Mihaela Bilic aruncă în aer încă un mit. „Conservele sterilizate prin fierbere pot să fie consumate și după termenul de expirare”

Mihaela Bilic aruncă în aer încă un mit. „Conservele sterilizate prin fierbere pot să fie consumate și după termenul de expirare”

 Cătălin Măruță și Mihaela Bilic au purtat o discuție aprinsă în cadrul emisiunii „La Măruță’ din 27 februarie.  Invitată să discute despre dieta sănătoasă, Bilic a abordat și subiectul controversat al conservelor, și cât de nocive sunt acestea pentru consumul uman. Contrar așteptărilor, nutriționista a afirmat că acestea nu sunt nici pe departe atât de periculoase pe cât se crede.

„Nu că sunt sănătoase conservele, când le-a inventat Louis Pasteur, nu ai nevoie să pui conservanți. Procesul de fierbere împiedică dezvoltarea microorganismelor. Această conservă poartă numele de conservă, dar înăuntru avem legumele, mâncarea fără niciun agent de conservare pentru că prin fierbere se neutralizează agenții patogeni’.

Locurile cu cele mai ieftine locuințe din Europa. România este prezentă în top cu 3 orașe

În replică, Măruță a atras atenția la data de expirare a unei conserve, produs care expira în 3 ani. „Mihaela, asta e valabilă până în 2027′, a spus gazda emisiunii.

Mihaela Bilic a acceptat provocarea și a explicat: „Dar ăsta nu e un lucru rău pentru că e un mediu steril, ea este sterilizată prin fierbere, poate să fie păstrată la temperatura ambiantă, dragile mele gospodine știu de conservele sterilizate prin fierbere care pot să fie consumate și după termenul de expirare. Vorbim de conservele de mazăre, fasole boabe, pește. Ele stau în cămară cu anii. Nu se strică. Este o metodă ieftină și la îndemâna oricui de a păstra lucrurile pe o perioadă lungă’.

Pentru a veni cu contra argumente la ce a spus interlocutoarea sa, Cătălin Măruță a adus în discuție un studiu recent care detaliază motivele pentru care conservele nu sunt considerate sănătoase. El a citit un studiu care contrazice această teorie și explică de ce conservele pot fi dăunătoare pentru sănătate.

„Dar fii atentă! Eu nu am studii medicale, cum ai tu. Am căutat pe Google, nu că a scris nu știu cine. Am găsit o chestie discutată de Comisia Europeană. Ei vorbesc despre toxicitatea cutiilor de conserve.

Scrie așa: „Potrivit unui studiu recent al specialiștilor americani, alimentele ambalate în conserve, fie că este vorba de pește, pate de ficat ori carne, pot fi foarte nocive pentru consumatori.

George Buhnici, jefuit în Barcelona: “Poliția o arde aiurea”. Sfaturi pentru românii care ajung în celebra metropolă

Riscul vine din ambalajele alimentare, în special cutiile de conserve. Cutiile metalice de conserve sunt concepute dintr-un material plastic care are drept scop prevenirea ruginii și menținerea produselor cât mai proaspete”’. În replică, nutriționista a explicat: „La capitolul ambalaje, și pe vremea războiului, conserva era făcută din tablă. Acum, dacă noi punem în interiorul conservei de metal și folie de plastic ca să dea mai bine, nu știu de ce. Cert e că tabla și fierul din conservă îmbogățesc preparatul în fier’. 

Raportul preliminar Metrorex – Cauzele accidentului care a paralizat circulația la metrou marți seara

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *