Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț despre modificări la transportul elevilor și studenților în anul școlar 2023-2024 – Cum se aplică gratuitatea

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț despre modificări la transportul elevilor și studenților în anul școlar 2023-2024 – Cum se aplică gratuitatea

 

Potrivit deciziilor luate vineri de Guvern, privind transportul pentru elevi și reducerile acordate, aceștia vor avea acces gratuit la transport pe tot anul școlar. În timp ce gratuitățile acordate studenților la transport se referă la tot anul calendaristic.

„Elevii din învăţământul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei înmatriculaţi în cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin, beneficiază de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan şi judeţean, rutier, naval, cu metroul, precum şi feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a doua, pentru tot parcursul anului şcolar.

Au fost stabilite facilităţi suplimentare la transportul elevilor faţă de ceea ce a fost până acum. S-a introdus o nouă categorie de beneficiari la gratuitate, şi anume elevii din şcolile înscrise în registrul special al unităţilor de învăţământ preuniversitar care funcţionează după un curriculum străin.

De asemenea, s-a prevăzut faptul că elevii din învăţământul preuniversitar care locuiesc şi sau învaţă în judeţul Ilfov beneficiază de gratuitate la transportul cu metroul”, a declarat ministrul Educaţiei după ședința de guvern de vineri.

Pentru transportul feroviar, operatorii de transport  vor emite elevilor titluri de călătorie gratuite pe toate categoriile de tren clasa a doua pe perioada anului școlar, La transportul cu metroul, gratuitatea se acordă pe baza abonamentului lunar pe tot parcursul anului școlar, iar decontarea se face din bugetul Ministerului Transporturilor.

În cazul transportului rutier metropolitan și local, județean și intrajudețean, elevii beneficiază de transport public rutier județean și interjudețean între localitatea de domiciliu și localitatea în care sunt școlarizați. În cazul în care nu există mijloc de transport public şi nici mijloace de transport aparţinând unităţilor de învăţământ şi unităţilor administrativ-teritoriale, se vor acorda sume forfetare, similar cu ce s-a întâmplat până acum la naveta. Decontarea se face de la Ministerul Educației”, a mai precizat Ligia Deca.

 

Ministrul Educației a prezentat și modificările ce au fost făcute în cazul transportului pentru studenți. Ligia Deca a mai anunțat și majorarea vârstei la 30 de ani până la care se acordă aceste facilități.

„În primul rând creşte procentul de acoperire al abonamentelor sau al biletelor, reducere de 90% faţă de 50% cât era anterior pentru toate categoriile de trenuri clasa a doua pentru studenţii români înmatriculaţi la forma de învăţământ cu frecvenţă în instituţiile de învăţământ superior acreditate şi din Academia Română.

Se majorează şi vârsta până la care se acordă aceste facilităţi până la 30 de ani, iar pentru studenţii cu unul sau ambii părinţi decedaţi, precum şi pentru studenţii proveniţi din centrele de plasament aceştia beneficiază pe teritoriul României de gratuitate la toate categoriile de trenuri, clasa a doua, pe tot parcursul anului calendaristic”, a mai declarat Ligia Deca.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *