Marea Britanie se confruntă cu penurie de alimente și creșteri ale prețurilor după vremea extremă

Marea Britanie se confruntă cu penurie de alimente și creșteri ale prețurilor după vremea extremă

Marea Britanie se confruntă cu penurie de alimente și creșteri ale prețurilor, deoarece vremea extremă legată de schimbările climatice provoacă producții scăzute la fermele locale și din străinătate.

 

Vremea extremă poate duce la creșteri ale prețurilor

 

Precipitațiile record au făcut ca fermierii din multe părți ale Regatului Unit să nu poată planta culturi precum cartofi, grâu și legume în timpul sezonului cheie de primăvară. Culturile care au fost plantate sunt de proastă calitate, cu unele putrezire în pământ, scrie The Guardian.

Vremea umedă persistentă a însemnat, de asemenea, o rată ridicată a mortalității pentru mieii de pe dealurile Marii Britanii, în timp ce unele vaci de lapte nu au avut iarbă, ceea ce înseamnă că vor produce mai puțin lapte.

Grupurile agricole au spus că Regatul Unit va depinde mai mult de importuri, dar condițiile similare ploioase în țări europene precum Franța și Germania, precum și seceta din Maroc, ar putea însemna că există mai puține alimente de importat. Economiștii au avertizat că acest lucru ar putea duce la creșterea inflației alimentare, ceea ce înseamnă prețuri mai mari la supermarketuri.

Tom Bradshaw, președintele Uniunii Naționale a Fermierilor, a spus că piețele s-au „prăbușit”, deoarece fermierii nu reușesc să producă alimente în condițiile actuale. El a spus: „Vom importa mult mai multe produse în acest an”.

 

Culturile de legume, afectate

 

Un mare comerciant cu amănuntul a spus că prețul cu ridicata al cartofilor a crescut cu 60% de la an la an, deoarece o mare parte din recoltă putrezise în pământ.

Livrările de cartofi au fost, de asemenea, afectate de o reducere cu 10% a suprafeței plantate anul trecut, deoarece fermierii au trecut la culturi mai puțin dependente de vreme și mai sigure din punct de vedere financiar. Experții din industrie au spus că se așteaptă la o scădere suplimentară de 5% a plantărilor în acest an.

Jack Ward, directorul executiv al British Growers Association, a declarat: „Există îngrijorarea că nu vom avea niciodată volumele [de cartofi] pe care le-am avut în trecut în viitor”.

El a spus că prețurile cu ridicata sunt prea scăzute pentru ca fermierii să genereze venituri suficiente pentru a face față costurilor ridicate ale combustibilului, forței de muncă și utilajelor, precum și efectelor defecțiunii climatice. „Nu suntem într-o poziție bună și nu este 100% durabil.”

Livrările de morcovi și păstârnac, care sunt lăsate în pământ și astfel afectate și de solul înmuiat, sunt, de asemenea, mult mai mici decât de obicei, împingând prețurile în creștere.

Martin Lines, directorul executiv al Nature Friendly Farming Network, a declarat: „Impactul din Marea Britanie anul acesta va afecta semnificativ cartofii și cultura de salată. Fermierii se confruntă deja cu întârzieri la plantare, multe câmpuri fiind în stare proastă. Dacă plantarea are loc, probabil că va fi târziu, ceea ce poate duce la o lipsă de legume rădăcinoase și de cartofi în iarna care vine. Unii fermieri au încetat cu totul să planifice plantarea, optând în schimb să pună câmpurile în pârghie sau să treacă la culturi alternative. Acest lucru ar putea duce, de asemenea, la o lipsă de grâu, orz și leguminoase, deoarece în prezent este neprofitabilă să le cultivi din cauza întârzierii sezonului și a prețurilor scăzute prognozate”.

 

Fermierii din Europa, afectați

 

În timp ce comercianții cu amănuntul apelează adesea la importuri pentru a umple golurile de pe rafturi, fermierii din Europa trec printr-un început de an la fel de dificil, cu dificultăți în dezvoltarea culturilor de iarnă și a semănatului de primăvară.

Franța se confruntă cu cel mai slab început al sezonului său de creștere a grâului din 2020 din 2020, pe fondul vremii rece și umede, în timp ce producția de fructe și legume din Maroc este afectată de secetă. Al doilea rezervor ca mărime din Maroc s-a uscat, ceea ce înseamnă că irigarea culturilor va fi dificilă.

Amber Sawyer, analist la Energy and Climate Intelligence Unit, a declarat că anul trecut aproape o treime din roșiile din Regatul Unit și mai mult de două treimi din zmeura și varza de Bruxelles proveneau din Maroc.

„Pe măsură ce schimbările climatice se agravează, amenințarea la adresa lanțurilor noastre de aprovizionare cu alimente – atât acasă, cât și în străinătate – va crește”, a spus Sawyer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *