Mesajul unui recrutor pentru deținuții dintr-o colonie penitenciară rusă: „Ucideți și îmbogățiți-vă!”

Mesajul unui recrutor pentru deținuții dintr-o colonie penitenciară rusă: „Ucideți și îmbogățiți-vă!”

Un deținut dintr-una dintre coloniile corecționale din Districtul Federal de Nord-Vest a vorbit, cu Radio Europa Liberă, despre modul în care Rusia încearcă să convingă condamnații să se înroleze în războiul din Ucraina. Bărbatul a spune că medicul Dmitri Karavaicik, un veterinar din Skt. Petersburg, care, în 2019, a fost condamnat la 17 ani pentru producerea și vânzarea de amfetamine și care s-a înrolat în gruparea paramilitară Wagner, s-a recomandat reprezentant al Ministerului Apărării,

Pe 5 ianuarie anul trecut, Evgheni Prigojin, fondatorul și finanțatorul grupării paramilitare Wagner, a anunțat că membrii primului grup de deținuti recrutați pentru a fi trimiși pe frontul din Ucraina au încheiat un contract de șase luni și au fost grațiați.

Serviciul rus al BBC l-a identificat printre prizonieri grațiați pe Dmitri Karavaicik, 40 de ani, veterinar din Skt. Petersburg, care, în 2019, a fost condamnat la 17 ani pentru constituire de grup infracțional organizat, producere și vânzarea de amfetamine. Soția sa. Diana Gribovskaia, a primit o pedeapsă de 16 ani.

Grațiere pentru 6 luni pe front

Rusia a început să recruteze prizonieri pentru războiul din Ucraina în vara anului 2022, oferind grațiere în schimbul a șase luni pe câmpul de luptă.

Efortul a fost inițial condus de grupul de mercenari Wagner, dar, după moartea lui Prigojin, vara trecută, a fost preluat de Ministerul Apărării, a explicat presa rusă independentă.

Într-un interviu pentru Komsomolskaia Pravda, Karavaick, care a făcut declarații sub pseudonimul Dmitri Semenov, a spus a intrat în război pentru a-și ajuta soția să iasă din închisoare.

Ulterior, veterinarul a declarat la Televiziunea Regională din Skt. Petersburg că, pe baza rezultatelor primului contract cu Wagner, comandamentul urma să-l nominalizeze pentru titlul de Erou al Rusiei.

Medicul a semnat un nou angajament și, după finalizarea sa, spera ca președintele Vladimir Putin să-i grațieze soția.

„Scoateți dinții de aur de la cadavre, jefuiți, aduceți acasă tot ce vreți”

Potrivit deținutului rus, acesta este „agitatorul” care s-a prezentat în colonia penitenciară cu scopul de a recruta deținuți pentru a participa în războiul din Ucraina.

Toți prizonierii au fost obligați să participe la ședința de recrutare din colonie. Alături de Karavaichik, îmbrăcat într-o „jachetă cu ordine și medalii pe piept”, se afla pe scenă un ofițer de la Ministerul Apărării, „care stătea în spatele lui în timpul discursului și dădea din cap în semn de acord”.

Karavaicik a motivat încheierea contractului cu Ministerul Apărării prin faptul că, atunci când vor fi eliberați, prizonierii ar fi „inutili pentru nimeni” și „nimic bun nu îi va aștepta în viitor”.

Medicul s-a lăudat că o recompensă de 250 de milioane de ruble, circa 2,4 milioane de euro, ar fi fost pusă pe capul său în Ucraina

„Înrolați-vă, duceți-vă, distrați-vă! Scoateți dinții de aur de la cadavre, jefuiți, aduceți acasă tot ce vreți! Ministerul Apărării vă va proteja de întrebările incomode ale Ministerului Afacerilor Interne”, și-a început mesajul recrutorul.

Războiul este o șansă într-un milion. Ucide și îmbogățiți-vă! Poate că nu te mai întorci acasă, dar vei avea timp să te distrezi

Dmitri Karavaicik:

„Doar un deținut a fost convins”

Potrivit deținutului, prizonierii au salutat spectacolul lui Karavaicik fără entuziasm. Din câteva zeci de oameni, doar unul a fost de acord să se înroleze.

Dmitri Karavaicik a declarat că „nu se angajează în campanie pentru Ministerul Apărării” și a numit aceste mesaje drepte „bârfe”.

Radio Liberty a precizat că are înregistrări audio sau video ale discursului lui Karavaichik către prizonieri și nu poate verifica în mod independent conținutul acestuia.

În jur de 40.000 de deținuți, unii dintre ei condamnați pe viață, luptă sau au luptat pentru Rusia pe frontul din Ucraina, declara pentru Bild, în ianuarie 2023, activista pentru drepturile omului Olga Romanova, fondatoarea organizației „Rusia în spatele gratiilor”, care se ocupă de ani de zile cu lagărele de prizonieri.

Până pe 26 martie, jurnaliştii BBC şi Mediazona au identificat 49.281 de militari ruşi care au murit în războiul din Ucraina. În realitate, această cifră poate fi mult mai mare.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *