O balenă ucigașă, filmată vânând și ucigând un rechin Marele Alb, după un atac „uimitor” (VIDEO)

O balenă ucigașă, filmată vânând și ucigând un rechin Marele Alb, după un atac „uimitor” (VIDEO)

Întâmplător, biologii au reușit să fie martorii unui eveniment fără precedent din viața sălbatică, unul ce demonstrează abilitățile excepționale de prădător ale balenelor ucigașe.

În largul coastelor Africii de Sud o dronă aeriană a înregistrat atacul devastator al unui mascul de balenă ucigașă care, în mai puțin de două minute, a ucis un rechin din specia ”Marele Alb” și i-a consumat ficatul, relatează BBC.

Într-un studiu publicat în African Journal of Marine Science, o echipă de biologi sud-africani de la Universitatea Rhodes din Grahamstown, Africa de Sud, condus de dr. Alison Towner, a coroborat informațiile despre comportamentul orcilor, obținute de-a lungul a doi ani de observații .

În 2022, oamenii de știință au fost martorii unei alte premiere, înregistrând imagini ale atacului simultan a doi masculi de balenă ucigașă asupra rechinilor.

Din comportamentul studiat de biologi, cele două orci, denumite Babord și Tribord, deoarece înotătoarele lor dorsale erau îndoite în direcții opuse, „au manifestat o predilecție pentru extragerea și consumarea ficatului rechinilor”.

O orcă vânează un rechin ”Marele Alb”

Noul incident s-a produs în aceeași zonă maritimă, în 2023. Un mascul de balenă ucigașă, Starboard, a atacat un rechin din specia ”Marele Alb” și, în mai puțin de două minute, l-a ucis și i-a consumat ficatul.

Orca a prins înotătoarea pectorală stângă a unui rechin tânăr, de 2,5 m lungime, și „a împins înainte de mai multe ori, înainte de a îl eviscera, în cele din urmă”.

„Este interesant că vorbim despre un ”animal”, care demonstrează o strategie și o îndemânare teribilă în atacul asupra rechinului, lovind în lateral și apucând înotătoarea pectorală, pentru a se ține departe fălcile pline de dinți ale animalului atacat”, declară dr. Luke Rendell, cercetător de la Universitatea din St Andrews,

„Un rechin ”Marele Alb” reprezintă o aglomerare tentantă și mare de hrană, așa că nu este deloc surprinzător că unele populații de orci în a căror zonă de vânătoare apar în număr suficient de mare acești rechini, au învățat să profite de situație”, a mai adăugat cercetătorul.

Modificări ale ecosistemelor din oceanele lumii

Oamenii de știință nu sunt încă foarte convinși că au descoperit toate motivele care determină comportamentul orcilor, dar cred că este încă o evidență a faptului că  „activitățile umane, cum ar fi schimbările climatice și pescuitul industrial, exercită presiuni semnificative asupra ecosistemului din oceane”.

De asemenea, ei atrag atenția că ar putea exista și repercusiuni asupra sănătății balenelor ucigașe care vânează rechini, prin ingerarea de toxine și metale depozitate în carnea de rechin.

„Perturbațiile în echilibrul prădătorilor de vârf pot afecta și alte specii. Pinguinii africani pe cale de dispariție s-ar putea confrunta cu un atac crescut din partea focilor cu blană, dacă focile nu sunt mâncate de rechinii albi”, afirmă dr. Alison Towner.

Dr. Rendell a subliniat că nu există nicio modalitate de a determina dacă acest comportament al orcilor este unul nou, sau pur și simplu doar a fost observat pentru prima dată. „Dar ceea ce iese în evidență este cât de pricepute sunt aceste animale, ca vânători”.

Dr. Towner a adăugat că fiecare descoperire a acestor interacțiuni între orci și rechini a fost „fascinantă”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *