Medicii trag un semnal de alarmă: pacienții cu epilepsie ajung în sevraj la terapie intensivă din cauza lipsei medicamentelor

Medicii trag un semnal de alarmă: pacienții cu epilepsie ajung în sevraj la terapie intensivă din cauza lipsei medicamentelor

Din cauza lipsei mai multor medicamente pentru tratamentul de epilepsie, pacienții au ajuns să-și ofere pastile pe rețelele sociale și să se informeze între ei cu privire la farmaciile unde există stocuri disponibile, potrivit News.ro. Dintre toate, cea mai gravă este lipsa clonazepamului, din cauza căruia pacienții pot intra într-o stare gravă de sevraj. 

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează mai bine de 60 de milioane de oameni în întreaga lume. Ea se manifestă prin convulsii recurente, episoade scurte de mișcare involuntară ce pot implica o parte sau întregul corp, uneori fiind însoțite de pierderea cunoștinței și a controlului funcțiilor intestinului gros sau ale vezicii urinare.

Fără niște cauze clare, medicii au descoperit totuși o serie de factori care contribuie la declanșarea bolii precum influențele genetice, unele afecțiuni ale creierului (prezența unei tumori sau accidentul vascular cerebral), unele boli infecțioase precum meningita, SIDA și encefalita sau probleme prenatale.

Pacienți internați la ATI din cauza lipsei tratamentului

Dr. Ioana Mândruţă e medic primar neurolog specializat în epileptologie generală şi evaluare prechirurgicală la Unitatea de Monitorizare a Epilepsiei şi Somnului, Laboratorul de Neurofiziologie Clinică din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Aceasta a declarat pentru News.ro că au existat de curând doi pacienți internați cu status epileptic din cauza lipsei tratamentului. Unul dintre aceștia, o femeie de 32 de ani, fiind internată la terapie intensivă. Femeia era la al doilea episod din cauza lipsei medicamentelor.

„Cea mai gravă este lipsa clonazepamului, un medicament a cărui întrerupere bruscă este foarte riscantă pentru pacienţi, dă un sindrom de sevraj care este greu de controlat şi care, într-adevăr, lipseşte cu desăvârşire”, explică medicul.

Dr. Ioana Mândruță. Foto: epi expert

Pacienții cer renunțarea la tratament

Dr. Mândruță menționează și că recuperarea în ATI e dificilă, fiind marcată și de riscul de infecţii. Motivele de bază sunt de asemenea lipsa substanţei active în spitale și preţurile neadaptate ale medicamentelor.

Aceasta adaugă și că din cauza prețurilor din ce în ce mai mari ale medicamentelor din farmaciile online, unde pacienții le găsesc din când în când și nu sunt compensate, aceștia solicită medicilor o strategia pentru renunțarea la tratamentelor. Aceștia avertizează însă că nu există înlocuitori imediați și pacienții riscă astfel să-și pună în pericol grav sănătatea.

În acest moment pacientul cu epilepsie nu-şi poate asigura medicaţia de bază în mod constant, fără să-i fie teamă de ziua de mâine.

Dr. Ioana Mândruţă, Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti:

Când vor fi disponibile medicamentele?

Reprezentanţii Agenţiei Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale precizează că, potrivit legislaţiei, companiile farmaceutice au dreptul de a solicita atât intrarea, cât şi ieşirea temporară sau permanentă de pe piaţă a medicamentelor din propriul portofoliu. Site-ul instituţiei are însă o secţiune specială unde pacienţii pot verifica disponibilitatea medicamentelor de care au nevoie.

Aceștia menționează și că unele medicamente vor fi din nou disponibile la începutul lunii august şi în cursul lunii septembrie:

Timonil Retard 150 mg, Neurotop Retard 600 mg şi Neurotop Retard 300 mg comprimate cu eliberare prelungită sunt estimate să fie din nou comercializate în cursul lunii septembrie 2023.
Rivotril 0,5 mg şi Rivotril 2 mg (Clonazepamum) comprimate sunt estimate să fie repuse în piață la finalul lunii iulie 2023, respectiv începutul lunii august 2023.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *