Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

Navalnîi era la câteva zile distanță de a fi eliberat într-un schimb de prizonieri, spune o aliată a opozantului. Ea îl acuză pe Putin de crimă

Discuțiile privind eliberarea lui Aleksei Navalnîi și a încă doi cetățeni americani la schimb pentru Vadim Krasikov, un asasin al serviciului de securitate rus FSB aflat în închisoare în Germania, erau în faza finală în momentul morții sale, a spus Maria Pevcikh, o aliată apropiată a opozantului rus, într-o filmare pe Youtube, citată de Reuters.

Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a murit într-o colonie penitenciară pe 16 februarie. Kremlinul a negat implicarea statului rus în moartea sa. Certificatul de deces al lui Navalnîi menționa că acesta a murit din cauze naturale, potrivit susținătorilor săi. Familia și apropiații lui Navalnîi îl acuză pe Vladimir Putin că a ordonat uciderea opozantului.

„Aleksei Navalnîi ar putea să stea pe acest scaun chiar acum, chiar astăzi. Asta nu este o figură de stil, ar fi putut și ar fi trebuit să se întâmple”, a spus Pevcikh, în filmarea postată pe Youtube.

Eliberarea lui Navalnîi era o chestiune de ordinul zilelor, spune aliata lui Navalnîi. Ea nu îi numește însă pe cei doi cetățeni americani care erau propuși să fie parte din schimbul de prizonieri pentru Krasikov.

„Navalnîi ar fi trebuit să plece în următoarele zile pentru că am primit o decizie cu privire la schimbul lui. La începutul lunii februarie, lui Putin i s-a propus să-l schimbe pe ucigașul, ofițerul FSB Vadim Krasikov, care ispășește o condamnare pentru o crimă la Berlin, cu doi cetățeni americani și Aleksei Navalnîi”, a explicat Maria Pevcikh.

Krasikov a fost condamnat la închisoare pe viață în Germania, după ce a fost găsit vinovat pentru uciderea unui disident ceceno-georgian aflat în exil în Germania, Crima a avut loc în parcul Tiergarten din Berlin, în 2019. Putin a semnalat luna aceasta într-un interviu cu jurnalistul american Tucker Carlson că vrea să-l recupereze pe Krasikov.

Pevchikh a spus că are confirmarea că negocierile pentru schimb erau în faza finală în seara zilei de 15 februarie. Ea acuză că Navalîi a fost ucis o zi mai târziu, întrucât Putin nu putea tolera gândul va fi liber.

Pevchikh, care a plecat din Rusia, nu a dezvăluit sursele pentru unele dintre afirmațiile ei și nici nu a prezentat dovezi documentare. Ea a spus că omul de afaceri Roman Abramovici a fost implicat în unele dintre discuții ca mediator cu Putin. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea lui Abramovici.

Pevchikh nu i-a numit pe cei doi cetățeni americani, dar Statele Unite au spus că încearcă să-i elibereze pe Evan Gershkovich, un reporter pentru Wall Street Journal arestat pentru acuzații de spionaj, și pe Paul Whelan, un fost pușcaș marin american condamnat la 16 ani de închisoare pentru spionaj.

Putin, care încă nu a comentat despre moartea lui Navalnîi, a spus anterior că în culise au avut loc discuții între agențiile de informații ruse și americane legate de Gershkovich, dar nu l-a menționat pe Navalnîi, al cărui nume nu îl menționează de obicei public.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *