O delegație de parlamentari australieni va merge în SUA pentru a obține eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

O delegație de parlamentari australieni va merge în SUA pentru a obține eliberarea lui Julian Assange, fondatorul WikiLeaks

O delegație transpartinică de parlamentari australieni se va deplasa luna aceasta în Statele Unite pentru a obține eliberarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, a anunțat marți grupul de susținere a acestuia, înaintea unei vizite a premierului Anthony Albanese în octombrie, potrivit Reuters.

Grupul va îndemna oficialii americani să renunțe la tentativele de extrădare a lui Assange dintr-o închisoare britanică în Statele Unite, unde este căutat pentru acuzații legate de publicarea de către WikiLeaks a unor informații militare confidențiale și telegrame diplomatice americane.

Din delegație vor face parte fostul viceprim-ministru Barnaby Joyce și parlamentari din guvernul laburist, din opoziție și din partidul Verzilor.

Fratele lui Assange și președinte al organizației Assange Campaign, Gabriel Shipton, a declarat că majoritatea australienilor nu înțeleg de ce SUA continuă să ceară extrădarea acestuia.

„Australienii văd SUA ca pe cel mai apropiat aliat al nostru… dar, în acest moment, Julian este ținut ostatic de o administrație americană răzbunătoare, iar acest lucru dăunează relațiilor dintre SUA și Australia”, a spus el într-o declarație.

Delegația australiană se va întâlni cu membri ai Congresului și Senatului, cu oficiali din cadrul Departamentelor de Stat și de Justiție și cu grupuri de reflecție, inclusiv cu Uniunea Americană pentru Libertăți Civile și Reporteri fără Frontiere.

Susținătorii lui Assange spun că acesta a fost și este persecutat pentru că a dezvăluit neregulile comise de SUA, inclusiv în conflictele din Afganistan și Irak. Washingtonul spune că publicarea documentelor secrete a pus vieți în pericol.

În luna mai, Albanese s-a declarat frustrat de faptul că nu s-a ajuns la o soluție diplomatică pentru a pune capăt detenției lui Assange și că este în continuare îngrijorat de sănătatea mintală a acestuia.

Sprijinul pentru Assange în rândul factorilor de decizie politică din SUA rămâne scăzut. Doar câțiva membri ai Congresului s-au manifestat în sprijinul cererii de retragere a acuzațiilor împotriva sa.

Assange, aproape de extărdarea în SUA

Anul trecut, pe 17 iunie, ministrul britanic de interne, Priti Patel, a aprobat extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, în SUA, însă avocații americanului, care este închis din 2019 la penitenciarul de maximă securitate Belmarsh din Londra, au făcut recurs, susținând, printre alte, că clientul lor „este urmărit și pedepsit pentru opiniile sale politice”.

Anterior, un judecător din Marea Britanie îi blocase extrădarea, dar guvernul SUA a făcut apel cu succes la înalta instanță.

Pe 6 iunie, un judecător de la Înalta Curte britanică a respins apelul formulat de avocații lui Jullian Assange împotriva ordinului de extrădare al SUA, iar fondatorul WikiLeaks este „periculos de aproape” de a fi extrădat în SUA, după ce a pierdut ultimul recurs în justiție.

În SUA, Assange trebuie să răspundă pentru 17 acuzații penale, după ce WikiLeaks a publicat, în 2010, mai multe înregistrări confidențiale, 250.000 de telegrame informatice și 500.000 de documente clasificate despre activitățile armatei americane în Irak și Afganistan.

Dacă va fi extrădat în SUA, australianul riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare pentru scurgerea masivă de informații clasificate.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *