„Nu sunt bani pentru noua lege a pensiilor”. Semnalul de alarmă tras de ministrul Marcel Boloș: trebuie o creștere a taxării mediului de afaceri și a populației

„Nu sunt bani pentru noua lege a pensiilor”. Semnalul de alarmă tras de ministrul Marcel Boloș: trebuie o creștere a taxării mediului de afaceri și a populației

Marcel Boloș (PNL) a avizat favorabil proiectul noii legi a pensiilor, după discuții tensionate în Coaliție, dar a precizat că fără luarea unor noi măsuri impactul bugetar este „nesustenabil pentru statul român”.

Ministerul de Finanțe trage un puternic semnal de alarmă că noua lege a pensiilor nu poate să fie susținută economic și poate rămână doar o promisiune. 

Ministrul Muncii (PSD), Simona Bucura-Oprescu și premierul Ciolacu vor să promoveze o nouă lege în care majorarea medie a pensiei să fie de cel puțin 40%, începând din septembrie 2024. În toamna anului viitor au loc alegeri locale, parlamentare și prezidențiale. 

Deși avizul ministerului de Finanțe asupra proiectului este unul favorabil, documentul arată că situația bugetară nu poate acoperi majorările promise dacă nu sunt luate alte măsuri suplimentare.

„În situația în care după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar se va analiza posibilitatea eșalonării/aplicarea etapizată a creșterilor de pensii generate de recalcularea acestora”, se precizează în documentul trimis de ministerul de Finanțe către ministerul Muncii și consultat de Libertatea.

Ministrul Boloș insistă pentru asumarea unui pachet legislativ suplimentar pentru combaterea evaziunii fiscale și continuarea măsurilor pentru reducerea de cheltuieli publice și utilizarea eficientă a fondurilor alocate pentru serviciile publice.

În documentul citat, sunt menționate ținte de deficit estimate pentru următorii patru ani, dar niciuna nu se încadrează în plafonul de sub 3% din PIB.

2024 – 5.5% din PIB
2025 – 6.1% din PIB
2026 – 5.4% din PIB
2027 – 4.7% din PIB

Finanțele precizează că este obligatoriu ca guvernul să își asume un pachet legislativ pentru majorarea veniturilor bugetului de stat începând din 2025.

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, la începutul ședinței de guvern de joi, că nu vor fi introduse noi impozite în 2024, an în care se desfășoară patru runde de alegeri.

„Având în vedere impactul suplimentar generat de intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor încadrarea într-o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar nu mai este posibilă fiind necesare măsuri suplimentare de creștere a veniturilor, respectiv de creștere a taxării mediului de afaceri și a populației care să aducă un impact de minim 33 de miliarde de lei, respectiv un impact bugetar minim de 1.8% din PIB începând cu anul 2025”, a comunicat ministerul de Finanțe către ministerul Muncii.

Avertismentele de la Finanțe continuă:

în 2024, din cauza neîncadrării în deficit, riscul suspendării fondurilor europene nu mai poate să fie evitat dacă la nivelul UE se constată că un stat membru nu a luat măsurile efective pentru corectarea deficitului bugetar excesiv;
noua lege a pensiilor poate atrage și alte efecte economice negative precum creșterea semnificativă a costurilor de îndatorare internă și externă;
există riscul deteriorării ratingului de țară și a îngreunării pe piața externă;
creșterea datoriei publice și a costurilor cu dobânzile.

„Precizăm că ministerul de Finanțe nu a identificat surse suplimentare de acoperire a impactului bugetar. În lipsa unor măsuri legislative care să conducă la creșterea veniturilor sau la reducerea cheltuielilor, impactul generat de noua lege a pensiilor va determina creșterea deficitului bugetar”, este opinia ministerului de Finanțe.

Ședința tensionată în Coaliție. „Semnați sau nu semnați, pensiile le cresc oricum!”

Ministrul de Finanțe a insistat în Coaliție că „nu sunt bani pentru noua lege a pensiilor” și că nu își poate asuma o lege pentru care nu există fonduri, susțin surse guvernamentale, după cum a scris joi Libertatea.

Marcel Ciolacu a transmis PNL și ministrului de Finanțe că trebuie să decidă dacă se opun noii legi a pensiilor și dacă vor să și-o asume.

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a replicat că liberalii vor legea, dar trebuie văzut impactul bugetar. Ministrul de Finanțe a avertizat că nu sunt bani pentru plata pensiilor în 2025, după campaniile electorale, și că își poate da demisia.

„Semnați sau nu semnați avizul? Pensiile le cresc oricum”, a fost ultimatumul dat de premierul Ciolacu ministrului de Finanțe și liderilor PNL. În fața acestui ultimatum, ministrul de Finanțe a cedat și a dat avizul favorabil, dar cu observațiile menționate.

Consiliul Economic și Social a dat și el un aviz favorabil proiectului privind noua lege a pensiilor. Din cauza lipsei acestui aviz, ședința de guvern a fost suspendată joi până la ora 16.30.

foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *