Munca în condiții de căldură și măsuri de prevenție a riscurilor asociate

Munca în condiții de căldură și măsuri de prevenție a riscurilor asociate

În societatea modernă plaja locurilor de muncă a devenit foarte variată, cu activități de permanență desfășurate atât la interior, cât și la exterior. Schimbările climatice pe care le putem observa cu ușurință au dus la creșterea riscurilor asociate cu principalele condiții meteorologice: arșiță, ger, îngheț, etc. Tocmai de aceea, măsurile de SSM (Sănătatea și Securitatea în Muncă) trebuie privite cu prioritate și seriozitate în acest context.În acest articol veți descoperi riscurile specifice muncii în condiții de căldură, măsurile preventive precum instruirea lucrătorilor, monitorizarea condițiilor de lucru și respectarea legislației pentru a vă oferi o perspectivă cuprinzătoare asupra acestui subiect.

Munca în condiții de temperatură ridicată prezintă o serie de riscuri pe care este important să le cunoașteți pentru a le putea preveni. Înțelegând implicațiile acestui tip de mediu asupra sănătății veți putea adopta măsuri eficiente de SSM pentru protejarea muncitorilor.

Prevenirea riscurilor asociate muncii în condiții de căldură și aplicarea corectă a măsurilor SSM duce nu doar la protejarea sănătății și bunăstării lucrătorilor, ci și la creșterea eficienței și productivității companiei. În plus, acest aspect asigură respectarea legislației în vigoare. 

Riscurile asociate: afecțiuni și simptome

Muncitorii expuși la temperaturi crescute experimentează stresul termic, care pune presiune mai ales asupra sistemului cardiovascular și celui respirator, ducând la dezvoltarea diverselor afecțiuni asociate cu căldura.

Șocul termic este principala afecțiune și reprezintă o urgență medicală, în care trebuie să se acționeze imediat. Simptomele principale sunt pierderea bruscă a conștienței, confuzie, stări de leșin, transpirație abundentă, convulsii, temperatură foarte ridicată a corpului. 

Starea de epuizare din cauza temperaturilor ridicate are următoarele simptome: dureri de cap, sete, transpirație abundentă, stări de greață și amețeală, crampe musculare, palpitații, iritabilitate, tulburări de vedere. 

Rabdomioliza este o altă afecțiune cauzată de temperaturi ridicate, care poate duce la distrugerea, ruptura și moartea mușchilor. Principalele simptome sunt crampe musculare, urina închisă la culoare, stare de leșin sau de slăbiciune și imposibilitatea de a face exerciții fizice. 

Sincopa termică este o stare de leșin sau de amețeală apărută mai ales în urma deshidratării, mișcărilor bruște după o perioadă de repaos sau epuizării fizice. Durerile musculare asociate căldurii excesive pot apărea în combinație cu orice altă afecțiune a stresului termic.

Edemul este o umflătură la nivelul membrelor inferioare și apare mai ales la persoanele care nu sunt aclimatizate și nu sunt obisnuite cu munca în condiții de căldură. 

Cunoașterea semnelor epuizării termice este extrem de importantă pentru a putea interveni prompt și corect și pentru a împiedica evoluția către stadii mai grave. Intervențiile imediate (hidratare, răcirea corpului, oprirea acțivității fizice) și solicitarea unui echipe de intervenție sunt măsuri esențiale care pot preveni complicațiile medicale.

Măsuri de prevenire a riscurilor

Evaluarea potențialelor pericole reprezintă primul pas în luarea măsurilor necesare de prevenire a accidentelor și îmbolnăvirilor la locul de muncă. În acest proces trebuie evaluate și riscuri asociate cu stresul termic și cu munca în condiții de temperaturi extreme (ridicate sau scăzute). În urma acestei evaluări, specialiștii SSM împreună cu echipele responsabile vor stabili o serie de măsuri și momentele cheie în care acestea trebuie implementate.

O măsură importantă este adaptarea programului lucrătorilor în funcție de temperatură. Atunci când este foarte cald trebuie evitată expunerea excesivă la căldură. Adaptarea orarului poate implica efectuarea anumitor activități în perioada mai răcoroasă din zi, începerea mai devreme a programului de muncă, automatizarea unor activități sau chiar renunțarea la anumite acțiuni. Cu aceste modificări minore se pot reduce mult riscurile la care sunt expuși lucrătorii pe perioade de căldură extremă.

Hidratarea corespunzătoare este extrem de importantă pentru organismul uman. Dar hidratarea adecvată în perioadele cu temperaturi ridicate este esențială pentru evitarea stresului termic și a altor complicații medicale. Angajatorii au obligația să asigure acces facil la apă și să promoveze conștientizarea cu privire la importanța consumului regulat de lichide, având în vedere și aspectele legate de SSM.

O altă măsură esențială în prevenirea riscurilor asociate cu munca în condiții de căldură este adaptarea echipamentului de protecție: utilizarea unor dispozitive de protecție, a accesoriilor de protecție solară, îmbrăcăminte respirabilă, etc. Adaptarea spațiului de lucru prin crearea unor zone de umbră și răcoare este o acțiune simplă, dar care poate avea un impact major prin oferirea de protecție lucrătorilor. De asemenea, asigurarea unui flux de aer (prin ventilatoare, ferestre, guri de ventilație) este obligatorie pentru siguranța lucrătorilor. 

Informarea angajaților și instruirea lor cu privire la riscurile asociate muncii în condiții de căldură sunt aspecte esențiale pentru prevenirea eventualelor problemele de sănătate, dar și pentru salvarea vieților colegilor în caz de urgență medicală.

Legislația care reglementează domeniul SSM prevede norme și acțiuni specifice de care trebuie să se țină cont atunci când munca se desfășoară în condiții de temperature extremă. Angajatorii au obligația de a respecta standardele stabilite de lege pentru a oferi un mediu de lucru sigur și sănătos. Prin colaborarea cu firme care oferă servicii de consultanță SSM vă asigurați că angajații companiei sunt mereu în siguranță, dar și că respectați toate cerințele legii. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *