Moment rar în Republica Moldova: Mitropolitul bisericii subordonate Moscovei îl critică pe Patriarhul Kiril. „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Moment rar în Republica Moldova: Mitropolitul bisericii subordonate Moscovei îl critică pe Patriarhul Kiril. „Republica Moldova se va reuni inevitabil cu România”

Declarațiile Patriarhului Kiril prin care sprijină războiul declanșat de Rusia în Ucraina, încercarea de a impune opinii pro-ruse în Republica Moldova și tratarea țării ca un element secundar și subordonat sau dorința de asimilare la „lumea rusă”, care este contrară valorilor populației, au dus Mitropolia Moldovei în pragul unui „faliment instituţional”, îi transmite Mitropolitul Vladimir al Chişinăului şi Întregii Moldove superiorului său ierarhic, Patriarhul Kirill al Moscovei, într-o scrisoare în care aduce numeroase reproșuri, obținută de deschide.md.

În Republica Moldova funcționează două biserici ortodoxe: Mitropolia Moldovei, subordonată Moscovei, și Mitropolia Basarabiei, în subordinea Bisericii Ortodoxe Române.

„Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de Republica Moldova şi România, a demonstrat că este o forţă care nu mai poate fi oprită şi care, se pare, că doreşte şi va obţine restabilirea drepturilor sale istorice, iar Mitropolia Chişinăului şi a Moldovei este doar un element secundar şi inutil pe scena religioasă, socială şi culturală a ţării noastre. Biserica Ortodoxă din Moldova nu are absolut nicio cale de a opri aceste procese”, se plânge Mitropolitul Vladimir.

Ierarhul consideră că dacă instituția pe care o conduce se va opune acestei evoluții, aceste acțiuni vor duce să fie „practic consideraţi drept sabotaj antinaţional, pentru care poporul ne va izola şi în cele din urmă, ne va uita”.

Soarta Republicii Moldova este deja hotărâtă de marile puteri – într-un timp relativ scurt ea se va reuni inevitabil cu România şi desigur tot ceea ce susţine Biserica Ortodoxă din Moldova va deveni parte a Bisericii Ortodoxe Române.

Mitropolitul Vladimir al Moldovei:

El îi face un reproș direct superiorului său ierarhic, și anume că Rusia nu a ținut cont că moldovenii au rădăcini latine şi a vrut să-i asimileze „lumii ruse”, care „este străină aspiraţiilor şi valorilor naţionale” ale moldovenilor.

„Din păcate, Moscova nu a înţeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine şi este perfect normal ca el să aspire să se apropie şi să rămână în acest spaţiu civilizaţional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia”, îi transmite Vladimir lui Kiril.

„În Rusia, atât autorităţile laice cât şi cele bisericeşti ne-au tratat şi ne tratează ca pe un popor periferic şi fără coloană vertebrală, lipsit de dreptul de a lua deciziile pe care le consideră necesare pentru bunăstarea şi prosperitatea sa”, reproşează mitropolitul în scrisoare. 

În final, el îi reproșează direct Patriarhului Kiril că a transformat imaginea bisericii într-una care sprijină Kremlinul și războiul Rusiei în Ucraina și din acest motiv Mitropolia Moldovei a ajuns „la periferia societăţii moldoveneşti”.

„Acest fenomen este urmarea directă a asocierii noastre ca structură bisericească cu promovarea intereselor proruse în Republica Moldova, determinată de apartenenţa la Patriarhia Moscovei, care la rândul său este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului şi un susţinător al intervenţiei ruse în Ucraina. Pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariţia noastră de pe scena religioasă şi socială a ţării, în virtutea respingerii ferme de către concetăţenii noştri a amestecului agresiv al Rusiei în afacerile statului vecin şi prieten Ucraina, dar şi în propriile noastre afaceri”, precizează Vladimir.

Contactat de deschide.md, secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaş, a confirmat autenticitatea documentului, care este datat 5 septembrie 2023.

Scrisoarea integrală adresa Patriarhului Kiril poate fi citită pe deschide.md.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *