Noi imagini cu Serghei Surovikin, despre care s-a spus că a fost arestat după revolta Wagner. Unde se află „generalul Armaghedon”

Noi fotografii cu generalul Serghei Surovikin, 56 de ani, absent din spațiul public după revolta condusă de Evgheni Prigojin, au fost publicate de canalul Telegram Gray Zone, asociat companiei Wagner, relatează versiunea rusească a BBC. Potrivit publicației Kommersant, Surovikin este în Algeria, împreună cu delegația Ministerului Apărării de la Moscova.

„Generalul de armată Serghei Surovikin, în Algeria, Africa. Anterior, ministrul adjunct al apărării, generalul-colonel Yunus-Bek Yevkurov, și Vladimir Alexeev, adjunctul Direcției Principale a Statului Major al Federației Ruse, au vizitat țări africane în care Grupul Wagner acționează”, a transmis canalul Gray Zone.

Citând o sursă apropiată lui Surovikin, ziarul Kommersant a confirmat că generalul se află în Algeria, împreună cu delegația Ministerului Apărării.

Călătoria lui Surovikin în această țară africană este legată de faptul că „Rusia acordă o mare importanță implementării politicii externe în direcția estică”.

Pe 4 septembrie, generalul Surovikin a apărut pentru prima dată după revolta Wagner din iunie, într-o fotografie prezentată de propagandista rusă Ksenia Sobciak. În imagine, generalul este în civil, pe stradă, cu soția sa. Nu a fost clar de când este fotografia.
Ulterior, New York Times a scris că „generalul Armaghedon” ar fi fost eliberat din arest, la câteva zile după moartea liderului grupului Wagner.
Mai târziu, presa a scris că o nouă poziție ar fi fost „inventată„ pentru fostul comandant al Grupului Unit al Forțelor Armate. A fost numit șef al Comitetului de Coordonare al CSI pentru Apărarea Aeriană. 

Surovikin a fost înlocuit din funcția de comandant al trupelor din Ucraina în ianuarie, dar și-a păstrat influența în coordonarea operațiunilor de război și rămâne popular în rândul militarilor.

Laudele publice pentru Surovikin exprimate de mai multe ori de Evgheni Prigojin, liderul Wagner decedat la 23 august într-un accident de avion, au ridicat întrebări dacă acesta sau alţi comandanţi de rang înalt au ajutat la revoltă sau cel puţin dacă au știut din timp de planurile lui Prigojin.

În timpul revoltei lui Prigojin, Surovikin a apărut într-o înregistrare video în care l-a îndemnat pe liderul Wagner să se retragă.

De atunci, el nu s-a mai afișat în public, iar diverse media din Rusia şi din străinătate au afirmat că ar fi fost reținut pentru interogatoriu, plasat în arest la domiciliu sau chiar închis în faimoasa colonie penitenciară Lefortovo.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *