Nava spațială creată de Boeing va fi lansată în spațiu cu astronauți la bord: „Sper că au strâns ușile mai bine”

Nava spațială creată de Boeing va fi lansată în spațiu cu astronauți la bord: „Sper că au strâns ușile mai bine”

Capsula CST-100 Starliner va decola marți, 7 mai, la ora 5.34, ora României, de la baza NASA din Cape Canaveral, Florida, spre Stația Spațială Internațională (ISS). Astronauții Barry Wilmore și Sunita Williams vor pilota Starliner, la primul său zbor cu echipaj uman, care are loc într-un moment în care gigantul american al aviației civile are nenumărate probleme cu aparatele sale de linie, notează Bild și NBC.

Evenimentul este un test crucial înainte ca NASA să poată autoriza Boeing să efectueze zboruri de rutină către și dinspre ISS.

Prima lansare a navei spațiale Boeing cu echipaj uman vine după ani de întârzieri, probleme tehnice și depășiri de buget.

Au fost repetate eșecuri și probleme tehnice cu CST-100 Starliner, în ultimii ani. Abia la a treia încercare, în mai 2022, nava spațială cu marfă la bord a ajuns pentru prima dată la Stația Spațială Internațională.

Acum, Starliner este programat să lanseze astronauții americani Barry Wilmore (61 de ani) și Sunita Williams (58 de ani) din baza de la Cape Canaveral.

Dacă va avea succes, zborul va permite Boeing să conteste dominația SpaceX, compania lui Elon Musk, care transportă în prezent astronauții NASA pe Stația Spațială Internațională.

Boeing a primit aproape de două ori mai mulți bani de la NASA pentru dezvoltare decât SpaceX, aproximativ patru miliarde de dolari.

Zborul-test va fi transmis în direct pe site-ul NASA.

„Nu este un zbor ușor, însă NASA a ales astronauți experimentați”

Profesorul Johann Wörner (69 de ani), fost șef al Agenției Spațiale Europene (ESA), a declarat, pentru Bild, că „este o dezvoltare bună, avem nevoie de concurență și în acest domeniu”. El a observat că „nu este un zbor ușor, însă NASA a ales doi astronauți foarte experimentați. Sper doar că producătorul a făcut ușile mai strânse aici decât la ​​avioanele lor de linie”.

Astronauții Sunita „Suni” Williams și Barry „Butch Wilmore.

Boeing a fost criticat pentru defecte potențial fatale în seria sa de avioane 737 Max. Wörner se referă, în mod ironic, la o aeronavă 737 Max 9, care a fost aproape de dezastru, după ce panoul unei uși s-a desprins, la puțin timp după decolare, în ianuarie, provocând depresurizarea cabinei.

În urma acestui incident, care s-a soldat cu câţiva răniţi uşor în rândul celor 171 de pasageri şi 6 membri ai echipajului care se aflau la bord, avionul s-a întors şi a aterizat la Portland, în loc să aterizeze, aşa cum era programat, la Ontario.

La finalul anului trecut, producătorul Boeing a recomandat companiilor aeriene să inspecteze noile avioane 737 Max pentru un posibil şurub slăbit în sistemul de control al direcției.

Problemele de inginerie și calitate ale Boeing au reprezentat provocări majore pentru companie, după ce două avioane 737 Max s-au prăbușit, în Etiopia și în Indonezia, în 2018 și 2019, iar tragediile aviatice s-au soldat cu 346 de morți. Atunci, avioanele 737 Max au fost blocate la sol timp de 20 de luni în întreaga lume. 

Foto: AP

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *