Noi modificări pentru polițiștii de la circulație / Ce trebuie să respecte aceștia în caz de accident

Noi modificări pentru polițiștii de la circulație / Ce trebuie să respecte aceștia în caz de accident

Polițiștii care se ocupă de investigarea accidentelor rutiere soldate cu decesul sau vătămarea corporală a persoanelor au noi obligații, conform unui proiect de lege adoptat de Camera Deputaților.

Ce prevede Proiectul de lege

Proiectul de lege are ca scop modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.195/2002 și presupune alinierea legislației naționale cu cerințele europene referitoare la gestionarea semnalizării rutiere.

Printre noile obligații se numără menționarea în actele de constatare și documentarea prin fotografii și înregistrări video privind existența sau absența semnalizării rutiere și calitatea acesteia.

Administratorul drumului public, antreprenorul sau executantul lucrărilor au obligația de a asigura instalarea, întreținerea și verificarea semnalizării rutiere conform standardelor în vigoare. Ei trebuie să instaleze indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din zona de administrare, inclusiv cele de intrare și ieșire, și să se asigure că acestea respectă standardele de calitate stabilite.

Ce obligații au polițiștii în cazul accidentelor grave

„În cazul accidentelor de circulaţie din care a rezultat decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, poliţistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat:

a) să menţioneze în actele de constatare existenţa ori inexistenţa modului de semnalizare rutieră şi calitatea acesteia;

b) să înregistreze prin foto şi video existenţa sau inexistenţa semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia”, stabilește actul normativ.

Obligațiile mai sus menționate îi revin polițistului învestit cu soluționarea unor accidente, când acestea au rezultat doar pagube materiale, doar dacă cel puţin una dintre persoanele implicate solicită constatarea inexistenţei semnalizării ori vicii ale acesteia, scrie Antena3.ro.

Același proiecte prevede și că se consideră contravenții și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancțiuni faptele săvârşite de către persoane juridice de neasigurarea stării de viabilitate a oricărui element, parte integrantă a drumului public, potrivit reglementărilor tehnice în vigoare, precum şi neluarea măsurilor de înlăturare a obstacolelor aflate pe aceste elemente, nerespectarea obligaţiei de către administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor de a lua toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor şi mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *