„O criză urgentă”. Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc în timpul războiului din Ucraina, spun specialiști din mai multe instituții de sănătate

„O criză urgentă”. Infecțiile rezistente la medicamente se răspândesc în timpul războiului din Ucraina, spun specialiști din mai multe instituții de sănătate

Spitalele din Ucraina se confruntă cu o „creștere alarmantă” a infecțiilor rezistente la medicamente pe fondul războiului cu Rusia, se precizează într-un raport publicat vineri de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA, relatează CNN.

Cunoscut ca rezistență antimicrobiană, fenomenul apare atunci atunci când bacteriile, virusurile, ciupercile și paraziții nu mai răspund la medicamentele care le tratează.

În acest context, specialiștii spun că, în Ucraina, „răspândirea rezistenței antimicrobiene în Ucraina este o criză urgentă care trebuie gestionată, chiar și în timpul unui război în curs de desfășurare”.

„La nivel mondial, se estimează că rezistența bacteriană antimicrobiană provoacă mai multe decese decât HIV sau malaria și este recunoscută ca fiind o amenințare majoră pentru sănătatea publică”, au scris în raportul citat cercetătorii, care provin de la CDC, de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina, de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și de la alte instituții.

„În Ucraina, confluența ratelor ridicate de rezistență antimicrobiană de dinainte de război, numărul crescut de răniți și presiunea legată de război asupra unităților medicale duce la o detectare crescută a organismelor multirezistente la medicamente cu răspândire în Europa”, se mai precizează în raport.

Specialiștii de la Centrul pentru Sănătate Publică din Ucraina (UPHC) au făcut sondaje în trei spitale regionale în noiembrie și decembrie 2022, iar din 353 de pacienți chestionați, 50 au avut infecții asociate cu șederea în spitale, în cazurile lor fiind identificate „rate ridicate de rezistență antimicrobiană”. Dintre pacienții cu infecții asociate îngrijirii medicale, 60% au fost infectați cu un organism rezistent la carbapenemă, un antibiotic cu spectru larg de acțiune.

Spre comparație, un studiu din anii 2016-2017, pe mai mult de 300.000 de pacienți din spitale și 100.000 de rezidenți ai centrelor de îngrijire pe termen lung din Uniunea Europeană, a indicat că 6,2% dintre tipurile similare de infecții erau rezistente la carbapenemă.

Șase bacterii rezistente la medicamente în organismul unui soldat

De asemenea, un raport separat publicat de CDC în august a arătat că în organismul unui soldat rănit în Ucraina au fost depistate șase bacterii rezistente la medicamente. Bărbatul, în vârstă de aproximativ 50 de ani, avea leziuni traumatice și arsuri provocate de un incendiu de mașină și a fost trimis la un spital militar american din Germania.

O serie de evaluări făcute de specialiștii ucraineni în august 2022, în trei spitale regionale din Ternopil, Hmelnițki și Vinița, au scos la iveală „neajunsuri” în ceea ce privește supravegherea infecțiilor și punerea în aplicare a măsurilor de prevenire, precum igiena mâinilor, existența unor cantități „inadecvate” de echipamente și practici „suboptime” de biosecuritate.

OMS consideră rezistența antimicrobiană ca fiind „una dintre cele mai importante amenințări globale la adresa sănătății publice și a dezvoltării”.

Printre principalii factori care determină apariția agenților patogeni rezistenți la medicamente se numără folosirea greșită și excesivă a medicamentelor antimicrobiene la om și în agricultură.

Se estimează că, în 2019, la nivel mondial, peste un milion de oameni au murit din cauza infecțiilor rezistente la medicamente.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *