Marea Britanie, explicații după ce avioane staționate în România au participat la apărarea Israelului. „Ne-am asigurat că nu există nicio breșă în România”

Marea Britanie, explicații după ce avioane staționate în România au participat la apărarea Israelului. „Ne-am asigurat că nu există nicio breșă în România”

Avioanele Royal Air Force (RAF), staționate în România, au fost retrase de la protejarea NATO pentru a susține eforturile de apărare a Israelului, după ce Iranul a atacat cu drone și rachete, în noaptea de sâmbătă spre duminică, Israelul.

 

Marea Britanie, explicații după ce avioane staționate în Româniaa au participat la apărarea Israelului

 

Avioanele Typhoon au fost redistribuite din România pentru a participa la operațiunea de apărare împotriva barajului de drone și rachete al Teheranului.

Alți aliați NATO au acoperit RAF în Europa de Est, dar decizia a pus din nou bugetul de apărare al Regatului Unit în centrul atenției, cu resurse întinse în jurul punctelor fierbinți ale lumii, scrie Independent.

La începutul acestei luni, șase RAF Typhoon au început misiuni de poliție aeriană pe cerul de deasupra României, zburând alături de omologii lor români.

Dar, pe măsură ce a devenit clar că Iranul intenționează să lovească Israelul, guvernul a redistribuit avioane pentru operațiuni în Orientul Mijlociu.

Avioanele RAF au fost implicate în doborârea dronelor kamikaze lansate de Iran spre Israel.

Purtătorul de cuvânt oficial al prim-ministrului a declarat că RAF a trimis avioane în regiune pentru a „întări operațiunea noastră existentă de combatere a Daesh în Irak și Siria în cadrul Operațiunii Shader”.

„Acele avioane au doborât o serie de drone de atac iraniene unidirecționale asupra Irakului și Siriei”, a spus purtătorul de cuvânt.

Avioanele britanice au fost desfășurate pentru a „reumple” în rolul contra-Daesh, eliberând avioane americane pentru a proteja Israelul.

Dar guvernul a fost de acord că misiunea lor ar putea include și doborarea dronelor care vizează Israelul care au zburat prin zona de operațiuni.

 

„Ne-am asigurat că nu există nicio breșă în România”

 

Despre întăririle trimise din România, purtătorul de cuvânt a spus: „Avem deja o prezență semnificativă în regiune. Dar, ca măsură prudentă, am mutat temporar o serie de aeronave din România pentru a consolida amprenta noastră existentă”.

„Forțele aeriene aliate continuă să patruleze spațiul aerian NATO pentru a se asigura că este protejat de toate amenințările și ne-am coordonat cu NATO și aliații noștri… pentru a ne asigura că nu există nicio breșă în România.”, a adăugat el.

Secretarul Apărării, Grant Shapps, a susținut că 2024 trebuie să fie un „punct de inflexiune” în modul în care Marea Britanie răspunde amenințărilor internaționale.

„Era dividendului păcii s-a încheiat”, a avertizat el, evidențiind Rusia, China, Iran și Coreea de Nord drept potențiale puncte de aprindere în următorii cinci ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *