„Munții noștri au început să duhnească”. Alpiniștii au lăsat 3 tone de excremente pe Everest și vor trebui de acum să strângă tot ce lasă în urmă

„Munții noștri au început să duhnească”. Alpiniștii au lăsat 3 tone de excremente pe Everest și vor trebui de acum să strângă tot ce lasă în urmă

Alpiniștii care urcă pe Muntele Everest vor trebui să-și curețe propriile excremente și să le aducă înapoi în tabăra de bază pentru a fi eliminate, au transmis autoritățile nepaleze, citate de BBC

Municipalitatea Pasang Lhamu, care acoperă cea mai mare parte a regiunii Everest, a introdus noua regulă ca parte a măsurilor mai largi în curs de implementare.

Din cauza temperaturilor extreme, excrementele rămase pe Everest nu se degradează complet. „Primim plângeri că excrementele umane sunt vizibile pe stânci și unii alpiniști se și îmbolnăvesc. Acest lucru nu este acceptabil și ne afectează imaginea”, a declarat Mingma Sherpa, președintele municipalității rurale.

„Vor fi verificați la întoarcerea în tabăra de bază”

În acest sens, cei care vor încerca să urce pe Everest, cel mai înalt vârf din lume, și pe Muntele Lhotse vor fi obligați să cumpere pungi pentru excremente din tabăra de bază și vor fi „verificați la întoarcere”. „Munții noștri au început să duhnească!”, a insistat Mingma Sherpa.

În timpul sezonului, alpiniștii își petrec cea mai mare parte a timpului în tabăra de bază, aclimatizându-se la altitudine. Aici există corturi cu toalete, prevăzute cu butoaie care colectează fecalele.

Dar odată ce își încep călătoria, lucrurile devin dificile. Cei mai mulți dintre alpiniști săpa o groapă, dar cu cât urci pe munte, unele zone au mai puțină zăpadă, așa că trebuie „să mergi la toaletă” în aer liber.

Foarte puțini își aduc excrementele înapoi în pungi biodegradabile după ascensiunea care poate dura săptămâni.

Gunoiul rămâne o problemă uriașă pe Everest și pe alți munți din regiune, deși au existat tot mai multe de campanii de curățare, inclusiv una anuală, condusă de armata nepaleză.

„Muntele a devenit toaletă în aer liber”

„Deșeurile umane rămân o problemă majoră, mai ales în taberele înalte, unde nu putem ajunge”, a explicat Chhiring Sherpa, directorul executiv al organizației neguvernamentale Sagarmatha Pollution Control Committee (SPCC).

Deși nu există o cifră oficială, organizația estimează că sunt aproximativ 3 tone de excremente umane între tabăra 1, de la partea de jos a Everestului, și tabăra patru, spre vârf.

Iar Stephan Keck, un ghid montan internațional care organizează și expediții pe Everest, a declarat că South Col și-a câștigat reputația de „o adevărată toaletă deschisă”.

La 7.906 metri altitudine, South Col servește drept bază înainte ca alpiniștii să încerce să atingă vârfurile Everest și Lhotse.

Cumpără 8.000 de pungi din SUA

Autorizat de municipalitatea rurală Pasang Lhamu, SPCC va achiziționa aproximativ 8.000 de pungi biodegradabile din SUA, pentru aproximativ 400 de alpiniști străini și 800 de șerpași pentru următorul sezon de alpinism, care începe în martie.

Aceste pungi conțin substanțe chimice și pulberi care solidifică excrementele umane și le fac în mare parte inodore.

Mingma Sherpa, primul nepalez care a escaladat toți cei 14 munți peste 8.000 de metri, a declarat că utilizarea unor astfel de pungi pentru gestionarea deșeurilor umane a fost încercată și testată pe alți munți.

„Alpinistii au folosit astfel de pungi pe Muntele Denali, cel mai înalt vârf din America de Nord și în Antarctica, de aceea pledăm pentru asta”, a mai spus Mingma, care este și consilier al Asociației de alpinism din Nepal.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *