mai mult de două luni de la simptomele inițiale. Poliția germană a deschis o anchetă, dar ulterior a închis-o, spunând că este practic imposibil să se detecteze prezența toxinelor în organism după o perioadă atât de lungă de timp. 

În iulie 2023, Kostyuchenko a fost informată că ancheta a fost redeschisă pentru a permite efectuarea mai multor teste.

O sursă a declarat pentru The Insider că forțele de ordine au efectuat un test de sânge prin spectrometrie de masă. Deși rezultatele au detectat un anumit agent în cantități care depășeau cu mult nivelurile normale, acestea nu au fost suficient de mari pentru a concluziona că jurnalista a fost otrăvită.

Natalia Arno. Dureri chinuitoare de măsele, membrele amorțite

În cazul activistei Natalia Arno, primul simptom a fost durerea de măsele. „Am crezut că trebuie să merg la dentist”, a povestit Natalia Arno pentru The Insider. „Nu mi-a trecut prin minte că ar putea fi otrăvire.”

Natalia Arno, 47 de ani, conduce ONG-ul Free Russia Foundation  (Fundația Rusia Liberă, trad.), cu sediul în Washington. Organizația sprijină dizidenți, activiști, jurnaliști și organizații pro-democrație din Rusia, Belarus sau Kazahstan. Vicepreședintele organizației Vladimir Kara-Murza, care locuiește în Washington, a fost otrăvit de două ori cu Novichok în timp ce călătorea prin Rusia.

Natalia Arno. Foto: Facebook

La începutul lui mai, Natalia Arno a participat la un eveniment în Praga. Când s-a întors seara la hotel a văzut că ușa camerei ei era închisă, deși ea își amintea că o închisese. Nu era nimic schimbat, cu excepția unui miros ciudat, asemănător cu un parfum, care nu fusese acolo înainte.

S-a trezit, câteva ore mai încolo, cu dureri chinuitoare de dinți. Durerea s-a răspândit în alte părți ale corpului. Arno a simțit, de asemenea, un gust de „minerale” în gură. Vederea i-a devenit încețoșată. Brațele și picioarele i-au amorțit.

A anunțat Ambasada SUA în Cehia, iar FBI a preluat investigația. Agenția a spus că nu ar fi vorba de agentul Novichok. 

Medicii lui Arno susțin însă că aceasta a fost otrăvită, cu „neurotoxine”.

Irina Babloyan: amețeli, dureri de stomac, erupții cutanate

La mijlocul lui octombrie anul trecut, Irina Babloyan, o jurnalistă în vârstă de 36 de ani de la postul de radio rusesc Ekho Moskvy, s-a mutat din Moscova în Tbilisi, Georgia. A locuit la un hotel din oraș. 

La câteva zile după mutare, a început să se simtă amețită, apoi s-a trezit cu slăbiciune și amețeli puternice. Au urmat alte simptome, similare cu ale jurnalistei Elena Kostyuchenko: dureri foarte puternice de stomac, incapacitatea de a se concentra, insomnie. În gură simțea un gust metalic, iar diferite părți ale corpului i s-au înroșit. 

Irina Babloyan. Foto: Facebook

Ca și Elena Kostyuchenko și Natalia Arno, nu s-a panicat inițial. Și-a făcut doar teste de alergie, care i-au ieșit negative. 

Erupțiile cutanate și insomnia au persistat însă. Câteva luni mai târziu, a trimis probe de sânge pentru teste toxicologice la spitalul Charité din Berlin, unde se mutase. Clinica i-a transmis, după câteva zile, că probele au fost „pierdute”. A fost ulterior contactată de poliție, iar jurnalista a trimis probe noi pentru testare. 

Experții intervievați de The Insider spun că tabloul clinic descris de Babloyan nu poate fi explicat, în mod convingător, prin prezența vreunei boli. Otrăvirea exogenă pare cel mai rezonabil diagnostic. Însă pentru că a trecut însă prea mult timp de la presupusa otrăvire, descoperirea toxinelor este acum puțin probabilă, cred experții. 

Context

Jurnaliști și politicieni din Rusia care critică puterea au ajuns, în repetate rânduri, victime ale asasinatelor, scrie publicația Der Spiegel. 

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al lui Alexei Navalny. În 2020, acesta a fost atacat cu o variantă a agentului neurotoxic Novichok, care i-a pus viața în pericol.

Cunoscutul opozant Vladimir Kara-Murza ar fi fost otrăvit de două ori de agenți ai Kremlinului. 

Atacurile nu au avut loc doar în Rusia, ci și în Europa.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *