Marinar rus, acuzat și arestat de FSB pentru că plănuia să arunce în aer o navă de război din Flota Mării Negre. Ce pedeapsă riscă

Marinar rus, acuzat și arestat de FSB pentru că plănuia să arunce în aer o navă de război din Flota Mării Negre. Ce pedeapsă riscă

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunțat joi, 27 iulie, că a arestat un militar din cadrul Marinei ruse, acuzat că a plănuit un “atac terorist” prin intermediul căruia să arunce în aer o navă de război, informează The Moscow Times și Reuters.

FSB susține, într-un comunicat de presă, că marinarul a fost recrutat de serviciile speciale ucrainene și că a zădărnicit o tentativă a acestora “de a comite un atac terorist la bordul uneia dintre navele Flotei Mării Negre care transportă arme cu rachete de înaltă precizie”.

Flota rusă a Mării Negre își are baza în Crimeea, peninsulă ucraineană pe care Rusia a anexat-o încă din 2014.

Conform principalului serviciu de informații al Rusiei – fostul KGB -, marinarul se afla în posesia a două dispozitive explozive improvizate atunci când a fost reținut.

Spre deosebire de arestările anterioare ale unor sabotori acuzați de FSB, declarația de joi a serviciului rus nu a fost însoțită de fotografii sau înregistrări video ale reținerii.

La primele ore ale zilei de joi, Marina ucraineană a anunțat că șapte nave de război rusești – dintre care una transporta rachete de croazieră Kalibr – efectuau misiuni de luptă în Marea Neagră.

De asemenea, FSB l-a acuzat pe marinarul reținut că a dat Kievului secrete de stat, potrivit agenției ruse de presă Interfax.

Astfel, el este acuzat de terorism, trădare, trafic ilicit de explozibili și divulgarea de secrete de stat.

Acuzațiile sunt pasibile de o pedeapsă maximă cu închisoare pe viață.

Declarația de joi a FSB nu a oferit alte detalii, iar Reuters notează că nu a putut verifica incidentul în mod independent.

Separat, presa de stat a anunțat anterior în cursul zilei de joi, citând tot FSB, că doi presupuși agenți ai serviciilor secrete ucrainene au fost condamnați de un tribunal rus pentru spionaj, la câte 15 ani de închisoare într-o colonie penitenciară cu regim dur.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *