Neuralink a realizat primul implant cerebral. Elon Musk: Rezultatele arată o activitate neuronală promiţătoare

Neuralink a realizat primul implant cerebral. Elon Musk: Rezultatele arată o activitate neuronală promiţătoare

Miliardarul american Elon Musk a anunţat, luni, că start-up-ul Neuralink, al cărui co-fondator este, a realizat duminică primul său implant cerebral la un pacient, operaţie care a fost deja efectuată de mai multe ori de alte companii şi cercetători, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris Elon Musk pe X, după ce implantul, de mărimea unei monede, a fost plasat în creierul unui macac, care a reuşit să joace jocul video „Pong” fără controler sau tastatură.

Fondat în 2016 și situat în Fremont (California), o suburbie a oraşului San Francisco, Neuralink a primit undă verde din partea Agenţiei Americane de Reglementare a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (FDA), în luna mai.

The first human received an implant from @Neuralink yesterday and is recovering well.Initial results show promising neuron spike detection.

— Elon Musk (@elonmusk) January 29, 2024

Neuralink este departe de a fi prima companie care a realizat un implant cerebral, numit şi interfaţă creier-maşină (IMC), asupra unei fiinţe umane.

În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea.

De asemenea, încă din 2019, cercetătorii de la institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet şi să îşi mişte braţele sau să se mişte.

Neuralink a obţinut recent aproximativ 323 de milioane de dolari de la investitori în două tranşe, în august şi noiembrie

Compania spune că doreşte, de asemenea, să îi ajute pe pacienţii paralizaţi să meargă din nou, dar şi să redea vederea orbilor şi chiar să vindece boli psihiatrice precum depresia.

În plus, Elon Musk îşi propune să ofere implantul său tuturor, pentru a permite o mai bună comunicare cu computerele şi pentru a controla, potrivit acestuia, „riscul pentru civilizaţia noastră” reprezentat de inteligenţa artificială.

FOTO: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *