Misterul Mării Moarte: De ce este atât de sărată și este cu adevărat „moartă”?

Misterul Mării Moarte: De ce este atât de sărată și este cu adevărat „moartă”?

Marea Moartă, una dintre cele mai sărate corpuri de apă de pe planetă, este tehnic vorbind un lac închis, mai degrabă decât o mare, fiind situată între Iordania, Israel și Palestina. Lipsa totală de viață piscicolă, avifaună sau vegetație este o dovadă clară că această mare este cu adevărat moartă.

De ce este Marea Moartă atât de sărată?

Marea Moartă este atât de sărată pentru că primește ape din râul Iordan, dar nu are niciun curs de evacuare, ceea ce înseamnă că apa poate ieși doar prin evaporare, lăsând în urmă mineralele – și sărurile – sale. Acest lucru a condus la acumularea progresivă a sărurilor de-a lungul timpului, iar acum se estimează că Marea Moartă este de 9,7 ori mai sărată decât oceanul.

Marea Moartă

Intensitatea sărăciei a fost accentuată de activitatea umană, deoarece mai puțină apă ajunge la Marea Moartă din râul Iordan din cauza lucrurilor precum baraje și devierea pentru agricultură. Prin redirecționarea sau împiedicarea curgerii apei, mai puțină apă dulce ajunge la Marea Moartă, ceea ce înseamnă că este mai puțină disponibilă pentru a dilua apa sărată. La aceasta se adaugă căldura regiunii și izvoarele bogate în minerale care apar pe malurile Mării Moarte datorită activității tectonice, rezultând astfel un corp de apă extrem de sărat.

Cât de sărată este Marea Moartă?

Marea Moartă este al doilea lac cel mai sărat de pe planetă, fiind depășită în sărățime doar de Lacul Gaet’ale, situat în Depresiunea Danakil, Etiopia. Acest lac are o concentrație uluitoare de sare de 43,3%, comparativ cu 34% în cazul Mării Moarte, însă, ținând cont că oceanul are în medie 3,5%, se poate înțelege cât de incredibil de sărată este Marea Moartă.

Sărătura extremă conferă Mării Moarte o „senzație ca de ulei de măsline amestecat cu nisip”, conform rapoartelor Observatorului Pământului NASA, și înseamnă că oricine se scufundă în aceasta poate pluti cu ușurință. Nivelurile sale au scăzut și au o rată de aproximativ 1,2 metri (3,9 picioare) pe an ca rezultat al activității umane, iar pe măsură ce devine și mai sărată, oamenii de știință au observat ceva neobișnuit petrecându-se pe fundul lacului.

O oază de viață microscopică

Singura viață găsită în Marea Moartă este microscopică. În ciuda concentrației extreme de sare, în Marea Moartă trăiesc microorganisme, cum ar fi archaea, în concentrații de aproximativ 1.000 până la 10.000 pe mililitru. În 1992, viața a făcut un spectacol în Marea Moartă când o înflorire a algelor Dunaliella parva a spălat stratul superior al apei, probabil diluat de suficientă apă de ploaie pentru a face acest lucru.

Despre D. parva fiind o algă verde, înflorirea a transformat Marea Moartă în roșu datorită nivelurilor ridicate de bacterioruberină. Deci, Marea Moartă nu este complet moartă, dar nimic nu va convinge planeta că încă este vie mai bine decât aspectul ei de mare sângeroasă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *