Marcel Ciolacu: „Vor creşte şi pensiile speciale de la 1 ianuarie, nu putem încălca Constituţia”

Marcel Ciolacu: „Vor creşte şi pensiile speciale de la 1 ianuarie, nu putem încălca Constituţia”

„Toate pensiile beneficiază. Este neconstituțional să ai altă abordare. A existat și această propunere, să nu crească, dar nu cred că ne putem permite așa ceva. Această inechitate se va încheia odată cu recalcularea”, a spus Marcel Ciolacu, marți seara, la un post TV.

Noua lege a pensiilor. Cum se calculează pensia. Noua formulă

Cuantumul pensiei se determină prin înmulțirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referință (VPR).

VPR reprezintă raportul dintre valoarea punctului de pensie la data intrării în vigoare a proiectului de lege și nivelul mediu al stagiilor de cotizare prevăzut de legislația anterioară, respectiv 25.

La data intrării în vigoare valoarea punctului de referință este 81 de lei, care va fi indexat anual, în luna ianuarie, cu rata inflației plus 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut realizat.

În anul 2024, valoarea punctului de pensie se majorează cu 13,8% și este de 2.032 lei.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Citește și: Noua Lege a pensiilor ar putea trece de Parlament pe 20 noiembrie – Pensionarii mai au de așteptat cu recalcularea

Numărul total de puncte realizat de asigurat se obține din însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al asiguratului se determină prin împărțirea la 12 a sumelor punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi se acordă un număr de puncte de stabilitate astfel: – 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

– 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

– 1 punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *