Nil – ce trebuie să știi despre fluviul african și câte țări străbate

Nil – ce trebuie să știi despre fluviul african și câte țări străbate

Fluviul Nil, denumit adesea „darul Egiptului” sau „autostrada Africii”, oferind o rută navigabilă prin interiorul „continentului negru”, este una dintre cele mai vechi și mai importante resurse naturale.

Este cel mai lung fluviu din lume, străbate mai multe țări ca oricare alt fluviu și a permis dezvoltarea uneia dintre cele mai importante și mai influente civilizaţii din istoria omenirii. În același timp, importanța sa istorică, culturală și ecologică sunt de necontestat, Nilul fiind o adevărată comoară naturală nu doar a Africii, ci și a întregii lumi. De la istoria de mii de ani și cultura sa bogată până la rolul vital pe care îl are în ecologia și economia continentului, Nilul a fost și continuă să fie un simbol al vieții și al prosperității pentru milioane de oameni. În cele ce urmează te invităm să descoperi cele mai interesante și mai inedite informații despre Nil.

De unde izvorăște fluviul Nil

Localizarea izvoarelor Nilului reprezintă una dintre cele mai controversate probleme de ordin geografic. De-a lungul timpului, hidrologii din întreaga lume nu s-au pus de acord în ceea ce privește locul de unde izvorăște Nilul, astfel că misterul sursei celui mai mare fluviu din lume nu pare să fi fost elucidat pe deplin.

Unii cercetători spun că Nilul propriu-zis începe pe malul de nord al lacului Victoria, lângă Jinja (Uganda). Cu toate acestea, a spune că Nilul începe din această poziție poate să nu fie complet exact. Cel mai îndepărtat flux care se varsă în Lacul Victoria este râul Kagera. Cunoscut și sub denumirea de Nilul Alexandra, acesta este izvorul superior al Nilului și cea mai îndepărtată sursă. Acest pârâu îndepărtat se află în Burundi, în apropiere de extremitatea nordică a lacului Tanganyika. Celelalte surse primare ale fluviului Nil includ Nilul Albastru, Nilul Alb și Nilul Negru (Atbarah), aflăm de pe site-ul A-Z-Animals.

Ce afluent asigură 80% din apa Nilului?

O parte dintre aceste izvoare se găsesc în statele africane Burundi (Luvironza-Ruvuvu-Ruvusu-Akagera) şi Rwanda (Rukarara-Nybarongo). Există și alte izvoare, între care Akagera-Nil, Viktoria-Nil, Albert-Nil, Bahr-al-Dșabal, Nilul-Alb, Nahr-an-Nil sau Nilul.

Afluentul denumit Nilul Albastru își are originea în Etiopia, în apele lacului Tana. Acest afluent furnizează 80% din apa fluviului în timpul sezonului ploios. De asemenea, Nilul Alb este cel mai lung afluent, însă nu este sursa principală a Nilului.

Acest râu se formează în apropierea Lacului No din Sudanul de Sud. Râul Atbarah izvorăște în nord-vestul Etiopiei și se varsă în Nil în partea central-nordică a Sudanului.

De ce Nilul curge spre nord?

Un detaliu foarte interesant despre fluviul Nil este faptul că acesta curge către nord, deși majoritatea fluviilor și râurilor curg înspre sud. În pofida faptului că acest aspect este considerat de specialiști drept o anomalie, Nilul are un curs către nord de aproape 30 de milioane de ani.

Acest lucru este dovedit de sedimentele antice pe care specialiștii geologi le-au descoperit în Delta Nilului și despre care se spune că ar proveni din Nilul Albastru din Etiopia, potrivit cotidianului The Daily Mail. Cercetătorii au descoperit o „bandă rulantă” de magma sub crusta Terrei care a început să formeze peisajul muntos din Etiopia acum 30 de milioane de ani.

Experții spun că, dacă nu s-ar fi format această „bandă rulantă” în Africa, Nilul s-ar fi vărsat cel mai probabil la vest, în Oceanul Atlantic. La fel de important este și faptul că fluviile își modifică traseul odată cu trecerea anilor, ceea ce face stabilitatea Nilului cu atât mai impresionantă. În același timp, crusta din zona Egiptului de astăzi se scufundă, ceea ce a determinat formarea unei pante line care, în timp, a „ghidat” apele Nilului către Marea Mediterană.

Câte țări străbate fluviul Nil?

Fluviul Nil (n.n. – în arabă النيل, transliterat an-nīl) este, fără doar și poate, cel mai cunoscut fluviu de pe Terra. Apele lui udă partea de nord-est a continentului Africa, izvorăște din munții Rwandei și Burundi, de la lacul Virginia, și se varsă în Marea Mediterană.

Cu o lungime de aproximativ 6.690 de kilometri, Nilul este cel mai lung fluviu din lume. Pe locurile următoare se află Amazon (6.550 km), Yangtze (6.380 km), Obi-Irtîș (6.210 km) și Mississippi (6.051 km). Înainte de a se vărsa în Marea Mediterană, Nilul străbate 11 țări africane, și anume Sudan, Sudanul de Sud, Burundi, Rwanda, Tanzania, Uganda, Eritreea, Kenya, Congo, Etiopia şi Egipt. La vǎrsarea în Mediterană fluviul formeazǎ o deltǎ, care se întinde pe o suprafațǎ de 24.000 km².

Cine au fost exploratorii Nilului?

Fluviul Nil are, cum aminteam anterior, două surse principale: Nilul Albastru din Etiopia – care contribuie cu două treimi din toată deversarea fluviului – și Nilul Alb din Marile Lacuri africane și nu numai. Cu toate acestea, dacă facem câțiva pași înapoi în istorie, vom vedea că lucrurile devin destul de neclare.

În vremurile vechilor romani exista proverbul „Nili caput quaerere”, care se traduce prin „a căuta capul Nilului”. Acesta era folosit pentru a descrie un efort nebunesc depus de cineva care se străduia să atingă imposibilul sau irealizabilul, relatează site-ul IFL Science. Romanii au încercat să găsească sursa Nilului într-o misiune lansată de împăratul Nero, în anii 60-61 d.Hr. Cu ajutorul ghizilor etiopieni, câteva gărzi personale ale acestuia s-au îndreptat prin Africa de-a lungul Nilului spre necunoscut.

Nici azi nu este clar unde și-au încheiat aceștia misiunea, deși se spune că au ajuns la un ochi important de apă despre care credeau că este sursa. Unii spun că ar fi fost vorba de un defileu în apropiere de Juba, în actualul Sudan de Sud, în timp ce alții cred că au ajuns mai la sud, în Uganda, în jurul cascadei Murchison. Oricum ar fi, ei nu au reușit să rezolve misterul. Împăratul Nero s-a sinucis în anul 68 d.Hr., iar ulterior s-a renunțat la căutări după ce aceștia au exclus posibilitatea invadării Africii, dincolo de Egiptul roman.

Egiptenii antici ar fi stabilit originea Nilului

Înaintea romanilor, locuitorii Egiptului antic au fost și eu dornici să descopere originea fluviului Nil pentru că civilizația se baza pe apele sale pentru a-și iriga solul și pentru a servi pe post de cale de transport. Se crede că egiptenii au urmărit Nilul până la Khartoum, în dreptul Sudanului de azi, explicând sursa acestuia ca fiind Nilul Albastru din Lacul Tana (Etiopia). O expediție comandată de faraonul Ptolemeu al II-lea Philadelphus, care a condus Egiptul în secolul al III-lea î.Hr., ar fi stabilit că sursa Nilului Albastru ar putea proveni din munții Etiopiei. Nu a fost găsită nici o dovadă că egiptenii antici ar fi explorat vreodată cealaltă piesă-cheie a acestui puzzle, și anume Nilul Alb, mai scrie IFL Science.

Astăzi, este larg acceptată ideea că Nilul are ca surse Nilul Albastru și Nilul Alb, care se întâlnesc în capitala sudaneză Khartoum, înainte de a continua spre nord, în Egipt. Nilul Albastru izvorăște din est, din Lacul Tana (Etiopia), în timp ce Nilul Alb izvorăște din jurul lacului Victoria, având ieșine la Jinja (Uganda). De aceea, lacul Victoria, care este cel mai mare din Africa în ceea ce privește întinderea, este adesea considerat a fi sursa Nilului. Pe malul nordic al lacului, apa curge din cascada Ripon într-o deschidere îngustă, de unde se crede că ar începe Nilul.

Citește și: Curiozități despre Egipt. Ce nu știai despre Egipt

De unde provine numele Nil?

Denumirea celui mai mare fluviu de pe Terra provine de la cuvântul grecesc „neilos”, care se traduce prin „vale”. Deși numele Nil are mai multe versiuni, în funcție de țara țările prin care curge, al doilea cel mai folosit nume pentru a se face referire la acest fluviu este Ar sau Aur. În limba egipteană, ambele variante înseamnă același lucru „negru”, de unde și supranumele de „Fluviul Negru” pe care i l-au dat egiptenii antici. Numele Ar/Aur i-a fost atribuit datorită sedimentelor de culoare neagră care sunt depuse de apele Nilului pe câmpurile existente de-a lungul cursului său în timpul inundațiilor anuale.

15 curiozități despre fluviul Nil

Puțină lume știe că în ultimii 1200 de ani, fluviul african a înghețat de două ori: prima dată în anul 829 și a doua oară în anul 1010.
Bazinul Nilului acoperă o suprafață totală de aproximativ 3,4 milioane km². Fluviul are o lungime de 6.650 km, o lățime maximă de 2,8 km și o adâncime medie de 9,8 m. Cel mai adânc punct măsoară 11 m.
Civilizația egipteană și regatele sudaneze s-au bazat pe Nil din cele mai vechi timpuri. Cea mai mare parte a populației din Egipt și multe dintre orașe se află de-a lungul malurilor fluviului în Valea Nilului, la nord de orașul Aswan. Prima așezare egipteană a fost fondată în jurul anului 5.000 î.Hr. în nordul Văii Nilului, potrivit Natgeokids.com.
În trecut, Nilul inunda în fiecare an, în luna august. În prezent, fluviul nu mai inundă an de an datorită faptului că, între 1960 și 1970, a fost construit barajul Aswan. Acesta controlează debitul fluviului pentru a genera energie electrică, pentru a iriga fermele din regiune și pentru a alimenta casele cu apă potabilă.
În 2016, Etiopia a inaugurat cel mai înalt baraj din Africa – Marele baraj al renaşterii etiopiene – un proiect ce dublează capacitatea energetică, dar care ameninţă, în acelaş timp, modul de viaţă al populaţiilor locale, precum şi un lac kenyan inclus în patrimoniul UNESCO.
Aproximativ 95% din populația Egiptului, adică aproape 100 de milioane de oameni, trăiesc în sau în apropierea bazinului Nilului.
Nilul găzduiește o mulțime de animale sălbatice minunate, între care diferite specii de pești și de păsări, precum și broaște țestoase, șerpi, hipopotami și una dintre cele mai mari reptile de pe planeta noastră: crocodilul de Nil.
Zona izvoarelor Nilului Alb abundă în păduri tropicale cu bananieri, bambuşi, arbori de cafea și abanos, iae spre nord există savana, cu foarte puţini copaci. Vegetaţia devine tot mai săracă pe măsură ce fluviul îşi continuă traseul spre nord.
În Sudanul de Sud, fluviul Nil creează o mlaştină uriaşă, denumită Sudd, care este un adevărat paradis pentru crocodili şi hipopotami.
Piramidele egiptene au fost parțial construite datorită acestui râu. Egiptenii antici au transportat blocuri de piatră uriașe cu ajutorul unor plute de-a lungul Nilului până la șantier.
Înainte de ultima epocă glaciară, Nilul obișnuia să curgă spre vest prin ceea ce astăzi este Libia și se vărsa în Golful Sidra, notează Facts.net.
La sfârșitul ultimei epoci glaciare, creșterea nivelului mării a făcut ca Nilul să își schimbe cursul modern.
Oamenii de știință consideră schimbarea cursului Nilului un factor major în formarea deșertului Sahara.
Nilul le-a permis egiptenilor antici să cultive diverse culturi, precum in, bumbac, papirus și grâu.
Vechii egipteni aveau o mulțime de credințe despre viața de apoi, iar una dintre ele era aceea că râul Nil era calea dintre viață și moarte. Piramidele sunt construite pe partea de vest a fluviului deoarece egiptenii credeau că vestul înseamnă moarte.

Citește și: Cine a construit piramidele din Egipt. Ce spun documentele vremii despre celebrele construcții

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *