Negocieri secrete în Germania, între SUA și talibani, înainte de 11 septembrie: „Vă spunem unde este Bin Laden, să trimiteți o rachetă”. De ce a picat planul

Negocieri secrete în Germania, între SUA și talibani, înainte de 11 septembrie: „Vă spunem unde este Bin Laden, să trimiteți o rachetă”. De ce a picat planul

„Talibanii l-au oferit pe teroristul saudit Osama Bin Lade, dar Washington a respins, în cele din urmă înțelegerea. Dacă decizia ar fi fost alta, 11 septembrie 2001 nu s-ar fi întâmplat.”, scrie Elmar Brok (71 de ani), unul dintre cei mai experimentați experți în politică externă ai Germaniei, în memorii sale, citate de Bild. Block este cel mai longeviv membru al Parlamentului European, al cărei membri este din 1980.

Brok relatează despre negocierile secrete au fost în desfășurare cu guvernul taliban din Afganistan, în toamna anului 2000, la Dortmund, Washington și, în cele din urmă, la Frankfurt, când slamiștii erau gata să-l ofere pe Osama bin Laden.

„Prințul terorii„ s-a ascuns de ani întregi în regiunea de frontieră Pakistan/ Afganistan. De acolo a organizat atacuri asupra ambasadelor SUA din Kenya și Tanzania, în 1998. Într-o fatwa, el a cerut uciderea soldaților americani și a civililor din întreaga lume.

„Talibanii vorbesc serios”

Era perioada în care SUA îl vâna intens ca liderul Al-Qaeda. Brok dezvăluie acum că un magnat din petrol născut în Afganistan și fratele său au contactat CIA în numele talibanilor, de la sfârșitul anului 1999, pentru a-j ajuta să scape de Bin Laden.

Apoi, în august 2000, Brok, șeful comisiei de politică externă al Parlamentului UE, s-a întâlnit cu trimișii talibani șa hotelul „Wittekindshof” din Dortmund. „Talibanii vorbesc serios”, a constatat politicianul.

CIA și Departamentul de Stat al SUA „au intrat în joc” prin intermediul ambasadorului SUA la Berlin, John Kornblum (†80).

Negociatorii au zburat la Washington pe 11 octombrie. Cu o zi înainte de întâlnire, teroriştii Al-Qaeda au atacat distrugătorul american „USS Cole” în portul Aden (Yemen). 17 soldaţi americani mor şi 39 sunt răniţi.

Conversațiile devin complicate. Dar, în sfârșit, s-a ajuns la acordul pentru o întâlnire la nivel înalt la Frankfurt! Ministrul de externe taliban Wakil Ahmed Mutawakel (52 de ani) a a venit de la Kabul.

Guvernul taliban, la Frankfurt, cu vize eliberate de urgență

Pe 1 noiembrie 2000, liderii islamişti merg la Frankfurt, cu vize de urgenţă, eliberate într-o operaţiune-fulger la ordinul ministrului de externe german Joschka Fischer (76 de ani).

În dimineața zilei de 2 noiembrie, aproximativ 20 de negociatori secreti din SUA și talibani s-au întâlnit la otelul Sheraton de pe aeroportul din Frankfurt.

Negocierile: dificile au fost, uneori, foarte zgomotoase! În a doua zi de discuții, talibanii s-au oferit să-l extrădă pe Bin Laden către saudiți. Dar ei refuză, nu-și doresc compatriotul.

Apoi, spune Brok, au fost „în principiu au fost de acord” să-l deporteze pe Bin Laden în Europa: „Cel mai bine este să mergi în Germania!”

Dintr-o dată, americanii se opresc: vor să-l aducă pe Bin Laden în fața unui tribunal american. Un tabu pentru talibani!

Unul dintre negociatori: „Dacă devine evident ce facem aici, talibanii vor pierde puterea”.

Apoi mullahii înaintează o nouă variantă: „Vă vom spune unde este, iar voi trimiți o rachetă”.

Problema americanilor: era nevoie de un ordin prezidențial pentru lovitura cu rachete – care durează trei săptămâni.

„Ne vom ocupa singuri de Al-Qaida, unul câte unul”

Noua propunere a fost: „Trimiteți oamenii voștri, nu mai mult de doi sau trei. Și vă vom conduce la Bin Laden. Ne vom ocupa singuri de restul Al-Qaida, unul câte unul…”.

Până la urmă, așa s-a convenit. Doar că, la patru zile după întâlnirea de pe aeroportul german, democrații președintelui Bill Clinton (77 de ani) pierd alegerile din SUA împotriva republicanului George W. Bush (77 de ani).

În această fază de tranziție, „Clinton nu a mai fost dispus să ia decizii de comandă atât de ample”, a spune Brok.

Washington a respins, în cele din urmă, înțelegerea la cel mai înalt nivel. Dacă decizia ar fi fost diferită, probabil că 11 septembrie 2001 nu s-ar fi întâmplat.

Elmar Brok, „Elmar Brok cu Peter Köpf,. „Don’t waste Europe”:

O echipă a forțelor speciale americane l-a ucis pe Bin Laden pe 2 mai 2011 – la zece ani după 11 septembrie și aproape 11 după oferta talibanilor.

În atentatele din 11 septembrie 2001, organizate de Osama Bin Laden, teroriștii Al Qaida au deturnat patru avioane și le-au prăbușit în mai multe locații din SUA. Atacurile, soldate cu moartea a 2.977 de oameni din 90 de țări, inclusiv 5 români, au declanșat intervenția militară condusă de SUA în Afganistan

Ayman al-Zawahiri, succesorul lui Bin Lande la conducerea organizației jihadiste, a fost ucis în Afganistan, într-un atac aerian țintit al SUA, în august 2022.

Departamentul de Stat a anunțat, anul trecut, că a pus la bătaie o recompensă de 10 milioane de dolari pe capul noului lider Al Qaida, egipteanul Saif Al-Adel.

Foto: AP

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *