Negociere „contracronometru” să nu fie pierduți banii europeni. Premierul Ciolacu a informat-o pe „șefa PNRR” că nu se va încadra în ținta de deficit. Săgeți către Ciucă

Negociere „contracronometru” să nu fie pierduți banii europeni. Premierul Ciolacu a informat-o pe „șefa PNRR” că nu se va încadra în ținta de deficit. Săgeți către Ciucă

Surse guvernamentale susțin că premierul Marcel Ciolacu i-a informat pe oficialii europeni că va aplica măsuri economice de austeritate pentru reducerea deficitului, dar trebuie să existe o renegociere a țintei de deficit de 4.4% din PIB, care este „dificil de atins”. Noua țintă posibilă va fi peste 5% din PIB, spun sursele citate.

„A fost o discuție extrem de dură cu Celine Gauer (n.r. – director general SG Recover din cadrul Comisiei Europene) la Guvern. Ea a fost drastică și radicală în abordare la început și a cerut majorări de taxe pentru ca România să nu piardă banii europeni și să se încadreze în ținta de deficit de 4.4%”, au declarat surse guvernamentale.

Sursele citate susțin că tonul discuției a devenit „maleabil ulterior” și ambele părți „au părut dispuse la concesii”.

Întâlnirea menționată a avut loc, săptămâna trecută, la Palatul Victoria, pentru a analiza stadiul îndeplinirii jaloanelor din PNRR. La ea au participat Celin Gauer, director general SC Recover din cadrul Comisiei Europene, Declan Costello, director general adjunct al Direcției Generale pentru Afaceri Economice și Financiare (DG ECFIN) și alți oficiali europeni.

România a fost reprezentată de premierul Marcel Ciolacu, vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Proiectelor Europene, Adrian Câciu, ministrul Economiei, Radu Oprea și ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

„Premierul i-a transmis că va lua mai multe măsuri pentru a nu exista un derapaj economic. A subliniat însă că trebuie să existe o negociere în ceea ce privește încadrarea în ținta de deficit pentru că actualul context internațional, vezi războiul din Ucraina, dar și majorările salariale luate pe ultima sută de metri de guvernul Ciucă, fac dificilă ținta de deficit asumată în urmă cu doi ani de guvernul Cîțu. Toate calculele arată că nu ne putem încadra în 4.4% din PIB”, au dezvăluit surse guvernamentale.

Libertatea a dezvăluit că lideri din PSD și PNL iau în calcul ca <a href=”https://www.libertatea.ro/stiri/o-grupare-din-pnl-vrea-remanierea-propriului-ministru-de-finante-pentru-ca-nu-e-de-acord-cu-majorarea-deficitului-la-peste-5-din-pib-bolos-sa-negocieze-sau-sa-si-dea-demisia-4608903″>noua țintă de deficit</a> pentru 2023 să fie de 5.3%. Consiliul Fiscal a estimat, în decembrie 2022, un deficit de 5.7% din PIB pentru 2023. 

Ce i s-a cerut lui Marcel Ciolacu să facă în mod obligatoriu pentru a primi banii europeni

Marcel Ciolacu a primit asigurări din partea oficialilor europeni că nu va exista o blocare a fondurilor europene, dacă ținta de deficit de 4.4% din PIB nu va fi atinsă, dar „România trebuie să demonstreze că face reformele angajate prin PNRR și ia măsuri concrete pentru reducerea deficitului”.

„Ciolacu a prezentat cifre care arată că dacă măsurile economice care se vor impune din septembrie 2023 se aplică de la începutul anului viitor impactul asupra deficitului este important”, au afirmat surse participante la întâlnirea de la Palatul Victoria.

Ca stat membru al UE, România trebuie să se mențină într-o marjă de deficit mai mică de 3%. Cauze excepționale, precum epidemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, au permis țărilor europene să aibă un deficit mai mare, fără să existe sancțiuni.

România s-a angajat să reducă anual deficitul, iar ținta pentru 2023 a fost de 4.4% din PIB, după ce anul trecut a avut un deficit de 5.7%. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, România s-a angajat să revină în 2024 la un deficit sub 3% din PIB.

Neîndeplinirea țintelor de deficit „ar putea suspenda fondurile europene”, a avertizat, în mai multe rânduri, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș.

Mesajele lui Ciolacu în ședința PSD: Nicolae Ciucă nu a luat măsuri cerute de Comisie

„Dacă nu luăm măsuri urgent, deficitul Românie va fi în 2023 de 6.8% din PIB”, le-a transmis, ieri, Marcel Ciolacu colegilor de partid în Consiliul Politic Național al PSD.

În ședința de partid, premierul a dat vina pe Nicolae Ciucă pentru că nu a luat măsuri mai repede pentru a nu exista probleme cu ținta de deficit, susțin surse din conducerea PSD.

„A existat o avertizare primită din partea Comisiei Europene, în martie, dar nu s- a făcut nimic. Trebuie să mergem pe zona excepțiilor fiscale, pe zona de microîntreprinderi și în zona companiilor mari care exportă profiturile. Trebuie introdusă și o taxă de 1% pentru proprietățile mai mari de 500 de mii de euro”, a fost mesajul lui Ciolacu, potrivit surselor citate.

Liderii PNL sunt în concediu, dar spun că reducerea deficitului este o „bătălie contracronometru”

Ministrul Marcel Boloș a declarat, luni, pentru Libertatea, că este „exclus” ca România să aibă un deficit bugetar peste 5% dacă nu vrea să îi fie suspendate fondurile europene.

„Deficit sub 5% nu putem avea fără un plan de măsuri fiscal bugetar aprobat”, a avertizat ministrul de Finanțe (PNL) în declarația pentru Libertatea.

O grupare din PNL discută însă remanierea ministrului de Finanțe dacă nu renegociază ținta de deficit pentru 2023.

În cel mai bun caz, măsurile fiscal bugetare care se vor aproba în Coaliție se vor aplica de la 1 septembrie 2023.

Coaliția nu s-a putut întruni în această săptămână pentru a stabili măsurile economice, deoarece mai mulți lideri PNL se află în concediu, au precizat surse din partid. Cel mai probabil, ședința va avea loc luni, săptămâna viitoare.

Ce sunt instruiți liberalii să spună public

În strategia echipei de comunicare, liberalii sunt instruiți cu principalele linii de mesaj pe tema măsurilor fiscale avute în vedere de guvern.

„Reducerea deficitului bugetar este o bătălie contracronometru. Cu cât este mai mult amânată, cu atât costurile pentru noi toți vor fi mai mari. Rolul guvernului Ciolacu este să identifice cât mai repede soluțiile posibile pentru limitarea deficitului bugetar”, este mesajul central care trebuie promovat de comunicatorii partidului.

Aceștia trebuie să spună că se fac simulări pentru a găsi varianta optimă.

„PNL consideră că accentul trebuie pus pe investiții și stimularea locurilor de muncă, nu pe creșterea taxelor și impozitelor, care pot, dimpotrivă, să afecteze locurile de muncă și creșterea economică”, se arată în documentul consultat de Libertatea.

În el se precizează că „România trebuie să facă o corecție bugetară, pe un fundal în care economiile europene își reduc din viteză, iar veniturile la buget nu acoperă cheltuielile programate pentru acest an”.

Printre măsurile propuse de lideri din PNL se numără eliminarea voucherelor de vacanță pe care le primesc angajații de la stat.

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *