Ministrul Ligia Deca, despre elevii care învață în 3 schimburi, deși legea educației interzice acest lucru: ”Va fi imposibil să finalizăm această practică în acest an”

Ministrul Ligia Deca, despre elevii care învață în 3 schimburi, deși legea educației interzice acest lucru: ”Va fi imposibil să finalizăm această practică în acest an”

Cu o săptămână înainte de începerea noului an școlar, ministrul Educației, Ligia Deca, a admis, într-un interviu pentru Observator, că vor mai fi școli în care se va învăța în 3 schimburi, deși legea educatiei interzice acest lucru, informează Edupedu.

Ligia Deca a precizat că este ”imposibil să finalizeze această practică de a avea trei schimburi în acest an”.

”Am primit și o listă de unități de învățământ care funcționează în trei schimburi. Am rugat ca inspectoratele să medieze o discuție între școală și autoritatea publică locală, pentru a evita pe cât posibil această situație. În unele cazuri s-au găsit soluții. În alte cazuri, având în vedere ceea ce și dumneavoastră ați semnalat, și nume numărul mare de lucrări, va fi imposibil să finalizăm această practică de a avea trei schimburi în acest an, însă îmi doresc să facem tot ceea ce ține de noi ca măcar numărul școlilor care funcționează în acest regim de trei schimburi să fie cât mai mic”, a spus Ligia Deca, pentru Observator.

Elevii din 11 școli din Capitală învață în 3 schimburi, conform Ligiei Deca.

Potrivit legii Educației, promulgate în vară de Iohannis, care a intrat în vigoare la începutul acestei luni, elevii trebuie să învețe în cel mult 2 schimburi. ”Procesul educațional se desfășoară în maximum două schimburi”, prevede art. 19, alin 17.

Organizarea programului școlar are în vedere următoarele reguli:

a) ”cursurile pentru elevii din clasa pregătitoare și din clasele I și a II-a nu vor începe înainte de ora 08:00 și nu se vor termina mai târziu de ora 14:00;
b) în învățământul primar, ora de curs este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 20 de minute după cea de-a doua oră de curs;
c) în situațiile în care clasele din învățământul primar funcționează împreună cu alte clase din nivelurile superioare de învățământ, ora de curs este de 50 de minute, iar în ultimele 5 minute se organizează activități de tip recreativ;
d) pentru clasele din învățământul gimnazial, liceal și postliceal, ora de curs este de 50 de minute, cu o pauză de 10 minute după fiecare oră. După a treia oră de curs se poate stabili o pauză de 15-20 de minute;
e) în învățământul special, durata orei de curs și a activităților de terapii specifice este de 45 de minute, cu o pauză de 15 minute după fiecare oră și o pauză de 30 de minute după cea de-a doua oră de curs”, mai prevede art.19.
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *