Marocul a devenit unul dintre centrele de aprovizionare a Rusiei cu tehnologii occidentale, ocolind sancțiunile

Marocul a devenit unul dintre centrele de aprovizionare a Rusiei cu tehnologii occidentale, ocolind sancțiunile

Marocul a devenit un alt hub pentru achiziționarea de cipuri și alte produse de înaltă tehnologie necesare atât companiilor civile, cât și întreprinderilor militare, precum și serviciilor de informații.

Hub african

După ce primele sancțiuni au dus la prăbușirea importurilor, oficialii ruși și-au îndreptat rapid atenția către țara nord-africană. Aceștia au sugerat autorităților sale să construiască un nou terminal de transbordare în Casablanca pentru procesarea mărfurilor destinate Rusiei și să creeze o companie comercială prin care Rusia să poată achiziționa mărfuri din țări terțe. La întâlnirile de la Ministerul Transporturilor, participanții au declarat la acea vreme pentru The Moscow Times, că oficialii au discutat cu reprezentanții companiilor de transport rusești și străine despre crearea unor hub-uri în porturile Casablanca și Tanger care să înlocuiască parțial porturile europene care erau închise pentru mărfurile rusești.

Dar autoritățile marocane nu au susținut această idee.

Apoi, companiile rusești, cu ajutorul unui reprezentant local de comerț, au început să acționeze pe cont propriu, după cum scria publicația New York Times, care a analizat datele de transport. În octombrie 2022, membrii misiunii comerciale s-au lăudat deja că portul Tangier Med avea 20 de operatori capabili să „organizeze rapid” transbordarea de la marile nave containere la nave mai mici (de alimentare) pentru a livra mărfuri în Rusia.

Rușii cumpără în continuare tehnologii din Occident

Și cu șase luni înainte de asta, Prosoft, un distribuitor din Moscova de echipamente pentru automatizarea proceselor tehnologice, precum și componente electronice, sisteme de securitate și vizualizare, a apelat la misiunea comercială rusă din Maroc. Lista de bunuri atașată scrisorii, pe care NYT a analizat-o, includea sute de microcipuri și senzori americani, europeni și japonezi, pe care Prosoft nu i-a mai putut achiziționa de la producători din cauza sancțiunilor.

În aprilie, un oficial al misiunii scria deja: „Suntem în contact permanent cu directorul general [al portului Tanger-Med. Dacă navele arborează pavilion rusesc, nu vor fi probleme cu serviciul.”

O purtătoare de cuvânt a Tanger-Med a declarat pentru NYT că, prin închirierea spațiului din complexul portuar către companiile de transport maritim, nu are „cunoștințe sau responsabilitate” în ceea ce privește navele care trec prin complex. Tangier-Med „nu știe” despre mărfurile care vin prin porturile rusești sau despre service-ul navelor din Rusia, a adăugat ea.

Până în noiembrie 2022, oficialii comerciali din Maroc susțineau deja că „sprijinul lor direct” a transformat țara într-un centru de transbordare pentru transporturile de electronice. Mărfurile din Taiwan, China și alte centre de producție au ajuns la Tangier Med și au fost încărcate pe nave care se îndreptau spre Rusia. „Având în vedere natura pe termen lung a cooperării cu partenerul marocan, volumul de aprovizionare ar putea fi de aproximativ 10 milioane de dolari pe an”, au scris ei despre munca lor cu Prosoft.

O companie marocană necunoscută, Invent Maroc, care comercializa fier vechi, a început să ajute și compania din Moscova. După începutul războiului, ea a creat un nou site web și a început să transporte produse tehnologice sancționate prin Maroc în Rusia, inclusiv microcipuri de la Texas Instruments, Intel și NXP. Conform documentelor comerciale, a achiziționat produse electronice din Costa Rica, Malaezia, Taiwan, China, Japonia și Mexic.

ProSoft oferă aproximativ 300 de produse care conțin cipuri Intel, componente Nvidia și un cip dezvoltat de Google, optimizat pentru inteligența artificială. Unde exact sunt furnizate produsele companiei nu este clar, dar experții militari au descoperit de mai multe ori microcircuite americane în rachete și drone rusești folosite pentru bombardarea Ucrainei.

Echipament pentru FSB din China

Furnizorul de internet Convex, care a pierdut accesul la echipamentele Cisco, l-a găsit în magazinul online Nag (nag.ru), care eludează sancțiunile prin achiziționarea de produse prin lanțurile de aprovizionare din China. După aceea, inginerii Convex au instalat un dispozitiv în biroul Ekaterinburg al FSB, destinat centrelor implicate în prelucrarea datelor. „Coordonați cu FSB amplasarea comutatorului Cisco Catalyst WS-C4948E”, a scris un inginer Convex pe 23 martie 2022.

Pe lângă Naga, produsele interzise spre vânzare în Rusia pot fi achiziționate cu ușurință în magazine online precum OCS Distribution, 3Logic Distribution, 4Telecom. Mulți dintre ei îl tranzacționează de mult timp, dar sancțiunile i-au forțat să reconstruiască lanțurile de aprovizionare. De la începutul războiului, ei au primit produse tehnologice în valoare de sute de milioane de dolari din China. Acesta și Hong Kong au reprezentat 85% din semiconductori importați în Rusia din martie 2022 până în septembrie 2023. (înainte de război – 27%), conform Silverado Policy Accelerator, o organizație non-profit care urmărește fluxurile comerciale rusești. De la începutul războiului, Nag a cumpărat produse americane sancționate în valoare de aproximativ 100 de milioane de dolari.

„Restricțiile au fost depășite cu succes”, arată un document guvernamental din martie 2023 despre livrările prin Turcia, scrie NYT. În primele nouă luni ale acestui an, judecând după declarațiile vamale, a trimis mărfuri cu dublă utilizare în valoare de 158 milioane USD către Rusia și cinci țări CSI, care sunt considerate intermediari în astfel de operațiuni, de 5,6 ori mai mult decât media din perioada 2015 – 2021, când astfel de livrări se ridicau la doar 28 de milioane de dolari, a calculat Financial Times pe baza informațiilor din baza de date vamală Trade Data Monitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *